Приватизацію засвідчили у Вашингтоні

До першої інвестиційної конференції Україна — США керівництво нашої держави готувалося щонайменше кілька місяців. Пік активності урядовців припав на тиждень, який передував старту цього масштабного міжнародного заходу. Про те, що у Вашингтоні 13 липня ухвалюватимуть доленосні для України рішення, не йшлося. Завдання представників Кабінету Міністрів полягало в одному: якісно та розлого розповісти найбагатшим світу цього про українські державні компанії, активи яких за умови вкладення в них значних коштів поповнять кишені бізнесменів та запрацюють на повну потужність заради світлого майбутнього вітчизняної економіки.

Шість із половиною годин тривали заходи з інвестиційним відтінком у Торговельній палаті США. Перерви Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк використовував не на чай та каву, а на змістовні переговори з керівництвом Сполучених Штатів Америки. Провідну роль у презентаціях відігравали й міністр фінансів Наталія Яресько та міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. Чи почули за Атлантичним океаном Україну, покаже час. Арсеній Яценюк назвав «бізнес-заручини» такими, що відбулися. Про дату весілля поки що не йдеться…

Такої честі удостоюється не кожен прем’єр-міністр. Фото з Урядового порталу

Національне й приватне

«Закликаємо американський бізнес узяти участь у процесі широкомасштабної приватизації українських державних підприємств», — упевнено звертався до присутніх у залі під час виступу Арсеній Яценюк. За його словами, завдяки ухваленим урядом рішенням може відбутися приватизація на прозорій та конкурентній основі таких енергетичних компаній, як ПАТ «Центренерго» (має найбільші енергогенеруючі потужності в Україні), хімічних заводів (серед них і ПАТ «Сумихімпром»). «Щоб змінити державний сектор, нам потрібно мати дуже сильний і сучасний приватний сектор. Нам потрібен ваш досвід, ваші технології, ваші люди, які зможуть допомогти українській економіці стати привабливішою, а українським підприємствам — конкурентнішими, — означив суть питання Прем’єр. — Ми як уряд зацікавлені отримати більше надходжень, а ви як представники бізнесу — більше прибутку. У нас збігаються інтереси, і ми досягнемо в цьому успіху».

Труднощі та виклики під час виступу Арсеній Яценюк замовчувати не міг. Усі почули, що Україна розуміє, як їй зупинити російську агресію, однак не має дієздатної на всі 100% армії. Водночас наша держава повинна мати сильну економіку. Хто поверне роботу українцям, збільшить їхню заробітну платню? Керівництво України, після того, як американські інвестиції стікатимуться в її економіку, дав відповідь на це запитання глава уряду.

Найважливішими галузями співпраці між Україною та США можуть стати сільське господарство, енергетика та інфраструктура. Підростаючу генерацію українців Арсеній Яценюк назвав «поколінням І»: «Intellectual, Independent, Internet-dependent» («інтелектуальні, незалежні, інтернет-залежні»). «Вони точно запустять економічне зростання в Україні», — цитує його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Консенсусний борг

Так само Арсеній Яценюк не втрачає віри, що наша держава досягне успіху в реструктуризації боргів. Він продовжив тему закликом до кредиторів співпрацювати, а відтак прийняти пропозиції вітчизняного Кабміну і піти на компроміс. На думку глави уряду, це шлях, «щоб підтримати народ і зробити Україну реальною історією успіху».

Він довів до уваги присутніх, що уряд разом із МВФ, Світовим банком та іншими міжнародними контрибуторами намагається поліпшити українську економіку і стабілізувати бюджетний сектор. «Хочу дуже чітко сказати: ми об’єднані із Президентом у тому, аби забезпечити все, що ми обіцяли народу України. Ми об’єднані в тому, аби в парламенті було ухвалено всі, часом болючі, складні, але необхідні закони. Ми єдині в тому, аби зробити Україну кращою і сильнішою», — наголосив він, додавши, що протягом тижня Верховна Рада може ухвалити закони, потрібні для підтримки економічних реформ.

А ось як вестимуть боротьбу з корупцією, Арсеній Яценюк сказав у загальних рисах: ухвалено закони, які дають старт роботі Національного антикорупційного бюро, позбавлено недоторканності деяких депутатів та суддів. Тим часом Генеральна прокуратура набуває незалежних рис. «Будуть потрібні надзвичайні зусилля — і державного, і приватного сектору, уряду і бізнесу, щоб викорінити корупцію в усіх сферах, зокрема у податковій та митній службах, — сказав він. — Члени Кабінету Міністрів роблять усе можливе, щоб ліквідувати низку регуляторних функцій, які більше нагадують радянську спадщину, ніж сучасні методи управління економікою. Нам потрібно запровадити сучасні стандарти США та ЄС, аби зробити Україну привабливішою і просто зрозумілішою для бізнесу, щоб зробити всі правила подібними до тих, що діють у вільних економіках та у вільному світі. Хай у нас буде друга конференція і реальні результати. Давайте співпрацювати в бізнесі і робити наші країни процвітаючими та успішними».

