До кінця цього тижня близько тисячі машин «швидкої допомоги» передадуть у різні медичні установи країни. Про це заявив на прес-конференції міністр охорони здоров’я  Олег Мусій.

За його словами, 66 машин, які раніше закупили для Криму, не відправлять у цей регіон, якщо Росія за них не заплатить.

На запитання, чи  очікується  підвищення цін на ліки після введення семивідсоткового податку на імпорт медпрепаратів, міністр відповів, що найближчим часом, навпаки, варто очікувати зниження цін.

— ПДВ, що вводиться на ліки, більше схожий на акциз. Він становить 7%, а не 20%, як для інших товарів. Стягуватимуть ці 7% одноразово під час перетину ліками митниці  або під час відпуску із заводу. Не підвищувати ціни також погодилися  українські фармацевтичні виробники, — зазначив Олег Мусій. Крім того, за словами міністра,  істотно зменшити ціну на ліки дасть змогу ліквідація корупційної складової. Світовий банк виділить  450 тисяч доларів на проведення аудиту  фінансової та організаційно-структурної діяльності Міністерства охорони здоров’я  провідною міжнародною аудиторською компанією. Аудит триватиме 1—1,5 місяця. А нині у відомстві працюють слідчі МВС, СБУ і Генпрокуратури, які розслідують діяльність попереднього керівництва, за зловживання якого буде відкрито кримінальні справи. Згідно з оцінкою міністра, найкорумпованіші галузі — закупівля медичного устаткування і медпрепаратів.

У словосполученні «швидка допомога» обидва слова однаково важливі. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Система охорони здоров’я країни потребує обов’язкового медичного страхування, створення лікарського самоврядування та підвищення якості освіти медиків, вважає Олег Мусій. Професіонали в галузі охорони здоров’я  повинні отримати відповідні владні повноваження від МОЗ і здійснювати таке управління через органи лікарського самоврядування, тобто професійні корпоративні організації. Вони займатимуться веденням реєстру лікарів, видачею дозволів на здійснення  лікарської діяльності, проведенням кадрової атестації, призначенням головних позаштатних спеціалістів, упровадженням етичного кодексу лікаря України і контролем за його дотриманням. Так буде дотримано балансу в управлінні галуззю між державою і професіоналами охорони здоров’я.

Запровадження загальнообов’язкового медичного  страхування повинно бути під контролем держави і фінансуватися через відповідний державний фонд.

— Утім, під час глибокої економічної кризи і кризи системи оподаткування його введення передчасне, бо це додаткове  навантаження на фонд зарплат. Тому максимум до кінця року буде ухвалено закони про медичне страхування та про надання закладам охорони здоров’я статусу некомерційних неприбуткових підприємств, а перехідний період до його імплементації в повному обсязі триватиме 2—3 роки. Ще одна складова — це зміна системи підготовки медичних кадрів. Ми маємо перейти на болонську систему додипломного навчання в медичних університетах і післядипломної підготовки фахівців, яка належатиме до компетенції професійних лікарських організацій, — зазначив Олег Мусій.

Міністр охорони здоров’я також відповів на запитання, яке турбує багатьох українців: чи буде побудовано центр  трансплантації кісткового мозку при національній дитячій лікарні  «Охматдит».

— Нині всі капітальні витрати заморожено. Це стосується й лікарні «Охматдит». Саме тому вже проведені переговори з першим потенційним інвестором, який готовий надати кошти під 2% річних. Цей інвестор представляє Всесвітню організацію медичного туризму. Вони готові інвестувати  близько 160 мільйонів доларів у медицину України. Крім центру трансплантації кісткового мозку,  розглядають питання інвестицій в будівництво університетських клінік. Також проводили переговори  з американськими благодійними фондами, які готові інвестувати в нашу систему охорони здоров’я, — повідомив Олег Мусій.