Працівникам Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній» впору оголошувати конкурс серед атлетичного складу чоловіків для відбору кандидатури на посаду…«шварценеггера». Молодик має стати незаперечним аргументом у сварках з водіями, які, попри заборону й відповідні знаки, нахабно заїжджають автівками на територію Дитинця, котять старими тінистими алеями прилеглого парку — охоронної зони заповідника, припарковуючись на зеленій зоні, викликаючи дискомфорт у відпочиваючих та туристів. Але найбільша шкода — від коливання грунту біля пам’яток історії та культури давньоруського періоду. І Спаський собор, і Колегіум потребують ремонту. Звісно, на це найбільшою мірою попрацював час, але й автівки, поза сумнівом, додають свою частку.

Хто і чого заїжджає на територію Валу? Та хто завгодно! Але переважно — весілля. Одні молодята вінчаються у діючому Спаському соборі, інші фотографуються на тлі красивих краєвидів, кладуть квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку. Все ніби красиво й романтично. Якби ще ніхто не забував, що навколо — місце культури і відпочинку, тож і поведінка має бути відповідною.

— Могли б залишати автівки при в’їзді і урочисто пройти ті кілька десятків метрів пішки. Адже йдуть до пам’ятки ХІ століття — невже вона не варта поваги? — обурюється генеральний директор заповідника Андрій Курданов.

На минулому тижні кілька весільних кортежів взагалі дорогу перекрили. А вона має бути вільною на випадок надзвичайних ситуацій на кшталт пожежі, адже навколо — музеї з безцінними експонатами. При спробі навести лад розгорівся конфлікт.

Напрошується питання: чому наукові працівники заповідника — спокійні, інтелігентні, залюблені у свою справу люди, мають боротися з порушниками закону? Чи їхня це робота? Тим більше, що практично кожен водій, відчуваючи вину, обирає тактику «найкращий захист — напад». Фраза «Та ти знаєш, хто я такий?!» — найуживаніша в цих конфліктах.

— Ми неодноразово зверталися до працівників ДАІ, міліції, органів влади, однак усе залишається як було, — розповідає учений секретар заповідника Сергій Черняков. — Більше того, у відповідь на зауваження постійно чуємо від водіїв погрози «розібратися» і «полетіти з роботи».

Тож і справді, цьому колективу, напевне, лишається хіба що власним «шварценеггером» обзавестися — з пудовими кулаками й неміряною силою. Щоб, без рукоприкладства, звісно, одним лише своїм плечистим тренованим виглядом примушував порушників замислитись: чи варто сперечатися, тим більше хамити? А раптом розгніваний велет — чемпіон-важковаговик і одним рухом міцної руки розверне автівку, та ще й прискорення їй додасть — так, що лише біля Десни зупиниться?

Втім, поки що працівники заповідника обмежилися тим, що поставили на Валу інформаційний намет. У ньому збираються розповідати про всесвітньо відомі пам’ятки архітектури, що розташовані на території комплексу, та туристичні екскурсії, роздавати буклети й… інформувати водіїв, які «не помітили» відповідний знак, про заборону в’їзду на стародавній Дитинець. Іншого способу вплинути на ситуацію власними силами поки не бачать: хто має совість — вибачиться і заверне назад, хто ні — нічого не вдієш: народ уже давно і влучно визначив, кому серед нас закони не писані…