ПРІОРИТЕТИ

У Тернопільській області взято курс на створення великотоварних молочних ферм

Останніми двома десятиріччями тваринницька галузь Тернопілля зазнала великих складнощів. Ті, хто проводив у сільському господарстві так звані реформи, радше взяли за основу відому руйнівну формулу «Ми наш, ми новий світ збудуємо». Як наслідок — колишні колгоспні ферми здебільшого якщо не розібрали до цеглинки, то залишилися стояти пусткою, з розбитими вікнами, дверима, із гулянням та завиванням вітру. Теперішня обласна влада прагне виправити ситуацію, яка склалася в тваринництві. Пріоритетним напрямком нинішнього року визначила розвиток тваринницької галузі та особливо — молочного скотарства. 

Задля розвитку галузі

За п’ять цьогорічних місяців усі категорії господарств області виробили валової продукції тваринництва порівняно з відповідним торішнім показником на 103, 2 %. Приріст виробництва в сільськогосподарських підприємствах становить 11,5 %. Але це аж ніяк не привід заспокоїтися. Навпаки, галузь вимагає до себе посильної уваги і влади, і тваринників.  Наразі в усіх категоріях господарств краю утримують майже 231 тисячу голів великої рогатої худоби. Не тішать результати щодо збільшення поголів’я ВРХ. Хоча, як засвідчує статистика, в сільськогосподарських підприємствах стали утримувати на 2,5 % голів великої рогатої худоби більше порівняно з торішнім червнем. Ці господарства з початку року закупили у краян 925 теличок для вирощування.

Днями голова облдерж?адміністрації Валентин Хоптян підписав розпорядження про нарощування поголів’я сільськогосподарських тварин  в усіх категоріях господарств і збільшення виробництва продукції тваринництва в краї. Поставлено багато завдань, які треба виконати, щоб досягнути бажаного. Йдеться ж бо про створення в кожному районі не менше однієї великотоварної молочної ферми з поголів’ям 500 і більше корів. Задля цього, зокрема, треба буде розширити мережу пунктів штучного осіменіння в сільській місцевості та охопити ними понад 50 відсотків корів індивідуальних селянських господарств. По?сприяти у забезпеченні громадського тваринництва на зимово-стійловий період всіма видами кормів. Головне фінансове управління облдержадміністрації при перевиконанні дохідної частини обласного бюджету має передбачити кошти на фінансування програми «Розвитку молочного скотарства Тернопільської області до 2015 року». Звертатимуть на?віть увагу на вивіз неідентифікованих телят за межі Тернопілля.

На думку очільника краю, виконання його розпорядження дасть змогу створити нові робочі місця, активно розвивати тваринництво, запроваджувати у галузі нові технології, вагомо збільшити виробництво м’ясної та молочної продукції.

Молоко як інвестиційний  проект

В області є господарства, що орендують від 2 до 120 тисяч гектарів землі, але не тримають жодної голови великої рогатої худоби. Владні структури заявили, що з такими явищами миритися не будуть. Зате пропонують взяти приклад з деяких сільськогосподарських підприємств у розвитку тваринництва. Нині найактивніше впроваджують інвестиційні проекти у ТОВ «Бучачагрохлібпром». Тут реконструювали існуючі тваринницькі приміщення. Скажімо, наприкінці минулого року став до ладу молочний комплекс із сучасним доїльним залом і безприв’язним утриманням тисячі корів у с. Пилява, таке підприємство уже діє у Соколові. В лютому у селах Ліщанці та Осівці  заклали перший камінь двох тваринницьких комплексів, які мають ввести в експлуатацію наприкінці цього року. В Ліщанцях, до слова, планують утримувати 2,5 тисячі голів худоби, з них — 800 дійних корів, поряд має бути сучасний молочний зал. Голова спостережної ради «Бучачагрохлібпрому» Петро Гадз запевняє, що наступного року в товаристві з’являться ще три новітні тваринницькі комплекси. 

Тваринництвом повинні займатися всі сільськогосподарські підприємства, твердять у владних коридорах краю. Оскільки переконані, що лише цим шляхом область зможе оживити ситуацію на селі через створення додаткових робочих місць, яких так не вистачає, постійні грошові надходження та наявність обігових коштів, розвиток  соціальної інфраструктури, підвищення добробуту людей.