ЄВРО-2012

Днями Борис Колесніков проінспектував реконструкцію міжнародного аеропорту
та будівництво футбольної арени 

У підготовці Львова до єврочемпіонату відлік часу пішов на дні: до урочистого відкриття спортивної арени залишилося менше трьох місяців, а першу чергу злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Львів» введуть в експлуатацію до Дня Незалежності України. Відтак повністю завершити реконструкцію смуги, перонів та нового пасажирського термінала планують у грудні нинішнього року. 

Роботи на цьому відповідальному об’єкті ведуться цілодобово — постійно працює понад 430 робітників та 66 одиниць техніки. У новому терміналі аеропорту завершені роботи з влаштування даху та скляних фасадних систем. На сьогодні завершені всі будівельно-монтажні роботи, йде внутрішнє оздоблення, прокладають інженерні системи водозабезпечення та водовідведення, а також вентиляційні шляхи та електричні мережі. Будівельники розпочали монтаж «теплої» підлоги термінала, яка стане елементом опалення будівлі. З червня  встановлюють ліфти — загалом їх має бути 22, та ескалатори — до послуг пасажирів буде 14 ескалаторних доріжок.

У тому, що об’єкт буде здано вчасно, у посадовців немає сумнівів: у ході будівництва не виникає якихось особливих проблем, труднощі, як зазначалося, вирішують у робочому режимі, зокрема й фінансового плану. На об’єкт надійшло  1 502,53 млн грн, з яких 735,98 млн  — з початку року. Тож визначальним залишається фактор часу.  Оновлений аеропорт прийматиме дві тисячі пасажирів на годину. Щоправда, приземлятися у Львові зможуть не всі авіалайнери: «зелене світло» матимуть середньомагістральні «Боїнги».

Три місяці залишилося до відкриття стадіону. На урочистості до Львова 28 жовтня планують запросити Президента Віктора Януковича, повідомив Борис Колесніков. А перший футбольний матч тут проведуть збірні України та Австрії 15 листопада.

На цьому ще донедавна проблемному об’єкті встановили на трибуні перше крісло вболівальника. Допомагали його монтувати віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков, міський голова Львова Андрій Садовий, заступник голови Львівської ОДА Володимир Зубицький. А право випробувати його на зручність та міцність випало восьмирічному футбольному фанові Кості Святенькому. До речі, усі стільці на львівському стадіоні будуть жовтого та синього кольорів.

Львівська арена загалом готова на 73%, повідомив під час робочої наради, проведеної  Борисом Колесніковим, керівник Дирекцї з будівництва об’єктів Євро-2012 у Львові Володимир Шадрін. Уже завершені найскладніші роботи. Триває встановлення інженерних систем, монтаж покрівлі. Розпочато найбільш трудомістку й відповідальну частину — облаштування футбольного поля. Бо що краще поле, то кращий стадіон. Львів не може підвести футболістів, адже має давні традиції, і це знають футболісти старшого покоління — у місті навіть за радянських часів було одне з найкращих полів.

За словами урядовця, нині слід серйозно зайнятися впорядкуванням території навколо арени, прокладанням під’їзних шляхів та пішохідних доріжок. Не оминули на нараді й ще одну важливу для регіону проблему — підготовку автомобільних магістралей до Євро-2012. Усі дороги в західному напрямку, запевнив  віце-прем’єр-міністр, будуть готові вчасно.