ТРАДИЦІЇ

У цьому місяці відзначаємо два найбільших церковних свята  — Благовіщення та Великдень

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Ось і настала весна — бог Ярило взяв зиму на вила. На Сорок святих (22) сніг скрізь зійшов, а в західних областях випали перші весняні дощі.  Синоптики заспокоюють: повеней не буде, служби МНС «тримають ситуацію  під контролем». 18 березня у мого сусіда-пасічника Івана Олексійовича вперше вилетіли з вуликів бджоли. Наступного дня у лісопарку я побачив вербу, вбрану пухнастими котиками. Причепурилася яскраво-зеленими сережками ліщина. Налічив п’ять пробуджених мурашників. На прогрітих сонцем горбочках  з’явилися первоцвіти. Над квітами літали метелики-капустянки. Отже, рання весна?

Природа прокидається, в зелене одягається. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

За народним календарем, 7 квітня,  на Благовіщення — третя зустріч весни. Вважають, що  цього дня вона остаточно вступає у свої права. «Господь благословляє землю і все суще на ній», — кажуть старі люди. Господарі випускають на вигул худобу, «щоб весну почула», дають їй поласувати сіллю. На Благовіщення дівчата, які мріяли взяти шлюб, ішли до гаю по березові сережки. Їх загортали у весільні рушники і ховали до скрині. Не знаю, скільки разів зберігали сережки мої сестри Устина і Марія, але справді вийшли заміж після Благовіщення. По господарству цього дня не можна братися за жодну роботу. Існує легенда: колись зозуля почала будувати на Благовіщення гніздо. Відтоді вона й стала бездомною мандрівницею і підкидає яйця у чужі гнізда.

Спостерігають, якою буде погода на Благовіщення. Якщо йтиме дощ — літо буде врожайним, добре вродить жито;  якщо  вранці приморозок  — урожай на огірки. Похмурий день віщує неврожайне літо. Якою буде погода на Благовіщення — такою й на Великдень і до кінця місяця.

Вербна неділя — велелюдне церковне свято і в наші дні. У храмах освячують вербові гілочки. За давньою традицією, їх саджають по межах обійстя, біля криниць,  природних джерел. В Україні вербу вважають священним деревом, що охороняє домівку від блискавки, пожежі, завидющого ока. У домашньому вжитку настої, заварені на її гілочках і листі, лікують застуду, лихоманку, гоять рани. 

За народними прикметами, Вербний тиждень  відзначається прохолодною погодою, дощами. Хліборобів це тішить: земля запасається вологою. «По Вербній неділі — вже  плуг при ділі!» — стверджує прислів’я.  Якщо останні дні Вербного тижня теплі, добре вродить ярина.

Найурочистіше релігійне свято у квітні — Великдень. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес удосвіта. Земля здригнулася від великого потрясіння: то Янгол небесний відвалив камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці прийшли, щоб опорядити Сина Божого пахучими  оліями, але побачили порожню печеру. І в цей час перед ними з’явився Янгол. Він сповістив про Воскресіння Господнє. 19 червня  325 року І Вселенський собор у Нікії визначив день святкування християнами Великодня.  Перший Великодній тиждень — світлий, другий — поминальний. На цвинтарях відбуваються богослужіння.

За давніми народними прикметами, удосвіта на Великдень  сонце «грає». Якщо у  Світлий Понеділок ітиме дощ, літо буде вологим.

Квітень мінливу натуру має, та холоднішим за березень і теплішим за травень не буває.

Мокрий квітень, сухий май — для картоплі буде рай.

Рясні квітневі  роси — на густі покоси.

У квітні терен забіліє — нехай господар ячмінь сіє.

НАШ КАЛЕНДАР

1 квітня — День геолога;  День сміху; Міжнародний день птахів.

2 квітня — Всесвітній день поширення інформації щодо проблем аутизму.

4 квітня — Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності щодо розмінування.

7 квітня — Всесвітній день здоров’я; Благовіщення Пресвятої Богородиці.

8 квітня — Вербна неділя.

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

12 квітня — День працівників ракетно-космічної галузі України; Всесвітній день авіації і космонавтики.

15 квітня — Світле Христове Воскресіння. Великдень.

18 квітня — День пам’яток історії та культури.

21 квітня — День довкілля.

22 квітня — Міжнародний день матері-Землі.

23 квітня — Всесвітній день книги і авторського права.

25 квітня — Всесвітній день боротьби з малярією.

26 квітня — День Чорнобильської трагедії; Міжнародний день інтелектуальної власності.

28 квітня — День охорони праці; Всесвітній день охорони праці; Всесвітній день поріднених міст.