Рік, що минув від Дня району 2015-го, став для місцевої громади особливо результативним. Як наголосив голова Краснопільської РДА депутат Сумської обласної ради Юрій Яремчук, нині немає часу на розкачування чи зволікання. Критерієм роботи стає єдиний показник: практичний результат.

Тож багато жителів райцентру і навколишніх сіл, які зібралися на центральній площі Краснопілля, мали чудову нагоду презентувати власні досягнення, а також — задуми та плани. До того ж з урахуванням однієї географічної особливості — прикордонної. Загальна протяжність кордону з Росією на території району становить понад 100 кілометрів, або майже п’яту частину усієї ділянки в області.

Це накладає на краснопільців особливу відповідальність — бути міцним економічним щитом як області, так і України.

Святкові короваї від сільських громад. Фото надані прес-службою Краснопільської РДА

Усе — для перемоги

Ні територіально, ні за кількістю населення район не належить до  великих. А ось за рівнем трудового завзяття та волонтерської активності — серед перших.

Так, протягом минулого півріччя до зведеного бюджету мобілізовано понад 56 мільйонів гривень податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 27,7 мільйона більше відповідного минулорічного показника, а прогнозне завдання перевиконано майже на 75 відсотків.

Зі значними плюсами доходи державного та місцевих бюджетів. Першочергова заслуга в цьому як місцевих аграріїв, так і промислових підприємств — лісгоспу, агролісгоспу, ТОВ «Михайлівські вогнетриви» та інших. 

Нині район набрав високих темпів розвитку. Цього вдалося досягти значною мірою завдяки злагодженій і організованій роботі як РДА, так і районної та селищної рад, які очолюють Віталій Савоненко та Іван Хомічов.

Заклавши надійні економічні підвалини, тут мають усі можливості надавати значну допомогу тим, хто  відстоює свободу і незалежність у зоні проведення АТО.

На жаль, у жорстокому протистоянні загинули уродженці краснопільської землі Віталій Піддубний, Юрій Андрієнко, Артур Костюченко, Олександр Шкурко та Сергій Лисенко, пам’ять про яких хвилиною мовчання вшанували учасники урочистостей.

Нині організаційно-координаційним центром волонтерського руху є громадська організація «Краснопілля», яка взяла на себе  вирішення питань з надання допомоги бійцям АТО.

На її рахунку — сотні добрих і безкорисливих справ: благодійні ярмарки, відправка харчових продуктів, одягу, взуття, ремонт бойової техніки тощо. 

Медицина «одужує» і допомагає хворим

Нинішній рік у районі оголосили роком охорони здоров’я, що наповнило щоденні будні відповідною роботою.

Зокрема проведено поточний ремонт поліклінічних відділень Краснопільської ЦРЛ. На часі — заміна вікон на енергоощадні металопластикові.

За кошти,  надані депутатам обласної ради на здійснення відповідних повноважень,  закуплено   обладнання для медичних закладів у Миропіллі, Великій Рибиці, Чернеччині — фотометр, сухожарову шафу, автоклав тощо. А за 57 тисяч гривень районного бюджету придбали сучасний діагностичний комплекс для обстеження судин голови та кінцівок,  завдяки якому значно підвищилася якість надання допомоги.

Цими днями запрацював фізіотерапевтичний кабінет у Мезенівці. Для бригад відділення екстреної допомоги в особливій нагоді став ЮКАРД за 100 тисяч гривень, також придбаний за кошти районного бюджету, — відтепер медики оперативно визначають серцево-судинні захворювання, що вже врятувало не одне життя.

Активно використовують у районі можливості програми уряду Японії «Кусаноне».  Із 16 поданих конкурсних інвестиційних проектів одержали підтримку чотирьох. А це означає, що ЦРЛ матиме такі необхідні паровий стерилізатор, електричну дезінфекційну камеру, кисневий концентратор тощо.

Спорт, комуналка, освіта…

Як наголошує Юрій Яремчук, районна влада не випускає з поля зору жоден напрям життєдіяльності місцевої громади. Бо всі вони важливі і потрібні кожному жителю.

Наприклад, спортивний. Адже Краснопілля — мала батьківщина уславлених біатлоністок олімпійських чемпіонок сестер Валі і Віти Семеренко, тож дбають тут і про великі досягнення, і про пропаганду здорового способу життя.

На підтвердження — кілька прикладів. Поруч зі стадіоном  «Колос» у райцентрі, де нині встановлюють тренажери, збудували футбольний міні-майданчик зі штучним покриттям, а в селі Осоївка облаштували поля для гри у футбол та волейбол.

У Грабовському  збудовано дитячий спортивний майданчик.

Словом, хто дбає про власне здоров’я, має всі можливості його підтримувати.

Що стосується комунальної сфери, то тут також тривають певні роботи: прокладають водогони в  Михайлівському та Мезенівці; в Краснопіллі реконструюють  центральну та газову котельні тощо. Конкурсний відбір витримали проекти, які фінансують з Державного фонду реконструкції та розвитку — нинішнього року очікують підтримку на суму майже 3 мільйони гривень.

З-поміж приємних освітянських новин — відкриття двох додаткових груп у дошкільних навчальних закладах районного центру та села Великий Бобрик. А в Ряснянській школі нарешті запрацюють харчоблок і їдальня — цієї події тут чекали… півтора десятиліття.

Отож  1 вересня в районі означене оновленням і оптимізмом.

ПРЯМА МОВА

Микола КЛОЧКО, голова Сумської ОДА:

Краснопільський район, який входить до п’ятірки кращих в області  за основними соціально-економічними показниками, давно став візитівкою слобожанського краю. Він слугує прикладом для інших у вирішенні багатьох життєво важливих питань.

Важливо, що в нинішніх складних умовах тут успішно поєднують щоденну результативну роботу з активним волонтерським рухом на підтримку наших бійців у зоні АТО. Сумщина впевнена: її кордон на краснопільській ділянці надійно захищений.