ДЕРЖАВНИЙ ВІЗИТ

Віднині декларації поступаються місцем практичному наповненню двосторонніх відносин

Варшавська фондова біржа стала місцем проведення заключного засідання X Економічного форуму "Україна - Польща" та VІ Конференції керівників регіонів обох країн, які відбулися у рамках державного візиту глави Української держави Віктора Януковича до цієї сусідньої країни. У роботі обох зібрань узяв також участь Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський.

Ініціатива рухає прогрес

Віктор Янукович відзначив насамперед важливість проведення подібних заходів у контексті розвитку ефективних партнерських відносин як на міждержавному рівні, так і контактів між представниками бізнесу.

"Ніхто, крім вас, ініціативних людей наших суспільств, цього не зробить", - сказав Віктор Янукович, додавши, що економізація відносин України й Польщі є, вочевидь, найефективнішою політикою їх розвитку.

Саме представники регіонів і бізнесу є людьми, від яких значною мірою залежить майбутнє наших країн. "Ми разом з вами здатні спільно наповнити змістом ті угоди, які сьогодні підписуються між Україною та Польщею", - переконаний Президент.

Важливо, щоб усі учасники цього діалогу, зокрема уряди країн, діяли згуртовано, свідомо, крок за кроком, робили ту справу, що називається підвищенням рівня економіки, основою якого є піднесення рівня життя людей та будівництво сильної держави. Україна, зі свого боку, готова використовувати успішний досвід Польщі у розбудові сильної економіки, реалізації адміністративно-територіальної реформи тощо.

Нинішні ж українсько-польські відносини, на думку Віктора Януковича, мають всі підстави закласти один з найпотужніших фундаментів нової Європи. Президент нагадав, що наші країни вибороли право спільно організовувати проведення фіналу чемпіонату Європи з футболу 2012 року, що є великим викликом для наших урядовців, ділових кіл та перевіркою їхніх професійних якостей. Саме тому обидва лідери домовилися про ведення відповідної державної політики.

Домашнє завдання виконаємо

Україні вдалося власними зусиллями увійти у графік підготовки до заходу. Віктор Янукович висловив переконання, що Євро-2012 буде проведено на високому рівні, бо це та подія, яка єднатиме країни і майбутнє.

Кінець першого десятиліття ХХІ століття позначився глобальною економічною кризою, яку Україна та Польща пройшли по-різному. Польща довела ефективність своєї моделі розвитку, і Україна обов'язково врахує цей досвід, передає позицію Віктора Януковича прес-служба Президента. Він нагадав про позитивну економічну статистику, з якою наша держава закінчила рік: "На 2011 рік ми вийшли значно сильнішими, ніж були у 2010 році".

І стратегічною метою України залишається набуття повноправного членства у Європейському Союзі. Практичні дії з боку як Євросоюзу, так і України могли б пришвидшити цей процес. "Ми розраховуємо і щиро сподіваємось, що під час польського головування в ЄС у другій половині цього року нам вдасться досягнути суттєвого прогресу на європейському шляху", -додав глава держави. Тож Україна зробить усе, щоб домашнє завдання на цю тему було виконано успішно. Бо вперше за роки незалежності політика України набула чітко окреслених рис.

Сьогодні наше завдання - змінити імідж України та забезпечити стабільність в державі, наголосив Президент. "І на цьому шляху ми будемо гуртувати суспільство", -підкреслив Віктор Янукович.

Це стосується і започаткованих торік реформ, питання реалізації яких лежало фактично у площині національної безпеки і суверенітету України. 2011 рік стане періодом не лише їх продовження, а й значного поглиблення.

Президент зазначив, що нищівний удар по корупції та бюрократії спричинив спротив цієї системи. "Тому ми сьогодні бачимо, як бюрократія, корупція прикриваються в Україні демократичними гаслами", - сказав він, додавши, що йдеться про брехню і намагання дезорієнтувати міжнародну спільноту та українське суспільство.

Насамкінець Віктор Янукович висловив вдячність польській стороні за дружнє розуміння та оцінку ситуації, продемонстровану стосовно України: "Я вірю у подальше поглиблення стратегічного партнерства між Україною та Польщею у всіх сферах суспільного життя". А наступний Економічний форум він запропонував провести в Україні.

... І пара гнідих на додачу

А напередодні форуму Віктор Янукович разом із польським колегою Броніславом Коморовським ознайомилися з ходом будівництва Національного стадіону у Варшаві, який має стати головною польською спортивною ареною під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. На стадіоні, зокрема, планується офіційне відкриття турніру та перший футбольний матч.

Символічним виявився і подарунок польського Президента високому гостеві з України, який вразив Віктора Януковича понад усе: пара гуцульських коней, що зайвий раз засвідчив підтримку сусідів демократичних процесів в Україні.

Кінцевим пунктом перебування українського лідера на польській землі став Гданськ. Там Віктор Янукович поклав квіти до Пам'ятника загиблим робітникам місцевого судноремонтного заводу, ознайомився з роботою морського порту, провів зустрічі із керівниками Поморського воєводства, представниками ділових кіл, побував у історичному музеї "Двур Артура", передає УНІАН.

У рамках візиту Віктор Янукович провів також зустріч з Головою Ради Міністрів Польщі Дональдом Туском, Маршалком Сейму Гжегожем Схетиною і Маршалком Сенату Богданом Борусевичем.