Я працюю на посаді головного спеціаліста обліку та фінансів виконавчого комітету Теплодарської міської ради Одеської області. У травні 2011-го мені виповнилося 55 років і я оформила трудову пенсію. Піти на заслужений відпочинок як посадовець не змогла, адже мені для цього не вистачало стажу. Проте у липні 2012-го мій стаж став достатнім, аби піти на пенсію держслужбовця, він становив 10 років.

Чи маю я право переоформити трудову пенсію на пенсію державного службовця?

О. ДУБИНА,
м. Теплодар Одеської обл.

Ігор ПОПОВ,
перший заступник голови
Нацдержслужби:

— Оскільки разом з листом ви не надіслали копії трудової книжки або інших документів, які підтверджують стаж роботи, надаю загальні роз’яснення.

Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо граничного віку перебування на державній, дипломатичній службі та службі в органах місцевого самоврядування» внесено зміни до статті 18 Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», згідно з якою граничний вік перебування на службі в органах місцевого самоврядування становить 65 років (для чоловіків і для жінок).

Ця норма закону поширюється на осіб, які ще не досягли 65 років.

Враховуючи викладене, ви можете працювати на службі в органах місцевого самоврядування до 65 років.

До досягнення 60 років право на пенсію за віком мають державні службовці (жінки) після досягнення ними віку 55 років — які народилися до 30 вересня 1956 року.

Відповідно до частини восьмої статті 21 Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» пенсійне забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування та\або державної служби не менш ніж 10 років, здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про державну службу.

Частиною першою статті 37 Закону «Про державну службу» передбачається, що на одержання пенсії державних службовців мають право чоловіки, які досягли віку 62 роки, та жінки, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченого абзацом першим частини першої статті 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у тому числі стажу державної служби не менш як 10 років, та які на час досягнення зазначеного віку працювали на посадах державних службовців, а також особи, які мають не менш як 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, незалежно від місця роботи на час досягнення зазначеного віку.

Таким чином ви, при дотриманні вищезазначених умов, матимете право на оформлення пенсії державного службовця, яка в період вашої роботи на посаді посадової особи місцевого самоврядування виплачуватиметься в розмірі, обчисленому відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а після звільнення з посади — в розмірі, обчисленому відповідно до Закону «Про державну службу».