Під час завершальної сесії бізнес-форуму Прем’єр резюмував: «Аби залучити міжнародних інвесторів, ми маємо створити єдині правила гри та дружнє до бізнесу середовище. Уряд відданий цій меті. Я думав, як описати цю конференцію, цю дуже відкриту і насичену зустріч. Сьогодні ми можемо назвати це бізнес-заручинами. І ми очікуємо на бізнес-весілля якомога швидше. Давайте створимо бізнес-сім’ю».

За його словами, щоб залучити міжнародних інвесторів і бізнес США до України, треба створити єдині правила гри та дружнє до бізнесу середовище.

Спочатку реформи, потім — інвестиції

Першим із керівництва Сполучених Штатів, із ким зустрівся в рамках робочого візиту до Вашингтона Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, був Президент Барак Обама, другим — віце-президент Джозеф Байден. Він закликав Україну до реформ і боротьби з корупцією словами: «Щоб привернути ті інвестиції, як дадуть Україні можливість вижити і розквітнути, запроваджувані нині зміни мають бути справжніми і втілюватися надовго. Ці реформи не можуть бути лише на папері. Вони мають бути відчутними для підприємців, для громадянського суспільства і для звичайних громадян, щоб ці реформи запрацювали. Понад усе Україна потребує постати проти корупції, яка не дає їй отримати переваги від її величезного людського капіталу».

Віце-президент США нагадав, що він і Президент Барак Обама тісно співпрацюють із європейськими партнерами, щоб санкції проти РФ залишалися чинними, доки вона не виконає цілком і в повному обсязі свої зобов’язання за мінськими домовленостями. Найважливіше — повернення Україні контролю над її кордоном до кінця року.

Із успішним проведенням заходу Арсенія Яценюка привітав заступник державного секретаря США Ентоні Блінкен. Він висловив тверду підтримку діям вітчизняного уряду та високо оцінив «зусилля Кабміну для реалізації курсу реформ у дуже важких обставинах».

Потім сторони обговорили питання безпеки, миру та захисту України, її територіальної цілісності та незалежності. Окремо йшлося про перспективи фінансової співпраці, економічної взаємодії та співпраці в енергетичній галузі. Про поточну політичну ситуацію в Україні та про мобілізацію міжнародних зусиль на її підтримку йшлося окремо.

Американську сторону просили посилити глобальні дії для порятунку українських громадян, які незаконно ув’язнені й перетворені на заручників Кремлем, включно з Надією Савченко та Ігорем Сенцовим.

Із міністром торгівлі США Пенні Прітцкер Прем’єр говорив про двосторонню економічну співпрацю. Сторони вважають, що нинішній бізнес-форум — важливий знак підтримки України з боку уряду США, свідчення «необхідності, важливості та великої перспективності співпраці з Україною та бізнесу в Україні». Окремо обговорено конкретний покроковий план співпраці України та США на найближчу перспективу.

Реверс збільшать, офшори знищать

Із представниками американського бізнесу глава вітчизняного уряду також зустрічався. Так, із керівництвом компанії Westinghouse він обговорив питання реалізації контракту на постачання ядерного палива і новий напрям співпраці — підвищення потужності діючих атомних енергоблоків, участь у програмах модернізації та підвищення безпеки українських АЕС. Ішлося й про можливості використання компанією потужностей українського ринку машино- та приладобудування.

Із зустрічі з керівництвом американської нафтогазової компанії Frontera можна виокремити тему співпраці в галузі розвідки та розробки нафти й газу України, а також реалізацію проекту імпорту LNG з потужностей американської компанії у Грузії (підтверджені запаси природного газу компанії в Грузії становлять близько 300 мільярдів кубометрів).

TrailStone відзначила перспективи торгівлі газом в Україні, інвестування у видобуток нафти й газу, а також управління активами в енергетичному секторі України. Компанія планує вийти на газовий ринок нашої країни вже цієї осені.

Про те, що сільськогосподарська компанія Cargill, яка раніше висловила намір спорудити зерновий термінал у порту «Південний», готова збільшити інвестиції в інфраструктуру порту, заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. Він зазначив, що одна з компаній з виробництва устаткування для утилізації ядерних відходів також анонсувала інвестиції в Україні на базі американських технологій і фінансування.

А у виступі міністра фінансів Наталії Яресько лунала інформація про проведення Україною минулого тижня переговорів із Кіпром щодо скасування спеціального режиму оподаткування, який давав змогу українському бізнесу користуватися офшором для відмивання капіталу. Йдеться про зміни до чинного режиму оподаткування, щоб повернути його до моделі ОЕСР (Організація економічного співробітництва і розвитку).

Кульмінацією заходу можна вважати слова віце-президента США Джо Байдена. Із трибуни він говорив про намір США переконувати своїх східноєвропейських партнерів збільшувати реверс природного газу, щоб гарантувати енергетичну безпеку Україні.

PS  У Вашингтоні «відкрита для інвестицій Україна» презентувала роботу Національного банку, Державної фіскальної служби, агропромислового сектору, інфраструктурний потенціал, аерокосмічну галузь і робила пропозиції щодо запровадження системи відкритих даних. На порядку денному сесій: аграрний бізнес та інфраструктура, економіка знань, людський капітал і підприємництво, енергетика та енергоефективність, цільові стратегії фінансування проектів і зростання бізнесу.

Матеріали підготувала Катерина МАЦЕГОРА, «Урядовий кур’єр»