Національний банк України вітає рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду щодо схвалення другого перегляду програми розширеного фінансування.

«Це свідчить про підтримку програми реформ в Україні міжнародною організацією і є сигналом як для вітчизняних, так і  для зовнішніх інвесторів, що наша країна прямує правильним шляхом до відновлення стійкого економічного зростання», — підкреслив днями заступник голови Національного банку Олег Чурій.

Сума третього траншу фінансування становить 716,11 мільйона  спеціальних прав запозичення (СПЗ), або приблизно 1 мільярд доларів у еквіваленті. Більшу його частину Україна отримає в СПЗ (це резервний та платіжний засоб, який емітується МВФ та існує лише у безготівковій формі як записи на банківських рахунках. — Ред.), іншу частину — в міжнародних валютах. Цей транш спрямують на збільшення міжнародних резервів Національного банку.

За словами Олега Чурія, надходження траншу в Україну, як правило, відбувається протягом кількох днів з моменту ухвалення відповідного рішення Радою директорів МВФ.

Нацбанк також   здійснює поступове пом’якшення адміністративних обмежень. Першою приємною новиною для фізичних осіб було те, що днями регулятор  запровадив нову норму: відтепер клієнти фінансових установ зможуть отримувати готівкові кошти в іноземній валюті або в банківських металах з поточних та депозитних рахунків через каси та банкомати на суму до 250 тисяч гривень на добу на одного клієнта. Нагадаємо, що досі діяла норма — в еквіваленті 100 тисяч гривень на добу.

Проте, як вважають економічні експерти, таке рішення матиме і негативні наслідки. Так, вони прогнозують, що це вплине на ще більший відтік валютних депозитів із комерційних банків. Тим часом   зазначимо, що головні обмеження, такі як пенсійний збір з операцій щодо закупівлі валюти та обмеження на суму її закупівлі,  не  скасовано.

По-друге, компанії-резиденти, які отримали від нерезидентів кредити або позики, зможуть купувати іноземну валюту для погашення такої заборгованості навіть за наявності на їхніх рахунках власних коштів в іноземній валюті на суму понад 25 тисяч доларів. Це буде дозволено лише за умови цільового використання придбаних валютних коштів — якщо   придбану і наявну власну іноземну валюту використовуватимуть  для погашення таких зобов’язань. Мета цього кроку — спростити умови   купівлі валюти, необхідної для своєчасного погашення зовнішніх зобов’язань українським бізнесом.

Зазначене пом’якшення антикризових тимчасових обмежень не призведе до посилення волатильності на міжбанківському валютному ринку.

Національний банк раніше заборонив перерахування іноземної валюти за індивідуальними валютними ліцензіями фізичним особам, у тому числі для здійснення ними інвестицій за межами України, щоб запобігти непродуктивному відтоку капіталу. Оскільки Нацбанк не вважає такі інвестиції сприятливими для розвитку економіки, на відміну від надходжень прямих іноземних інвестицій,   прийнято рішення призупинити видачу таких ліцензій.

Ці зміни від 15 вересня  і   до 15 грудня 2016 року будуть чинні, якщо регулятор не запровадить нових    правил  регулювання ринку та обмежень на ньому.