Уперше за часів існування Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики провів засідання на сході, у зоні АТО.

«Щиро кажучи, соромно, але мусимо всі визнати, що за два роки збройного конфлікту, в якому гинуть люди, ми не спромоглися зупинити на своєму кордоні російську інформаційну експансію. А це сьогодні завдання номер один. Тому що від цього прямо залежить безпека людей», — таку думку висловила голова комітету Вікторія Сюмар, коли народні депутати відвідали міста Щастя та Станицю Луганську. Вони переконалися, що місцевим жителям простіше подивитися російські канали, які транслює розташований поблизу Луганськ, ніж відшукати в ефірі українські телеканали та радіо.

Щоправда, голови Новоайдарської райдержадміністрації Віктор Сергієнко та Станичнолуганської Юрій Золкін розповіли про власний досвід відновлення українського сигналу. Зокрема в кількох населених пунктах так званої сірої зони, там, де майже повністю зруйновано дротове радіо, за допомогою спонсорів облаштували трансляцію українського радіо через гучномовці. А ось із трансляцією телепрограм ситуація складніша.

У Станиці Луганській голова місцевої РДА Юрій Золкін і народний депутат Вікторія Сюмар домовилися відсвяткувати повернення Луганська українським танком. Фото надане автором

За спостереженнями Вікторії Сюмар, тут є «люди, які вірять, що їх обстрілює «Правий сектор», а не російські найманці й сепаратисти з того боку лінії розмежування. Такі люди, на жаль, не довіряють Україні. Якщо населення не довіряє Україні, ця територія, на жаль, не до кінця українська. Про це треба говорити вголос і на такі виклики треба реагувати швидко. Думаю, що Міністерство інформаційної політики мало б активізуватися в цьому напрямі. Думаю, через рішення РНБО зробимо необхідні кроки, щоб закупити  технічне обладнання, яке дало б змогу зупинити фактичну трансляцію російських каналів і радіо. Ми змогли б тут організувати редакції, які повідомляли б людям, що відбувається в регіоні».

На засіданні комітету ухвалено рекомендації для ЗМІ, що працюють у зоні АТО.

Зокрема вирішено невідкладно розглянути питання про створення єдиного координаційного центру інформаційного забезпечення населення Донецької та Луганської областей. Народні депутати мають намір ініціювати внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» для фінансування проектування і будівництва 180-метрової вишки в Красноармійську на об’єкті концерну РРТ й придбання новітніх систем радіоелектронної боротьби для блокування радіосигналів із передавачів, розміщених на не підконтрольних Україні територіях регіону.

Серед рекомендацій — залучення провідних загальнонаціональних ЗМІ до підвищення технічного і кадрового рівня місцевих засобів масової інформації для збільшення обсягів проукраїнського контенту і його поширення на тимчасово не підконтрольні й прилеглі до лінії розмежування території.