ВІДРОДЖЕННЯ ТРАДИЦІЙ

У Запоріжжі відбувся різдвяний флеш моб

Сотні жителів міста відгукнулися на запрошення ініціаторів флеш мобу з відродження народних традицій і впродовж Різдвяних свят щодня збиралися на головній площі міста біля центральної ялинки, щоб разом вивчити та заспівати вітальні співанки. Одним з організаторів цього громадського руху став корпункт «Урядового кур’єра» в Запорізькій області. 

Напередодні Новорічних свят авторка цих рядків разом із своїми подругами — колегами з місцевих видань Іриною Єгоровою та Оленою Піддубню ініціювали перед Запорізьким міським головою Олександром Сіном встановлення біля центральної ялинки Різдвяного вертепу. До справи долучилися також запорізькі католики на чолі з єпископом Яном Собілом. Різьбярі Запорізької католицької дієцезії змайстрували казковий дерев’яний будиночок —  невеличку шопку, прикрасили її ясною зіркою, всередині на сіні розмістили керамічні фігурки Марії, Йосипа, немовляти Ісуса, волхвів та свійських тварин. Щойно на вулиці сутеніло, тут засвічувався різдвяний вогник і наповнював просте приміщення казковим світлом.

Духом Різдва перейнялися дорослі й малюки. Фото надане автором

Шопка стала окрасою обласного центру. Запоріжці й гості міста із захопленням роздивлялися, фотографувалися біля неї, наче біля архітектурної пам’ятки.

Утім, не лише створення нової окраси міста мали на меті ініціатори проекту. Головне, чого прагнули, — спонукати запоріжців звернутися до народних традицій святкування Різдва. Тож і закликали всіх охочих долучитися до флеш мобу і згадати, як це робилося ще за дідів-прадідів.

— Я прийшла сюди, бо хочу, щоб відродилася народна традиція відзначати свята всім миром, — поділилася з авторкою 31-річна запоріжанка Євгенія Гориславець. — На жаль, не знаю слів жодної з колядок, тільки мотив декотрих пам’ятаю, як колись мама співала. Тож хоч тут, разом з усіма співаючи, вивчу кілька і наспівуватиму своїй дитині.

А Вероніка та Олександр Дерибасови прийшли до шопки із трирічною донькою Юленькою. Мама, відчувалося, добре знається на колядках: співала натхненно і «без папірця» (організатори флеш мобу про всяк випадок роздрукували для охочих тексти різдвяних народних пісень). Жінка розповіла: щойно дізнавшись про різдвяний флеш моб, розпочала підготовку до заходу і ледве дочекалась означеного часу, бо переконана, що тільки тут, співаючи колядок, відчує справжнє свято.

— Цей захід сколихнув у мені дитячі спогади, — розповів власкорові «Урядового кур’єра» і військовий пенсіонер Валентин. — Коли воно було, моє дитинство, а тут, біля шопки, пригадалося, як ми малими колядували по селу. І найцікавіше було, коли приходили співати до господи скупого господаря, а той і не хотів, та мусив дітлахам чимось віддячити — пригостити цукерками чи пирогами.

Учасники різдвяного флеш мобу впродовж кількох святкових днів, попри морозець, регулярно збиралися біля шопки і радували всіх випадкових свідків своїм імпровізованим концертом просто неба. А кращі виконавці колядок удостоїлися подарунків від «Урядового кур’єра»: кожен отримав по примірнику видання та сувенірному магнітику на холодильник у національному стилі.