Чим ближче до Вільнюського саміту, тим більшою стає кількість людей, які  шукають відповіді на запитання: що дасть Україні  і особисто  їм підписання Угоди про асоціацію з ЄС?  Саме цим, очевидно, й можна пояснити непідробний інтерес до міжнародного  форуму «Угода про глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі з європейськими партнерами — шлях до підвищення конкурентоспроможності регіонів», який  відбувся у Харкові. У дискусії, а  саме в такому форматі проходив форум, взяли участь іноземні дипломати, економісти, представники місцевої влади, бізнесу та студенти вишів.

Для європейців головне не ціна, а якість

Представник Світового банку Йоганнес Кеттль на прикладі європейської моделі  окреслив  перспективи, що відкриються перед Україною після підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема, він зазначив, що  нині частка українського імпорту в країни Європейського Союзу становить усього один відсоток.  І ця ситуація може докорінно змінитися на краще, оскільки після приєднання держави до зони вільної торгівлі і Євросоюзу з нею починають активніше торгувати старі члени ЄС. Іншими словами, українські підприємства дістануть вільний доступ на європейський ринок і навпаки. Але для цього їм потрібно буде дотримуватися  європейських стандартів.  І саме той факт, що українські виробники підвищать стандарти своєї продукції,  буде одним з головних плюсів вступу України в ЄС.

Цю думку підтримав і заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов. За його словами, у короткостроковій і середньостроковій перспективі Україні буде важко. Але це необхідно, щоб українські компанії змогли підтягнути стандарти продукції до європейських.

— Не треба сподіватися, що в Європі чекають на всі товари, які випускають в Україні. Для європейців головне не ціна, а якість товарів, — підкреслив  Юрій Сапронов. — Якщо не буде підписано Угоди про асоціацію, то наші компанії підвищуватимуть ці стандарти ще 20 років. Саме тому угода з ЄС — єдиний правильний вибір  України.

Також, за словами Юрія Сапронова, «угода сприятиме припливу інвестицій у виробничу сферу, створенню спільних підприємств».  Що ж стосується негативних явищ, то очікується невелике зростання безробіття — на 2—3%. 

Зрозуміло, що такий розвиток подій може спочатку викликати паніку в бізнесу. Проте, як зазначив заступник керівника області,  зрештою для харківських підприємств з’явиться більше шансів і можливостей, аніж ризиків.  Особливо великі надії в регіоні покладають на агросектор економіки.

— На сьогодні найперспективнішою галуззю для розвитку Харківської області є сільське господарство, — сказав Юрій Сапронов. — Адже в Європі 150 мільйонів людей потребують продуктів харчування. Тому нині найголовніше — відродити зайнятість. Ми намагаємося це робити. Треба відроджувати і сільськогосподарські кооперативи, і створювати переробні підприємства.

Стрімкий розвиток у регіоні, як зазначалося у виступах багатьох учасників форуму, можуть  справедливо очікувати  і в галузях  нано-, біо- і кріотехнологій. Високі ставки на Харківщині роблять також  на ІТ-сферу, яка вже через кілька  років може  стати візитною карткою області.

Комп’ютерні генії на вагу золота в усьому світі. Фото з сайту gravitaica.com.ua

Чекати миттєвих результатів не варто

Зважуючи всі плюси і мінуси підписання угоди про зону вільної торгівлі,  Надзвичайний і Повноважний посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм заявив, що  цей шлях  аж ніяк не приведе до девальвації гривні, якою лякають українців. Навпаки, національна валюта буде стабільною і, безумовно, стимулюватиме економічне зростання, як це було свого часу з Польщею. «Гривня вже кілька років досить стабільна, і я не бачу передумов, щоб щось змінилося найближчим часом», — зазначив пан посол. За його словами, якщо інші країни ЄС проголосують за підписання Угоди про асоціацію з Україною, то вони допоможуть звести до мінімуму негативні наслідки.

Крім цього,  Вольф Дітріх Хайм та представник Всесвітнього банку Йоганнес Кеттль під час дискусії підкреслили, що зона вільної торгівлі дає Україні можливості  не тільки для розвитку економічної системи, а й для наближення до європейських стандартів у різних сферах суспільного життя. Думка про те, що українські фахівці будуть затребувані у країнах Європи, лунала неодноразово. Проте заступник голови Харківської обласної адміністрації зазначив, що якість освіти в Україні ще потребує уваги, аби справді становити серйозну конкуренцію провідним європейським вишам.

Підсумовуючи почуте, можна погодитись зі спікерами, що євроінтеграція Україні потрібна, хоча чекати миттєвих результатів  не варто.            

Без політичних спекуляцій

Серед багатьох проблемних питань  учасники  форуму обговорили й так звану «торговельну війну» з Росією. За словами Юрія Сапронова, вона припиниться, як тільки Україна приєднається до  зони вільної торгівлі. Адже в  ній більше політики, ніж економіки. Тому для обох сторін буде краще навпаки, коли політики буде менше, а економіки більше. Адже  Росія втрачає майже так само багато, як і Україна.

На думку Надзвичайного і Повноважного посла Австрії в Україні Вольфа Дітріха Хайма, Україна не зможе одночасно догодити  Росії та Європі, тобто стати учасником  Митного союзу та підписати Угоду про асоціацію з ЄС.  Він навів приклад Польщі, яка 20 років тому вступила до ЄС і за цей час збільшила експорт  своїх товарів у різні країни світу. Зокрема, на початку її шляху до євроінтеграційних процесів торговий обіг з Росією становив близько 1 мільярда  доларів, а через кілька років виріс до 9 мільярдів євро.

Також Вольф Дітріх Хайм підкреслив, що Україна, яка на п’ять років раніше від Росії вступила до СОТ, випереджає східного сусіда. Йдеться про відміну і зниження митних зборів. «Україна зробила досить багато кроків для зниження мит. Отже серйозних проблем в України не буде. Частину мит країна вже відмінила», — наголосив Вольф Дітріх Хайм.

 Можливістю відкрито подискутувати із дипломатами,  представниками влади і великого бізнесу, які були головними спікерами міжнародного форуму, скористалося  понад 130 запрошених гостей.