Соціальні питання непокоять майже кожного українця. І, на жаль, розв’язати болючі проблеми на місцевому рівні вдається далеко не завжди. Щоб дізнатися, що саме нині турбує людей у сфері соціальної політики та захисту й надати можливу допомогу під час прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів на запитання та скарги громадян відповідав заступник міністра соціальної політики Віктор Іванкевич.

Чимало скарг надійшло від внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Наприклад, до урядовця звернулася переселенка з Донецька, яка нині живе в Києві. Викладач за фахом, вона влаштувалася на офіційну роботу вчителькою до столичної школи. Донька вчиться у виші, що також офіційно оформлено за всіма належними документами. Жінка запитувала, чому переселенці, які мають офіційно задокументоване місце роботи та навчання, повинні постійно проходити обов’язкову перевірку на постійне проживання на території, підконтрольній українській владі. Адже, на її думку, це й так випливає з поданих до відповідних органів офіційних документів.

Вона розповіла, що в червні цього року написала заяву на отримання адресної допомоги як для родини ВПО. Але протягом офіційно визначених 15 днів перевіряльник до них так і не прийшов. І дочекалися його візиту вони лише через 2 місяці. Отже, літні канікули змушені були провести вдома, адже побоювалися, що якщо кудись поїдуть, перевіряльник не застане їх удома і виплату допомоги не призначать.

— Але ж така допомога призначається лише на 6 місяців. Тож скоро маємо чекати на візит перевіряльника знову. Та ми ж не можемо весь час сидіти вдома, як же робота та навчання? — запитувала жінка.

Тож вона внесла пропозицію: якщо в місцевих органах влади є офіційні довідки про те, що члени родини ВПО на новому місці офіційно працюють і навчаються, можливо, можна визнати, що цієї інформації достатньо, аби зрозуміти, що люди не збираються змінювати місце проживання. У цих документах є адреси місць навчання і роботи, за потреби інформацію просто перевірити. І не змушувати людей замикатися у чотирьох стінах.

Заступник міністра відповів, що хоч порядок перевірки поки що однаковий для всіх переселенців, він згоден з абоненткою, що це шкодить нормальному життю її родини. І пообіцяв, що її пропозицію обов’язково розглянуть фахівці міністерства і, можливо, щодо тих, хто офіційно працює, і студентів-переселенців буде внесено зміни у порядок проведення перевірок та призначення адресної допомоги.

Запитували й про субсидії. Телефонувала киянка, яка мешкає у невеликій квартирі із сином-студентом. Вона працює на мінімальну зарплату. В сина доходу зовсім немає, адже вчиться на денному відділенні, й цього року стипендію у виші йому не призначили. Отже, фактично виживають удвох на маленьку мамину зарплату. Родина подала документи на призначення субсидії. Та нещодавно жінка дізналася, що згідно зі змінами до законодавства, для призначення субсидії дохід її сина розглядатимуть не як нульовий за фактом, а як прожитковий мінімум.

— Але ж ці гроші є лише на папері, а не в наших гаманцях. Та виходить, що отримаємо тепер субсидію меншу, ніж якби обраховували наші реальні доходи. А можливо, й зовсім не отримаємо, — непокоїлася киянка.

Заступник міністра порадив їй звернутися до відділу соціального забезпечення за місцем проживання із проханням скликати спеціальну комісію, яка розглядає нетипові та виняткові ситуації під час призначення субсидій. Члени таких комісій і представники органів місцевого самоврядування, за його словами, наділені повноваженнями, щоб визнати певну ситуацію справді винятковою й ухвалити рішення про призначення іншого розміру субсидії, можливо, більшого, ніж це виходило за попередніми розрахунками. Урядовець висловив сподівання, що члени комісії уважно вивчать ситуацію та обов’язково допоможуть.

Загалом протягом роботи прямої лінії КМУ заступник міністра соціальної політики отримав понад півтора десятка запитань і скарг із Києва та області, а також із Сумщини, Черкащини та Івано-Франківщини. Стосувалися вони також і недобросовісної роботи соціальних працівників, допомоги інвалідам, призначення, перерахунку та індексації пенсій, соцвиплат чорнобильцям та ін. Віктор Іванкевич зазначив, що вирішення усіх порушених питань перебуватимуть під його особистим контролем.