Львівщина — незмінний лідер серед най­успішніших областей України. У І кварталі цього року в області приріст капітальних інвестицій становив близько 15%, обсяг експорту товарів зріс майже на 20%, а реальної зарплати приблизно на 10% порівняно з аналогічним періодом торік. 39 зареєстрованих в Україні індустріальних парків розташовані саме на Львівщині, що означає створення приблизно 20 тисяч робочих місць. Іще 6 таких парків можуть утворитися в найближчій перспективі. На цьому під час IV Форуму місцевого розвитку в місті Трускавець наголосив перший віцепрем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. Він акцентував, що реформа децентралізації стала потужним рушієм регіонального розвитку.

Посадовець зауважив, що державно-приватне партнерство — ефективний інструмент залучення великих інвестицій. «Серед потенційних проектів, які могли реалізовуватись на регіональних рівнях, відібрано пілотний проект державно-приватного партнерства — створення Центру малоінвазивної хірургії у Трускавці. Нещодавно підписано меморандум з Міжнародною фінансовою корпорацією групи Світового банку, щоб залучити міжнародних експертів і міжнародний досвід до роботи над проектами державно-приватного партнерства, що стосуються також будівництва доріг, портів, мостів, великих інфраструктурних об’єктів. Втілення таких проектів означає додаткові 5—7% до щорічного зростання ВВП. А також десятки тисяч нових робочих місць, особливо в регіонах», — цитує слова першого віцепрем’єра його служба.

Степан Кубів розповів, що окрему роботу Мін­економрозвитку веде щодо підтримки малого та середнього бізнесу. Так, за останній рік щодо можливостей програми ЄС COSME проведено 34 заходи, де взяли участь 1,5 тисячі підприємців у 17 регіонах країни. Це дає змогу залучити майже 50 мільйонів євро для малих і середніх підприємців. Перший віцепрем’єр окреслив пріоритетні напрями реформ в економічному блоці, а саме: підтримка та просування експорту; спрощення бізнес-клімату; реформа державних закупівель; реформа управління державною власністю; розвиток промисловості та оборонно-промислового комплексу; реформа в секторі інтелектуальної власності й розвиток цифрової економіки та інновацій.

Виступаючи на форумі, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала регіони активніше долучатися до реалізації стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію. «Європейська та євроатлантична інтеграція не так справа зовнішньої, як внутрішньої політики. У НАТО вступають не збройні сили. У НАТО вступає країна. Шлях до ЄС і НАТО — це відповідь на запит саме громадян і регіонів України. Цей стратегічний курс має залишатися безперечним пріоритетом для уряду, парламенту й Президента, незалежно від того, хто займатиме конкретні посади. Це питання безпеки і добробуту держави та кожного її громадянина», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Окремо вона наголосила на важливості інформаційної роботи в суспільстві та розповіла про інформаційні кампанії на тему сутності й переваг європейської та євроатлантичної інтеграції. «Пілотні урядові кампанії були реалізовані наприкінці минулого року, а кілька наступних стартують у другій половині літа. Закликаю медіа брати участь в оголошеному нещодавно конкурсі для регіональних ЗМІ на тему співпраці України з НАТО, де призом стане поїздка до штаб-квартири Альянсу в Брюсселі. Ми послідовно рухаємося шляхом євроатлантичної інтеграції. Зокрема ухвалено низку законопроектів, відкрито офіс НАТО в Україні, запущено системну роботу зі створення інституційної основи для послідовної та ефективної співпраці з ЄС і НАТО для впровадження стандартів ЄС і НАТО в українське законодавство та діяльність державних інституцій, обмінюємося досвідом з державами-членами НАТО щодо протидії гібридним загрозам», — цитує віцепрем’єр-міністра її служба. 

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»