РІВНЕНЩИНА

Матерів-героїнь в області найбільше в країні — понад 12 тисяч

Судіть самі: торік у краї народилося понад 17 тисяч громадян незалежної України, тоді як відійшло за вічну межу майже 15 тисяч. Причому природний приріст населення в області утримується з 2008 року. Такий собі демографічний вибух на тлі цілком протилежних суспільних тенденцій. Щоправда, «витягують» область у демографічні лідери переважно північні поліські райони, звідки лелеки у вирій, здається, просто не відлітають: у цьому доброму щирому краї вони «прописалися» назавжди.

Живеться багатодітним поліським родинам аж ніяк не легше, ніж усім нам. Хоч ні — є в них одна істотна перевага: невлаштованості нинішнього життя вони можуть протиставити найцінніший скарб — тепло родинного вогнища. Їм ніколи впадати в депресію, їх не гнітить самотність і їм (це вже напевно) не доводиться сумувати. І батьки, й дітвора тут завжди, як кажуть, при ділі. Старші власним прикладом виховують молодших — ось така сімейна педагогіка, до якої нашій традиційній почасти годі й братися. Бо саме в багатодітних родинах, як правило, виростають хороші й порядні діти.

Рівненські матері-героїні тривожаться лише, щоб було де докласти їхнім дітям та онукам своїх працьовитих рук. З роботою ж бо на Поліссі не густо, от і їздять вони по світах: чи не в кожній багатодітній сім’ї хтось обов’язково на заробітках.

У родині Ясковців із села Поляни Березнівського району «Урядовий кур'єр» читають ось уже понад 20 років, із перших його чисел. Фото автора

Європейський феномен

Ним упевнено можна назвати Рокитнівський район Рівненщини: природний приріст тут має індекс 9: тобто якщо відходить у вічність один його житель, замість нього народжується аж 10. Не знаю, як там у Китаї, а ось щодо Європи це й справді демографічний феномен!

Які ж чинники цьому сприяють?

Перший і головний, як на мене, — традиція: якщо в Україні багатодітною офіційно вважається сім’я з трьох дітей, то в цьому районі сім’ї з трьома дітлахами — рідкість. А норма — 10-15. Так тут було споконвіку, так є й нині.

На другому місці — релігійні переконання; втім, багатодітних родин тут, як мовиться, 50 на 50, якщо брати співвідношення православних до інших релігій. До речі, голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ родом саме з цього району.

— Комусь у нашій державі добувати вугілля й варити сталь, а комусь — народжувати й виховувати гідних її громадян, — каже Василь Берташ. — Я народився і виріс у багатодітній родині в селі Лісове і дуже з того пишаюся. Моя мама, як і тисячі матерів району, теж має зірку Героя — за найсвятішу на цій землі справу. Низький синівський уклін мамі за її земний подвиг. А мій пріоритет як керівника виконавчої влади — дати новий імпульс розвитку особливого соціально-економічного утворення, яке іменується Поліссям, переконати інвесторів прийти на цю землю, яка має стільки робочих рук. Тоді не шукатимуть кращої долі по світах наші діти, а матері спатимуть спокійно. Перший такий проект вартістю 750 тисяч євро з умовною назвою «Сади» разом із Єврокомісією ми реалізуємо у Володимирецькому районі, приходять інвестори і в мій рідний Рокитнівський.

Держава зобов’язання виконує

Лише на Рівненщині 12 тисяч матерів-героїнь. Кожна з них отримала від держави разом із цим почесним званням допомогу в розмірі 10 прожиткових мінімумів. Сума, що й казати, для бюджету кругленька. Втім, до честі держави, Президента та уряду, вони сповна виконують свій обов’язок перед матерями. Посвідчення героїнь, як правило, урочисто вручає матерям особисто голова облдержадміністрації: бачили б ви їх у ці бентежні моменти!

Окрім цього, лише уряд М.Азарова увімкнув «зелене світло» пільгам для багатодітних родин, які лежали «під сукном» у попередніх урядів. Тому ось уже майже два роки, як вони мають реальну, а не паперову можливість користуватися 50-відсотковою знижкою на комунальні послуги, безкоштовним проїздом у приміському транспорті, проходити безкоштовне щорічне медобстеження та оздоровлення, безкоштовно отримувати ліки за рецептами лікарів. Про все це багатодітні матері не раз говорили мені під час зустрічей. «УК», звісно, озвучував ці прохання. Але їх, на жаль, не чули. Нинішній же уряд свої зобов’язання виконує. І не припиняє виконувати попередні: ось уже понад 20 років діти, що проживають у радіаційно забруднених районах, коштом держави отримують гаряче харчування в школах — теж істотна підмога для сімейних бюджетів!

Тому, скажімо, багатодітній матері Надії Ясковець із села Поляни Березнівського району, яка сама виводить у люди 16 дітей (чоловік помер 5 років тому), вдається щомісяця економити солідну суму. Адже має 10 школяриків, які тепер безкоштовно дістаються до школи.

Справді, найкоштовнішим подарунком для кожної матері буде стабільне та щасливе завтра її дітей. Глибокий зміст цієї життєвої аксіоми не підвладний часові.

ДОВІДКА «УК»

Багатодітних родин на Рівненщині 20750, у них проживає майже 79 тисяч дітей. Відповідно й матерів-героїнь тут найбільше в країні — понад 12 тисяч. Щомісяця ці цифри зростають: Україна Поліссям приростає.