З червня 1984 року до вересня 1985 року я перебував на ядерному полігоні "Нова Земля". Тому згідно із законодавством України отримав посвідчення ліквідатора-чорнобильця. Маю двох дітей: сина, 1989 року народження, та дочку, 1994 року народження. Вони отримали посвідчення дітей-чорнобильців, адже народилися після мого перебування на полігоні.

Коли нещодавно проводилася загальнодержавна перевірка законності видачі чорнобильських посвідчень, в усіх наших посвідченнях поставили позначку про законність. Проте... За деякий час Дніпропетровське обласне управління праці та соціального захисту населення посвідчення у дітей вилучило, пояснивши свої дії тим, що діти буцімто отримали свої посвідчення незаконно. А коли у вересні минулого року я звернувся до відділення Пенсійного фонду за місцем проживання із запитанням, чи можу вийти на пенсію в 55 років як ліквідатор-чорнобилець, спочатку отримав ствердну відповідь. Зібрав усі необхідні документи та подав їх до ПФ. Але цього разу мені сказали, що то була помилка і на пенсію я маю право піти тільки у 60 років. Тоді й отримуватиму невелику доплату.

Тож хочу дізнатися, чи законно у моїх дітей вилучили їхні чорнобильські посвідчення і коли, врешті, за законом має право піти на пенсію ліквідатор-чорнобилець?

Віктор КОВАЛЕНКО,
селище Межова Дніпропетровської обл.

Оксана КРАВЧЕНКО,
директор Департаменту соціального захисту громадян,
що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Мінсоцполітики:

- Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі -Закон) передбачено встановлення пільг та компенсацій для громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та у випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і належать до категорії І, ІІ або ІІІ.

Постановою Кабінету Міністрів від 2 грудня 1992 р. N 647 затверджено Порядок віднесення громадян з числа тих, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї або постраждали за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, до відповідних категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Законом врегульоване питання соціального захисту громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і низки його положень, якими передбачені пільги та компенсації не можуть бути поширені на осіб, прирівняних чи віднесених до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи з числа тих, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї або постраждали за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини.

На цю категорію осіб не поширюються пільги та компенсації, передбачені Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" в частині виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю особам, які стали інвалідами, виплати щорічної допомоги на оздоровлення, надання пенсій із зменшенням пенсійного віку, надання передбачених законом пільг дружині (чоловіку) померлого громадянина та деякі інші, оскільки в окремих статтях закону підкреслюється зв'язок саме з Чорнобильською катастрофою та вказуються конкретні терміни і тривалість участі в роботах по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Щодо питання правомірності визначення вашим дітям статусу потерпілих від Чорнобильської катастрофи повідомляю. До дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, належать неповнолітні діти, визначені в статті 27 закону. Відповідно до пункту 5 цієї статті до потерпілих належать неповнолітні діти, які народилися після 26 квітня 1986 року від батька, який на час настання вагітності матері мав підстави належати до категорії І, ІІ або ІІІ постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Особами, які належать до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, є:

* учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків;

* потерпілі від Чорнобильської катастрофи - громадяни, включаючи дітей, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи (статті 9, 10 та 11 закону).

Цим Порядком не передбачено віднесення до потерпілих від Чорнобильської катастрофи дітей, народжених від зазначеної вами категорії осіб. Тому діти, батьки яких віднесені до відповідної категорії осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з числа громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, ядерних випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї або постраждали за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, правових підстав для віднесення їх до категорії дітей, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, на жаль, не мають.