СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Уряд прагне, аби ліквідатори-чорнобильці  лікувалися повністю за державний кошт
 

Принаймні у цьому пацієнтів Київського міського центру радіаційного захисту громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, запевнив Прем’єр-міністр Микола Азаров. Минулої п’ятниці він скасував робочу поїздку на Луганщину й побував у цій клініці, розташованій у затишному куточку Лісового масиву столиці.

Микола Азаров здивований: навіть тут пацієнти купують ліки власним коштом. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Поки глава уряду в супроводі міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка оглядав відділення першого і другого поверхів, журналісти разом із найактивнішими пацієнтами, підпираючи стіни, зібралися на вузенькому п’ятачку в холі відділення променевої патології. В руках багато хто з хворих тримав аптечні чеки за придбані ліки. Як висловився один чолов’яга, з медикаментів є лише вата і спирт, а все інше доводиться купувати самотужки, витрачаючи на це чималі гроші. На жаль, така негативна тенденція досі залишається актуальною для більшості медичних закладів Києва. Що  вже казати про лікарні в інших містах, областях і районах…

Бажає  кращого і харчування хворих. Важко навіть уявити, до яких хитрощів доводиться вдаватися кухарям, аби прогодувати людину на виділені 5 грн 61 коп. на день. Та ще й чотири рази. Хоча зустріч і припала на обідню пору, про близькість їдальні нічого не нагадувало. Звідки ж візьмуться приємні аромати, коли м’ясо і рибу тут дають лише двічі на тиждень? Хоч ця інформація працівників кухні чомусь не викликала особливого захвату у хворих.

На відміну від керівництва лікарні, вони не побоялися запросити Миколу Азарова до невеличкої, але ошатної їдальні. Меню загалом і рисовий суп та пшоняна каша зокрема залишили у високого гостя неоднозначне враження. Подякувавши за гостинність, Прем’єр пообіцяв щось зробити для виправлення ситуації. 

Поки що ж на порядку денному — питання реконструкції приміщення. З нового року тут розпочнеться ремонт, аби лікарня відповідала сучасним вимогам. Запевнив Микола Азаров і в тому, що це стосуватиметься і нового обладнання клініки.

Побувати в такому специфічному закладі і не поговорити про пенсії було просто неможливо. Хтось із чорнобильців отримує одну-дві тисячі, хтось відсудив десять і більше. Тож, за словами глави уряду, «рішення у цій сфері буде ухвалено справедливе».

Микола Азаров орієнтується на 4 тисячі гривень для ліквідаторів-інвалідів І групи. Мріє він і про те, щоб ліквідатори найтяжчих 1986-1987 років лікувалися у стаціонарах за рахунок держави. Тобто були стовідсотково забезпечені медикаментами й ліками, а не витрачали свої пенсії по аптеках.

18 листопада Прем’єр-міністр Микола Азаров відвідав Київський центр радіаційного захисту населення. Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА