Жінки — народні депутати України Ірина Луценко, Марія Іонова та Лідія Котиляк на чолі з Уповноваженою Президента з питань мирного врегулювання ситуації на сході Іриною Геращенко — відвідали Слов’янськ та Семенівку, Сватове й Щастя, Сєверодонецьк і Лисичанськ. Вони дізналися, чого насамперед потребують їхні жителі, та перевірили, в якому стані перебуває інфраструктура цих міст.

«У першу чергу йдеться про навчальні та медичні заклади, наприклад, наскільки готові школи до 1 вересня. І важлива частина нашого візиту — зустріч із місією Міжнародного Червоного Хреста, з якою ми познайомилися тиждень тому, коли українська влада передала нашу частину міжнародної гуманітарної допомоги для Луганська», — каже Ірина Геращенко.

За її словами, із тих 800 тонн допомоги, яку український уряд передав Червоному Хресту, вже понад 100 тонн (це овочі, частина борошна, з якого випекли хліб) передано тим, хто в першу чергу потребує допомоги. Ідея роздавати людям уже готові караваї, а не просто борошно, належить представнику АТО у Сєверодонецьку Сергію Шакуну. Адже щоб випекти хліб, ще потрібні олія, приправи та газ. А де це все взяти, скажімо, тим, хто приїжджає на пункт пропуску міста Щастя часто навіть без документів та особистих речей?..

Український уряд передав Червоному Хресту 800 тонн допомоги для жителів сходу. Фото з сайту racurs.ua

«Решту 700 тонн гуманітарної допомоги доставлять у ті регіони, які ще нині, на жаль, під контролем бойовиків. Ідеться в першу чергу про Луганськ», — підкреслює Ірина Геращенко. Місія Червоного Хреста вимушена чекати виконання домовленостей щодо безпеки, щоб їхні логісти й експерти могли виїхали по маршруту із гуманітарним вантажем.

«Дуже важливо, що є повне порозуміння з представниками місцевої влади, діалог та усвідомлення, як потрібно допомагати тут одне одному в питаннях безпеки. І центральна, і регіональна українські влади на Луганщині — там, де є контроль української держави, — сприяє всім міжнародним інституціям, дбає про своїх людей», — наголошує пані Ірина.

Жінки — народні обраниці відзначили, що у Слов’янську всі 24 школи 1 вересня розпочнуть свою роботу. Вони проаналізували, чому проблемними залишаються питання ремонту пологового будинку та дитячої лікарні. Щоб надійшли гроші на виконання необхідних робіт, народним депутатам вдалося добитися розблокування відповідного рахунку казначейства. За словами Ірини Геращенко, залишається з’ясувати, яким чином слід відновлювати постраждалі приватні будинки. Тож держава вирішує це питання: допомогти людям грошима чи будівельними матеріалами.

«Українська влада, попри складну економічну ситуацію нині, відбудує Україну. Для цього тільки потрібно припинити вогонь та щоб бойовики пішли геть звідси. Нині маємо всі думати про майбутнє, про загальноукраїнський національний діалог. Іноді будинки можна відбудувати швидше, ніж вигнати міфи та стереотипи з наших голів», — зауважила Ірина Геращенко.