ПОЗИЦІЯ

Міністр закордонних справ Леонід Кожара  дав першу розширену прес-конференцію

Україна очікує від саміту Україна — ЄС, який відбудеться 25 лютого в Брюсселі, практичних результатів. Як повідомляє УНІАН, про це сказав міністр закордонних справ Леонід Кожара під час прес-конференції.

«Нині існує повне розуміння європейською стороною, що необхідно зробити Україні в контексті підготовки до саміту. Ми очікуємо практичних, зрозумілих результатів після саміту», — сказав він та уточнив, що це стосується питання обговорення підписання Угоди про асоціацію України з ЄС, питання проведення реформ в Україні. Зокрема реформи виборчого законодавства і багатьох інших.

«Серед конкретних результатів саміту ми також очікуємо обговорення питання і формування погляду на перспективи реалізації Україною плану з лібералізації візового режиму. Ми очікуємо, що найближчим часом угода з ЄС щодо спрощення візових процедур набуде чинності. Україна перебуває на завершальній стадії виконання першого етапу плану дій щодо лібералізації.  З початком роботи парламенту уряд буде продовжувати вносити ті законопроекти, які від нас вимагають», — наголосив керівник дипломатичного відомства. Він висловив сподівання, що впродовж року Україна виконає перший етап і перейде до другого. Також, за словами міністра, під час саміту Україна очікує обговорення з європейською стороною питань взаємодії щодо реалізації в Україні програм Європейського Союзу.

Леонід Кожара також висловив переконання, що підписання Угоди про асоціацію відбудеться незалежно від існуючих питань у відносинах між Україною та Європейським Союзом. «Я думаю, що сама по собі Угода про асоціацію — велика політична цінність і для України, і для Європейського Союзу, незалежно від інших питань. Те, що стосується питань вибіркового правосуддя, зрозуміло, що ці питання — на двосторонньому порядку денному», — сказав дипломат. На його думку, за умови виконання Україною програми реформ, яку постійно розглядають на двосторонньому рівні, Угода про асоціацію України з Європейським Союзом буде підписана, незалежно від того, існують чи ні якісь додаткові питання у наших двосторонніх відносинах.

Окреслюючи тему співробітництва з Митним союзом, керівник МЗС заявив про поступ у переговорах щодо роботи у форматі «3+1». «Пріоритетом на цей рік залишається взаємодія з Митним союзом. Україна буде вести переговори з різними органами Митного союзу з метою оформлення нашої співпраці у форматі «3+1», — сказав він. Леонід Кожара наголосив, що в цьому контексті з Євразійською економічною комісією вже були ухвалені документи про торговельне співробітництво.

Міністр зауважив, що ми дуже зацікавлені у співпраці з Митним союзом у секторальних питаннях. «Україна фактично залишається інтегрованою в деякі галузі країн Митного союзу. Ми все це будемо продовжувати», — підкреслив урядовець.

Водночас він наголосив, що Україна не залишатиметься осторонь питання розвитку співпраці з іншими впливовими регіонами і країнами: «Україна може знайти свій статус у відносинах з будь-якою економічною організацією. Чи то статус спостерігача, чи то статус асоційованого члена, як, наприклад, з Європейським Союзом. Тому для нас надзвичайно цікаво і відповідає нашим національним інтересам пошук форм взаємодії з Митним союзом».

При цьому він зазначив, що Митний союз — дуже великий торговельний партнер України й у 2012 році обсяги торгівлі з країнами цієї організації перевищили 60 мільярдів доларів США. «Тому я думаю, в процесі переговорів рано чи пізно Україна зможе знайти ті формати, модальності, за якими ми можемо поглиблено співпрацювати з Митним союзом. Що це буде: чи буде, скажімо, та сама поглиблена і розширена зона вільної торгівлі, чи це може бути якийсь особливий юридичний статус, — переговори покажуть. Але динаміка цих переговорів позитивна. І я думаю, що наприкінці цього процесу ми вийдемо на практичні результати, які задовольнять інтереси всіх сторін», — підкреслив Леонід Кожара.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо звільнення 19 українців, засуджених у Лівії за обвинуваченням у пособництві режиму Муаммара Каддафі, керівник МЗС зазначив: «Ми працюємо на всіх рівнях, в тому числі з лівійською стороною, міжнародними організаціями, іншими країнами, які можуть надати допомогу в цьому питанні». Він повідомив, що під час недавнього візиту до Брюсселя спілкувався з Верховним представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон, яка пообіцяла, що Євросоюз приєднається до врегулювання ситуації із засудженими в Лівії українцями, а також до заходів зі звільнення української громадянки Анхар Кочневої, викраденої в Сирії. «Усі ці питання постійно перебувають на моєму особистому контролі», — зазначив Леонід Кожара. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»