ЄВРО-2012

«Англійці та французи вважають, що вони вище за нас у рейтингу,  а тому сильніші? Вони помиляються», — переконаний Олег Блохін

Коментуючи підсумки жеребкування фінальної частини Євро-2012, головний тренер національної збірної України  не приховував, що могло бути й гірше. Англійців, приміром, і так передчував, а щодо французів, то боротьбу з ними за друге місце в групі  вважатиме невдачею, адже  планує виходити з першого…

Ось лише  майже ідилічні  взаємини  футбольного бомонду з президентом УЄФА Мішелем Платіні тепер будуть дещо зіпсовані, бо він, звісно, не відмовить собі в задоволенні вдягнути триколірну футболку. До речі, під час офіційної вечері, присвяченої двадцятиріччю Федерації футболу України, М.  Платіні зізнався, що з нетерпінням чекає на процедуру жеребкування шістнадцяти найсильніших збірних Старого Світу.

— Кошики для розсіювання чудово збалансовані, скрізь є грізні команди, — зазначив очільник європейського футболу.


Генсеку УЄФА допомагали Ван Бастен і Зідан. Фото з сайту mg.ibtimes.com

— Усі топ-збірні Європи пробилися до фінального раунду, що є   рідкісним явищем, бо зазвичай кілька так званих футбольних важковаговиків сходять із дистанції в результаті невдалої відбірної кампанії.

Справді, рівень учасників континентальної першості набагато перевершує, скажімо, фіналістів розіграшу Кубка світу. Чого вартий хоча б склад другої групи, де гратимуть друга і третя команди планети — Німеччина та Нідерланди, а також Португалія і Данія. Наставникам збірних, які цього грудневого вечора зібралися в Національному  палаці мистецтв «Україна», важко було стримати емоції.

А ось  журналісти з багатьох країн світу, які спостерігали за жеребкуванням, яке генеральному секретареві УЄФА Джанні Інфантіно допомагали провести видатні майстри шкіряного м’яча Зінедін Зідан, Луїс Суарес, Марко Ван Бастен, Віктор Понєдєльник, відразу охрестили цей квартет «групою смерті».

Відкриваючи урочисту церемонію, Президент України Віктор Янукович подякував усім, хто доклав руку до організації історичного для країни турніру.

«Разом зі мною сюди завітали всі попередні президенти України: Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко. Вони також є пристрасними вболівальниками, які довгі роки будували футбольну Україну. Та  особливо  хочу привітати наших партнерів і друзів із Польщі, які разом з нами прийняли цей виклик. Ми разом підготувалися до Євро-2012», — наголосив  глава держави.

Збірна України, яка на правах співгосподаря турніру очолила групу Д, за право вийти у чвертьфінал суперничатиме зі збірними Англії, Швеції та Франції. Перший матч наша команда проведе 11 червня на НСК «Олімпійський» зі шведами. Того самого дня у Донецьку зіграють між собою чемпіони світу-1966 — англійці й володарі Кубка світу-1998 — французи. Дві наступні зустрічі Анатолій Тимощук та його партнери проведуть на добре знайомій «Донбас Арені».

15 червня нашими суперниками будуть нещодавні кривдники синьо-жовтих — французи на чолі зі славетним чемпіоном світу та Європи Лораном Бланом. Судячи з усього, подальша турнірна доля української дружини визначиться в останньому поєдинку групового турніру — 19 червня нам протистоятиме Англія. Нагадаю, що родоначальники футболу — наш головний конкурент і на шляху до фінального турніру чемпіонату світу-2014 в Бразилії.

— У фінальній частині чемпіонату Європи завжди виступають лише сильні команди, — зазначив головний тренер господарів Олег Блохін. — На мою думку, за складом учасників це буде один із найкращих турнірів у всій історії. Група у нас дуже сильна, але завдання у зв’язку з цим абсолютно не змінюється — ми повинні виходити в плей-оф.

Нещодавно ми зустрічалися зі Швецією та Францією у товариських матчах. І поступилися їм. Я розмовляв із хлопцями, всі вони  прагнуть реваншу. Переконаний: це стане додатковим стимулом для Андрія Шевченка та його товаришів.

Щодо  Англії, то останнім часом великі турнірні успіхи обходили її. Але британці завжди залишаються надзвичайно небезпечним опонентом. Та хоч би там як — грати можна з усіма.

У свою чергу наставник британців наголосив на тому, що його підопічні потрапили до складного квартету.

— Фінальний турнір ми розпочнемо проти нашого традиційного конкурента — Франції, — зазначив Фабіо Капелло. 

Загалом же на початку наступного літа вболівальники повинні будуть забути про театри та концертні зали. Адже настільки яскраве  видовище можна побачити раз на чотири роки. Як можна пропустити такі драматичні футбольні вистави, як поєдинок Німеччина — Португалія (9 червня у Львові) або двобій Іспанії та Італії 10 червня у Гданську! Стартують змагання за звання футбольного короля Старого Світу 8 червня у Варшаві, де збірна Польщі прийматиме команду Греції.

Чвертьфінальні баталії відбудуться 21—24 червня. Півфінальні матчі пройдуть 29 та 30 червня в Донецьку та Варшаві. Вирішальну гру чемпіонату Європи 1 липня прийматиме Київ.

Більше подробиць  про жеребкування фінальної частини чемпіонату Європи і не тільки читайте у наступному спецвипуску «Урядового кур’єра» «ЄВРО-2012» у четвер, 8 грудня.

Григорій СУРКІС,
президент Федерації футболу України:

— Гадаю, не варто говорити, пощастило Україні чи ні. Одна з наших цілей — створити конкурентоспроможну збірну. У двох останніх матчах з Німеччиною й Австрією ми побачили позитив у грі нашої збірної. А про силу суперників нехай говорить Олег Блохін. У 2003 році він обіцяв вивести команду з першого місця на першість світу в Німеччині. У підсумку так і вийшло.

Златан ІБРАГИМОВИЧ,
нападник «Мілана» та збірної Швеції:

— Стартовий матч проти України буде класним. Українці мають перевагу власного поля. Два інші поєдинки також будуть дуже напруженими. Проте ми їдемо на Євро з великою впевненістю в своїх силах і якнайкраще підготуємося до турніру.

Дік АДВОКАТ,
головний тренер збірної Росії:

— Склад нашої групи такий, що будь-яка команда може вийти переможцем. Можу виокремити збірну Польщі, бо вона — господар. А господарі завжди в особливому становищі. Загалом з нетерпінням чекаємо старту чемпіонату Європи. Постараємося пройти  якнайдалі.

РЕЗУЛЬТАТИ ЖЕРЕБКУВАННЯ

Група А (Варшава/Вроцлав)
Польща
Греція
Росія
Чехія

Група B (Харків/Львів)
Нідерланди
Данія
Німеччина
Португалія

Група C (Гданськ/Познань)
Іспанія
Італія
Ірландія
Хорватія

Група D (Київ/Донецьк)
Україна
Швеція
Франція
Англія