З початку серпня співробітники державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України спільно з представниками Держветфітослужби перевірили майже півтисячі складських приміщень, в яких зберігаються пестициди й агрохімікати, а також понад 800 місць реалізації такої продукції. За результатами перевірки з незаконного обігу вилучено 730 тонн засобів захисту рослин на загальну суму 93 мільйони гривень. Про це на брифінгу, що пройшов у Міністерстві внутрішніх справ, повідомив заступник начальника управління департаменту ДСБЕЗ Олег Золотоноша.

За його словами, більшість такої продукції завозять до нашої країни імпортери, які на свій лад використовують спрощення системи митного контролю й намагаються не тільки мінімізувати податки, а й обійти будь-які дослідження якості товару. «Міністерство внутрішніх справ вживає заходів із запобігання та викриття правопорушень на ринку засобів захисту рослин. 

Щоб уберегти врожай, спеціалісти радять ретельніше вибирати агрохімікати. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як наслідок, викрито схеми ввезення недоброякісної та контрафактної продукції, а також ухилення від сплати податків. Під час ввезення на територію України засобів для захисту рослин імпортери уникають лабораторних досліджень, через що на ринок потрапляє недоброякісна продукція, — підкреслив він. — У подальшому їх використання може негативно вплинути як на навколишнє середовище, так і на здоров’я людини. А аграрії, які будуть застосовувати такі засоби захисту рослин, не отримають довгоочікуваних результатів».

Як зазначає Олег Золотоноша, переважна кількість пестицидів, які поставляються в Україну, — продукція китайського виробництва. В цій країні нині працює приблизно 3,5 тисячі заводів, з яких лише 460 мають відповідні ліцензії. Тому поставка «сірої» продукції з нелегальних і неперевірених заводів є нині серйозною проблемою.

Розповідаючи про боротьбу з тіньовим ринком, заступник начальника департаменту Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Олександр Токар підкреслив, що донедавна представники цього відомства у перевірці імпортованої продукції на кордоні не брали участі. Тому деякі імпортери подавали митникам підроблені документи, аби представити товар як цілком безпечний. На думку пана Токаря, лише обов’язкове проходження зразків імпортованої продукції через лабораторну аналітику зможе убезпечити в подальшому врожай та зберегти здоров’я людей.

«Сьогодні використання агрохімікатів має вирішальне значення для сільгоспвиробників, — додає представник Держветфітослужби. — Неможливо отримати і зберегти високі врожаї без науково обгрунтованої системи захисту».

Правоохоронці в свою чергу підкреслюють, що неякісний товар виготовляють не лише за кордоном, а й усередині країни. Так, на території Донецької, Запорізької та Київської областей виявлено три нелегальних цехи з виробництва небезпечного контрафакту. Надалі підробки розповсюджувалися серед сільських господарств різних регіонів.

«Сильнодіючу отрутну речовину розводили водою, розливали в пластикові каністри й наклеювали марки відомих брендів. Потім продавали аграріям. Тільки на цих трьох складах було вилучено 165 тонн недоброякісної продукції на загальну суму понад 5 мільйонів гривень», — каже Олег Золотоноша.

Він пояснив, що існують певні правила виготовлення, зберігання та транспортування агрохімікатів, тому склади, де розміщується легальна продукція, повинні мати відповідні паспорти. А перевозити такий товар можна лише в спеціально обладнаних автомобілях. На жаль, останнє правило досить часто ігнорується. Хоч законодавець передбачив досить серйозну відповідальність — від 5 до 10 років позбавлення волі, — це нікого не лякає. І небезпечні, отруйні речовини везуть у рейсових автобусах, поряд з пасажирами. За останній місяць правоохоронцями задокументовано 17 таких правопорушень.

Але найбільшу тривогу викликає той факт, що більшість «тіньової» продукції пересічний громадянин, який хоче обробити хімікатами городину, може купити у вільному продажу на будь-якому ринку. Тому правоохоронці й надалі обіцяють проводити разом з представниками Держветфітослужби системну роботу з виявлення таких товарів та притягнення до відповідальності тих, хто намагається подібним чином підзаробити на здоров’ї людей. Підсумовуючи результати перевірок за перший місяць, Олег Золотоноша підкреслив, що наразі складено близько 900 адміністративних протоколів та відкрито 129 кримінальних проваджень. А на розгляд до центральних органів виконавчої влади направлено 102 подання на скасування ліцензій та паспортів складських приміщень тих суб’єктів господарювання, які, діючи на ринку засобів захисту рослин, грубо порушують законодавство.