«Геройство юних лицарів з-під Крут було безумне, було проти всякої здорової логіки, бо ж не може 300 юнаків зупинити шеститисячної орди п’яних матросів. А, проте, це безумство увійде в історію України як одна з найсвітліших її сторінок, як символ і як приклад найбільшого геройства і любові до Батьківщини. На них будуть вчитися і виховуватися покоління. «Немає більшої любови, як життя своє віддати за друзів своїх» — написано у Святому Письмі. І це є Крути — символ найбільшої любові до Батьківщини і найвищого виконання обов’язку: смерті в її обороні. Тому Крути безсмертні, тому це сумна річниця, в якій не треба сумувати. Бо в боротьбі за волю Батьківщини жертви ніколи не будуть завеликі. А їх сума має дати у висліді бажану волю», — так пишеться в розділі «Спогади та статті» унікального видання про легендарний бій під Крутами, створеного Українським інститутом національної пам’яті.

Його  презентували у Чернігові директор Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондент НАН України Валерій Солдатенко  та керівник колективу упорядників доктор історичних наук Олена Любовець. Вони розповіли про велику роботу, здійснену під час підготовки книги «Бій під Крутами у національній пам’яті», яка є збірником документів та матеріалів.

 

Його  презентували у Чернігові директор Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондент НАН України Валерій Солдатенко  та керівник колективу упорядників доктор історичних наук Олена Любовець. Вони розповіли про велику роботу, здійснену під час підготовки книги «Бій під Крутами у національній пам’яті», яка є збірником документів та матеріалів. Важко переоцінити  велике історичне й духовне навантаження, котре містять розділи «Військово-політична ситуація в Україні наприкінці 1917 — на початку 1918 рр.», «Створення Студентського куреня Січових Стрільців», «Бій під Крутами: хід військових дій, чисельність військ, втрати», «Перепоховання та вшанування полеглих бійців», «Міфи й стереотипи Крут та їх вплив на національну пам’ять» та інші. Офіційні документи та публікації в пресі, фотоматеріали, спогади сучасників про ті події, що своїм трагізмом і патріотизмом сколихнули уми українців, роблять книгу безцінним науковим виданням.

Художник Леонід Перфецький показав увесь трагізм бою під Крутами. Репродукція надана автором

Науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко розповів також про створену Творчим об’єднанням документальних фільмів та програм Національної телекомпанії України нову документальну стрічку «Герої України. Крути. Перша Незалежність», котру Перший національний телеканал представить 29 січня 2014 року о 12.35.

«Кажуть, аби засвоїти урок, потрібно застосувати теорію на практиці. І, виявляється, чим більша похибка, тим грунтовніше засвоєння, тим більша вірогідність, що урок не завчено задля відмітки, а вистраждано і пережито, а отже, засвоєно назавжди, — вважає автор та режисер фільму Сніжана Потапчук. — Пошук правильного рішення і є шляхом, який в проекції на життя називається шляхом до мудрості, яка, зрештою, є запорукою неповторюваності історичних помилок».