ІНІЦІАТИВА

Дніпропетровський підприємець бореться   з алергенним бур’яном, скуповуючи його у населення
 

Хочеш змінити світ — почни із себе. За таким принципом діє дніпропетровський підприємець Дмитро Подопригора. І якщо відповідні служби не справляються зі знищенням карантинної шкідливої рослини, він вирішив їм допомогти. «Хочу викорінити цей бур’ян», — каже Дмитро.

 Минулого літа підприємець скупив у населення понад 15 тонн амброзії по 50 копійок за кілограм. (Виходить, майже 8 тисяч гривень. Плюс витрати на паливо та рекламу. Отже, підприємець витратив на добру справу приблизно 10 тисяч гривень). На приймальний пункт у двір Дмитра, в селищі Кіровському, торік везли бур’ян велосипедами і навіть тракторами бабусі й дідусі, підлітки й фермери. Одна жінка дякувала підприємцю, що сина, який щодня здавав амброзію, навчив заробляти гроші.  Зібрані рослини Дмитро і його команда «знешкодили» за технологією, яку їм порадили фахівці: закопали у природні ями, щоб там амброзія не проросла. Підприємець також зізнався, що буде вдячний науковцям, якщо хтось із них підкаже, як можна застосувати амброзію на користь.  

«У мене, як і у багатьох людей, є проблема з алергією. Коли ми торік зібрали 15 тонн, я відчув полегшення. Хоча розумів, що це мізерна частина від тієї амброзії, що у нас росте, — розповів Дмитро Подопригора. — За освітою я лікар, а в медицині є таке значення як плацебо: коли ліки людині допомагають більш психологічно, ніж за рахунок хімічної структури. Торік я переніс алергію набагато легше, ніж раніше».

Цього року підприємець вирішив акцію повторити і вже заклав у бюджетні витрати на таку саму суму, як торік. Щоправда, тепер для тих, хто здаватиме бур’ян, висунуто тверду умову: амброзія має бути неодмінно з корінням. Допомагають Дмитру у боротьбі з «недугом» уся сім’я (він має трьох дітей і нині дружина чекає на четверту дитину) і помічники з його фірми.

Ініціативу дніпропетровського підприємця вже підтримали і в інших регіонах. Зокрема торік — підприємець на Полтавщині, цього року — на Донеччині, у Краматорську. Чоловік сподівається, що його почин підхоплять, і приймальних пунктів амброзії побільшає. 

«Давайте разом робити все можливе, щоб змінити життя в нашій країні на краще, —  закликає Дмитро Подопригора. — Ось бачимо у людей доглянуті подвір’я, а виходимо з них на вулицю — сміття і ями. Може, захід зі збирання амброзії допоможе поміняти нашу ментальність «моя хата скраю».

РЕЦЕПТ

1 ст. л. подрібненої трави (з пилком без суцвіть) на 0,5 л окропу, настояти 1 годину, процідити. Вживати по 0,25 склянки 2-3 рази на день після їжі при гіпертонії, застуді.