Україна готова на всіх рівнях розвивати активний діалог з Данією. Про це Президент Петро Порошенко заявив під час зустрічі зі спікером Фолькетінгу (парламенту) Данії Пією К’єрсґор, яка відбулася в межах офіційного візиту глави держави до Копенгагена.  Петро Порошенко подякував депутатам Фолькетінгу за тверду позицію на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на Донбасі, імплементацію мінських домовленостей. Петро Порошенко привернув увагу Пії К’єрсґор до дій Росії, якими вона підриває мирний процес на Донбасі. Він відзначив послідовну підтримку Данії політики санкцій проти Кремля. Глава держави наголосив також на готовності України й надалі розвивати активний діалог з Данією на всіх рівнях, зокрема парламентському, повідомляє департамент прес-служби АП.

Діалог розпочався ще на сходах данського парламенту. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Під час аудієнції Петра Порошенка у королеви Данії Маргрете ІІ глава держави подякував її величності за всебічну підтримку України.  Він висловив надію, що Данія й надалі братиме участь у реалізації гуманітарних проектів із підтримки внутрішньо переміщених осіб в Україні, які стали жертвами російської агресії.

Її величність запевнила, що Україна й надалі може покладатися на солідарність і підтримку її держави. Президент запросив королеву Маргрете ІІ відвідати Україну з державним візитом у зручний час.

До Копенгагена український Президент прибув із Риги, де перебував з офіційним візитом. У столиці Латвії він зустрівся з Президентом Латвії Раймондсом Вейонісом  і дякував йому за тверду й послідовну позицію з підтримки відповідних українських реформ та в обміні досвідом в імплементації європейської інтеграції. «Ми зацікавлені в реалізації ваших досягнень у боротьбі з корупцією, реформуванні державної служби, місцевого самоврядування, а також реформуванні окремих секторів економіки», — зазначив Президент. Він повідомив, що під час переговорів було досягнуто домовленостей щодо спільної координації зусиль з повернення в Україну фінансових активів.

Президент Латвії наголосив, що співпраця України з ЄС відповідає  інтересам його країни і нагадав, що Латвійська Республіка готова поділитися з нашою державою досвідом співпраці з Євросоюзом.  Він надає особливого значення розвиткові міжособистісних стосунків та вільних подорожей.

«Сподіваємося, що вже цього літа українські громадяни зможуть без віз подорожувати до країн шенгенської зони», — сказав політик. Раймондс Вейоніс зазначив, що Україна — важливий торговельний партнер Латвії, яка зацікавлена у співпраці у галузях фармацевтики, сільського господарства, транспорту, машинобудування, логістики.

Під час перебування у Ризі Петро Порошенко провів переговори з Прем’єр-міністром Латвії Марісом Кучинскісом, повідомляє департамент прес-служби АП. «Розширення торговельно-економічної співпраці є одним із пріоритетних завдань нашого діалогу», — наголосив Президент і зауважив, що необхідно максимально використати можливості, які надає бізнесу зона вільної торгівлі між Україною та ЄС.

У межах візиту Петро Порошенко відвідав  Музей окупації Латвії, заснований у 1993 році. Він оглянув експозицію, де йдеться про окупацію Латвії нацистським і радянським режимами у період з 1940—1991 років, у якій представлено історичні документи, фотографії.

У Юрмалі в Національному реабілітаційному центрі «Вайварі» проходять курс лікування троє українських військових, яких провідав Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною.  Петро Порошенко вручив захисникам пам’ятні годинники. «Дякую за ваші усмішки, за впевнений і твердий бойовий дух, за те, що ви своїм прикладом надихаєте на те, щоб бути оптимістами і вірити у перемогу», — сказав Президент.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»