НЕЗАБУТНЄ

У книжці «Через терни — до України» зібрані унікальні матеріали про трагедію нашого народу

Зовсім недавно на одному з українських телеканалів прозвучало повідомлення про те, що в Англії виходець з України створив оперу про український Голодомор. Працював він над утіленням своєї ідеї майже тридцять років. Переживав, чи сприйме глядач і слухач його твір. Але відгуки були найкращі. Йому щиро дякували за те, що відкрив правду про українське лихо, яке дехто намагається забути, приховати, і не лише за кордоном, а й у нас в Україні.

Один із промовців на презентації книжки про Голодомор «Через терни — до України», яку написали доктор філософських наук професор Василь Кушерець і письменник, заслужений журналіст України Василь Василашко, сказав: «Цей урок пропускати небезпечно».

Книжка вийшла у видавництві «Знання України» у другому, доповненому і переробленому варіанті, наприкінці 2012 року. Перший випуск відбувся 2006 року. Її швидко розкупили. І нічого дивного у тому немає, адже у ній — об’єктивне свідчення про нестерпні для українського народу часи, коли за димовою завісою пропаганди про комуністичний рай чинили найтяжчі злочини проти українців і проти людства загалом, винищували кращих представників українського народу, а з ними мову, культуру, історичну пам’ять.

В основі ∂рунтовного науково-публіцистичного дослідження — невідомі сторінки репресій 1937 року, підтверджені матеріалами Держархіву СБУ, зокрема і трагічна історія роду Кушерців, родини автора.

Здолати українців не вдалося. Проте боротьба не завершилася досі. Хіба нині не відбувається відсторонення українців на задвірки в незалежній державі, не проникають в українське суспільство великоросійські шовіністи, здатні на все, аби не давати Україні самостійно самій розвиватися, жити і творити? Чи не є підтвердженням вищесказаного недавній прикрий випад народних депутатів, членів комуністичної фракції в парламенті, які навіть не піднялися для вшанування жертв Голодомору?!

«В умовах так званої глобалізації в наш час багатьом країнам загрожує небезпека затьмарення самобутності й навіть втрата їхньої ідентичності. Боротьба за її збереження і є умовою збереження народу як такого», — сказав під час презентації Василь Василашко.

Саме він наводить у книжці матеріали про те, як знущалися над письменником Микитою Годованцем, якого реабілітували в 50-х роках ХХ століття. Ще після першого видання книжки автори отримали вдячного листа від сина загиблого — Анатолія Годованця, в якому він, зокрема, зазначає, що потрібно «продовжити аналіз цих жахливих злочинів», що журналістське розслідування кримінальних справ, яке провели В. Кушерець і В. Василашко, — це лише початок великої роботи в цьому напрямку.

Свої враження від видання надіслали академік Костянтин Ситник, професор, заслужений діяч науки і техніки України Іван Іщук, психолог із Артемівська Андрій Лоза, заслужений журналіст України Вадим Пепа. Відгуки продовжують надходити до видавництва, на адреси авторів.