ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО НАДРУКОВАНОГО

 

 Чи вчасно працівники отримують кошти за листками тимчасової непрацездатності та які проблеми з’явилися у бухгалтерів

Торік у лютому, коли тільки-но запрацював закон про єдиний соціальний внесок, «Урядовий кур’єр» на своїх сторінках порушував питання про те, що хворіти для українців стало значно складніше («На лікарняний — краще з понеділка?», «УК» від 25 лютого 2011 року). Пригадую, як знайома вчителька тоді розповідала мені, що директор школи просив її та колег у приватному порядку, якщо вже вирішили піти на лікарняний, робити це краще з понеділка — аби бухгалтерії було легше рахувати дні непрацездатності. А ще він наголошував, що хворіти краще не довше за один тиждень. Адже після цього строку гроші  виплачуватиме не роботодавець, а Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. І наскільки швидко це відбуватиметься, невідомо.

А ось лікарі у поліклініках рік тому начебто відмовлялися видавати лікарняні людям певних професій, як-от учителям, а ще вихователям дитсадків та іншим працівникам державних установ. Про це мені у січні 2011-го розповідали колеги та знайомі. І ось минуло вже більш як рік із часу запровадження нової системи виплат. Що ж маємо нині?

Терапевти стають «екстрасенсами»

Далеко за прикладом ходити не довелося. Сама кілька тижнів тому застудилася. На перші три дні лікарняний у поліклініці за місцем проживання видали, як кажуть, без проблем. Продовжили до кінця тижня вже «зі скрипом». А коли по закінченні тижня я сказала дільничному терапевту, що почуваюся ще досить погано, у відповідь почула: «Нежить, кашель, невисока температура? То все — дурниці. У вас іще два вихідні попереду, доліковуйтесь. А з понеділка — до роботи». Склалося враження, що саме цій лікарці доведеться платити мені гроші за листком тимчасової непрацездатності. То, може, й справді дільничні лікарі отримали якусь вказівку на кшталт: «Якщо людина не при смерті, в жодному разі не тримайте її на лікарняному понад тиждень». На моє запитання лікарка вкрай обізлилася. Сказала, щоб я не вигадувала нісенітниць. А сама протягом двох візитів… навіть не оглянула моє горло. Як встановлювала діагноз — невідомо. Можливо, крім того, терапевт — ще й екстрасенс?

Вже на прийомі у лікаря слід подумати, коли заплатять по лікарняному. Фото з сайту moneyball.info

Виплачують  чи ні?

Після того, як з 1 січня 2011 року в Україні було запроваджено Єдиний соціальний внесок і Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності почав виплачувати лікарняні з власних коштів, а не з коштів роботодавців, кардинально змінилася й форма розрахунків із застрахованими особами: тільки після подання офіційної заявки роботодавця до фонду.

— Ми отримуємо чимало заявок від роботодавців щодня, розглядаємо та опрацьовуємо їх протягом десяти днів, як це визначено у законі. Жодних затримок немає. Звісно, роботи нам відчутно додалося, проте виконуємо її вчасно. За цей рік заборгованості з виплат за листками тимчасової непрацездатності фонд не має, — повідомила Ольга Бондар, заступник начальника управління фінансів, обліку та звітності виконавчої дирекції фонду. — Жодні скарги як від працівників, так і від бухгалтерів підприємств на адресу фонду не надходили.

Винятків не буває

Та випадки бувають різні. Скажімо, людина тяжко захворіла, потрапила до лікарні, де перебувала кілька місяців. Звісно, на послуги лікарів та медпрепарати витратила чимало коштів. Тож коли врешті повернулася на роботу, хоче отримати  бодай якісь гроші, аби було за що хоча б батон з молоком купити. А у бухгалтерії підприємства їй тепер відповідають, що доведеться зачекати. І це в той час, коли після хвороби лікарі радять включити до раціону більше вітамінів та білків, аби відновити сили. Тож я запитала в Ольги Харитонівни, чи може така людина як виняток звернутися напряму до фонду і отримати певну суму, аби вистачило не перший час.

— На жаль, ні. У нас немає такої каси, з якої ми могли б видати людині ці кошти, як немає і таких повноважень, — відповіла фахівець.

Довго хворієш — довго чекаєш

— Скажу щиро: із запровадженням Єдиного соціального внеску та нової схеми виплати за листками тимчасової непрацездатності нам працювати стало  складно, — поскаржилася бухгалтер із 15-річним стажем Світлана Георгіївна. — Ось раніше, коли ми працювали із фондом за системою взаємозаліку, все було просто і зручно. А тепер зовсім не так…

Якщо людина хворіє довго (кілька тижнів або й місяців) і приносить нам лікарняний, ми виплачуємо їй гроші одразу лише за перші 5 днів тимчасової непрацездатності. Щодо решти часу тепер ми направляємо запит до фонду і чекаємо 10 днів, доки нам надійдуть гроші. Розумію, що у фонді таких заявок багато. Але чи від розуміння цього легше людині, в якої не залишилося грошей навіть на продукти? Через 10 днів ми отримуємо гроші, та ще ж маємо оформити власні папери — на це також іде певний час. І врешті виходить, що виплату за листком тимчасової непрацездатності працівник отримує лише у наступну зарплату — тобто через місяць після виходу на роботу. Як жити? І скаржитіся люди йдуть не до фонду, а саме до нас — бугалтерів. А що ж ми можемо вдіяти?

До того ж, я впевнена, що протягом 10 днів гроші отримують хіба що бухгалтерії столичних підприємств. Можливо, ще в інших великих містах. А на селі, здогадуюсь, чекають і не один місяць…

— Саме тому, — наголошує Світлана Георгіївна, — ми б дуже хотіли повернутися до старої схеми взаємозаліку, яка була звичною та зручною. Зручною для всіх — і для бухгалтерів, і для працівників.

Ольга Бондар на це відповіла, що до фонду подібних скарг від бухгалтерів не надходило. А питання щодо повернення до старої системи взаємозаліку можна розглядати лише на законодавчому рівні. Тобто через подання до ВР. Фонд же не має повноважень вирішувати такі питання.