ДОСЛІДЖЕННЯ

Майже чверть українців досі не знають, що таке генетично-модифіковані організми 

Шкодять генетично-модифіковані організми нашому здоров’ю чи не шкодять, науці поки що достеменно не відомо. Так само як українським споживачам не відомо, скільки насправді щодня вони з’їдають ГМО і в яких продуктах «ховаються» ці організми. Проте наслухавшись «страшилок», деякі покупці настільки перейнялися проблемою трансгенів, що навіть воду купують лише «чисту». Хоч у воді ГМО в принципі не може бути. Разом із тим, є й такі, хто не може похвалитися такою обізнаністю. Як показало нещодавнє дослідження, 23% українців не знають, що таке ГМО. Проте 74% опитаних знають про трансгени. Цікаво, що 80% респондентів вважають, що продукти з ГМО точно небезпечні, і лише 11% переконані у їх безпечності. При виборі продуктів харчування 45% українців час від часу звертають увагу на маркування продуктів і наявність позначки на етикетці: з ГМО продукт чи ні, а 27% взагалі ніколи не цікавляться такою інформацією.  

Також 80% опитаних погоджуються з тим, що в Україні більшість продуктів у своєму складі містять трансгенні організми і лише 16% упевнені у зворотному. Такі результати дослідження нещодавно оголосив відомий соціолог Євген Копатько.

На запитання щодо того, в яких продуктах — заморських чи українських — найбільше міститься ГМО, 28% опитаних вважають, що ці «організми» переважають в імпорті, а 19% — що трансгенів більше у вітчизняних. 45% вважає, що ГМО є в обох видах продуктів. Варто зауважити, що дослідження проводили з 1 по 12 грудня 2012 року методом особистого опитування в 24 областях України, під час якого було опитано 2176 чоловік.

— Українці вважають, якщо в продуктах є крохмаль, тож там є й ГМО, — зазначає аналітик консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник. — Я можу впевнено сказати, що генетично-модифікованих організмів тварин в Україні просто немає. І у світі в промисловому виробництві це практично ніде не використовують. Сьогодні щодо наявності ГМО може йтись тоді, коли ми говоримо про такі рослини, як соя, кукурудза, картопля. Жодна людина в Україні не може вирахувати, чи їла вона модифіковану продукцію. В Україну не дозволено завозити насіння ГМО-рослин, тому офіційно у нас трансгенні овочі та фрукти не вирощують.

Також експерт зауважила, якщо в Україні й вирощують гібриди, то вони не є гібридами першого покоління.

— Можливо, на самому початку, коли розробляли гібрид, використовували генну інженерію, але потім насіння було зібране звичайним методом. Тож якщо його вирощують на наших землях, то, згідно з вітчизняним законодавством, воно не генетично-модифіковане, — акцентує Марія Колесник.

Таким чином, якщо є імпорт певних інгредієнтів, можливо, на якомусь етапі їх виготовлення потрапили і ГМО. Та сьогодні поки що ніхто із 100% гарантією не може сказати, шкідливі ГМО чи ні.