Перший літній місяць позначився мінливою погодою. Грозові зливи прокотилися південним регіоном, у центральних і західних областях посипало градом. Спекотних днів, починаючи з другої декади, було більше, ніж прохолодних. Суховій з астраханських напівпустельних степів приніс у наші краї не лише спеку, а й пиловий смог. Таку саму мінливу погоду прогнозують державні та народні синоптики на липень. У середньому протягом місяця денна температура триматиметься в межах 23—31 градус. Стан погодних умов до кінця літа й осінь старі люди здавна передбачають, спостерігаючи за природними явищами в такі дні релігійних свят липня: 3 — Мефодія-Перепелятника, 7 — Івана Купайла, 12 — Петра і Павла, 21 — Прокопа-Жниваря.

«Мефодій нивами ходить. Якщо перепілка співає — полоти картоплю закликає», — каже народне прислів’я. О цій порі вже можна визначити, яким буде врожай городини, жита, вівса і проса. Зерно пробують на зуб. Якщо тужаве, пора збирати врожай. Дружний перепелиний перегук віщує тривалу стійку погоду. Якщо підпадьомкування з великими перервами — слід очікувати на затяжний дощ. Якщо на Мефодія задощить, то гнила погода може тривати до кінця місяця.

Свято Івана Купайла збігається з періодом літнього сонцестояння і пов’язане з річним сонячним циклом. З прийняттям християнства церква приурочила його до дня Іоанна Хрестителя. Так назвали свого новонародженого сина праведні віряни Захарій та Єлизавета. Означає воно «Дар Божий». З хлопчика виріс мудрий і славний муж, якого Ісус Христос назвав людиною, від котрої немає вищої поміж народжених жонами. У прадавні часи Купало (Купайло) був язичницьким божеством земних плодів, якому у час переджнив’я приносили в жертву головний дар землі — коровай хліба. Обрядові святкові дійства на Івана Купайла повсюдно та велелюдно проводять донині. Вони символізують пошанування молодості, краси, кохання, фізичного й духовного очищення вогнем і водою — життєдайними силами природи.

За давніми переказами, в ніч на Івана Купайла раз у сто років з’являється цвіт папороті. Свідкам цього дива відкриється таємниця прихованого скарбу. Кому не поталанить побачити чарівну квітку в купайлівську ніч, може спробувати щастя в ніч на свято Петра і Павла. За іншою легендою, опівночі розквітає Петрів хрест (такий релікт дійсно є в природі).

Від Петра і Павла починається активна підготовка до жнив. Про це свідчать численні народні прикмети: «Від Петра — літо красне, урожаєм рясним», «На Петра колос, на Іллю — жнива», «На Петра дощ — жито як хвощ, буде що вкинути в борщ». Погожа днина на Петра і Павла — добрий провісник на врожайні літо й осінь.

Існує приповідка, що під час жнив святі апостоли спостерігають за людьми, а потім, порадившись з Господом, парують їх: ледачій дівці — роботящого парубка, а роботящій — ледачого. Бо якщо навпаки, то ледарі з голоду помруть. А ще існує повір’я, що святий Петро володіє ключами від раю і пускає туди лише безгрішних, благочестивих людей — хто батька і матір шанує, тримає тіло й душу в чистоті фізичній і духовній.

«На Прокопа-Жниваря колос землі вклоняється», — каже народна мудрість. Дозрівання хлібної ниви в самому розпалі. Якщо Прокіп принесе теплий південний вітер — сприятлива для жнив погода утримається надовго.

Липень — маківка літа. Це місяць трудар, сінозбирач і жнивар. Побажаймо трудівникам ланів на весь час збирання врожаю погожої днини та щедрої ниви. Хвала рукам, що пахнуть хлібом!

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Фото з сайту telegra.ph

НАШ КАЛЕНДАР

1 липня — День архітектури України

3 липня — Міжнародний день кооперативів

4 липня — День Національної поліції; День судового експерта; День Військово-Морських сил Збройних сил України; День працівників морського та річкового флоту України; національне свято Сполучених Штатів Америки День незалежності

7 липня — День працівників природно-заповідної справи; Різдво Іоанна Предтечі; Свято Івана Купайла; 100 років від дня народження Петра Яцика (1921—2001), мецената, громадського діяча, засновника Міжнародного конкурсу знавців української мови, що носить його ім’я

8 липня — День родини

10 липня — 70 років від дня народження В.М. Шкляра (1951), українського письменника

11 липня — День рибалки; Всесвітній день народонаселення; 80 років від початку (1941) героїчної оборони Києва

12 липня — Першоверховних Апостолів Петра і Павла

15 липня — День українських миротворців; Всесвітній день навичок молоді

16 липня — День бухгалтера та аудитора; 1990 — Верховна Рада України ухвалила Декларацію про державний суверенітет України

18 липня — День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості; Міжнародний день Нельсона Мандели

20 липня — День шахів України

25 липня — День працівників торгівлі

26 липня — 90 років від дня народження Івана Дзюби (1931), літературознавця, літературного критика, публіциста, правозахисника, дисидента, громадського та державного діяча, академіка НАН України, політв’язня радянського режиму, Героя України

28 липня — День Хрещення Київської Руси-України; Всесвітній день боротьби із захворюванням на гепатит

29 липня — День Сил спеціальних операцій Збройних сил України

30 липня — Міжнародний день дружби; Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми; 160 років від дня народження Любові Яновської (1861—1933), письменниці, політичної діячки, членкині Української Центральної Ради, учасниці боротьби за незалежність України в ХХ столітті