Начальник відділу управління
організації надання соціальних послуг
Державного центру зайнятості
Любов БЕРШАДСЬКА

На ринку праці України поки що існує чимало гострих проблем. Це і досить високий рівень безробіття серед молоді, й труднощі з працевлаштуванням випускників вишів без досвіду роботи, і тривалий пошук роботи громадянами, яким за 45, і дефіцит фахівців певних спеціальностей у сільській місцевості, зокрема медиків і вчителів. А головне — низький рівень оплати праці на вакансіях, які здебільшого пропонують роботодавці.

Хоч статистика свідчить: нині у цій сфері намітилися певні позитивні тенденції. За останніми даними Держстату, в 1 кварталі 2012 року рівень безробіття населення віком 15–70 років, визначений за методологією МОП, знизився порівняно з відповідним торішнім періодом з 8,7% до 8,4% економічно активного населення. Зменшується й чисельність осіб, які реєструються в центрах зайнятості. Так, у січні-липні цього року в службі зайнятості на обліку перебувало 1,2 млн громадян, що на 77 тис. менше, ніж за такий самий період торік. Скоротилася й тривалість пошуку роботи: з 96 днів до 85. Середній розмір допомоги з безробіття збільшився з 854 грн торік у липні до 988 грн у липні цього року.

Черговим гостем редакції на «прямій лінії» була начальник відділу організації реєстрації надання матеріального забезпечення та розгляду звернень громадян управління організації надання соціальних послуг Державного центру зайнятості Любов Бершадська. Вона відповіла на актуальні запитання наших читачів стосовно реєстрації в службі зайнятості, отримання допомоги з урахуванням змін у законодавстві та пояснила, як держава може підтримати тих, хто шукає роботу.

Чи знайдуться вакансії для всіх претендентів на робочі місця? Фото Володимира ЗАЇКИ

Які документи потрібні для реєстрації в центрі зайнятості

Світлана ЦЕМИК:

— У 2011 році закінчила медичний коледж за спеціальністю «медична сестра», навчалася безкоштовно. Після закінчення коледжу отримала направлення, за яким мені відмовили. Тож взяла відкріплення про те, що роботу маю шукати самостійно. Чи можу стати на облік у центрі зайнятості (ЦЗ)?

— Безперечнo, можете. Щоб  зареєструватися в ЦЗ, якщо ви ніде офіційно не працювали, потрібні: паспорт; диплом; довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний код).

Разом з оригіналами документів подаються їх копії.

Якщо ви навчалися за державним замовленням і звертаєтеся до державної служби зайнятості протягом року з дня закінчення навчання, вам потрібно надати довідку про надання можливості самостійно працевлаштовуватися або направлення на роботу та скріплену печаткою замовника довідку про відмову в працевлаштуванні.

— Якщо звернусь до ЦЗ цього року, коли мене зареєструють?

— Вас зареєструють в центрі зайнятості з дати звернення та в разі відсутності підходящої роботи з восьмого дня нададуть статус безробітного.

Сергій ЯКУБЕНКО:

— Мене звільнили 13 серпня цього року, стаття звільнення — за згодою сторін. Скажіть: який граничний термін постановки на облік у ЦЗ, тобто скільки в мене є часу на пошук роботи, щоб не реєструватись у центрі зайнятості, але щоб і не бути позбавленим такої можливості у разі невдалого пошуку?

— Фактично терміну реєстрації для безробітних не існує. Це право самого громадянина — реєструватися в центрі зайнятості чи ні. Лише особи передпенсійного віку, на яких поширюється гарантія дострокового виходу на пенсію, повинні зареєструватися в державній службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення.

— А я нічого не втрачаю через місяць?

— Якщо за останній рік, що передував вашому безробіттю, ви працювали 26 календарних тижнів (більш ніж півроку) та сплачували страхові внески, то розмір допомоги з безробіття визначається у відсотках до вашої середньої заробітної плати (доходу) за останні повні шість місяців залежно від кількості років вашого страхового стажу. Довідка про середню заробітну плату (дохід) дійсна протягом шести місяців. Якщо ви зареєструєтеся та отримаєте статус безробітного після зазначеного періоду, допомога з безробіття вам призначатиметься в мінімальному розмірі.

Хто призначає допомогу з безробіття

Тетяна БЕЛЕНЮК,
м.Київ:

— Живу і працюю в Києві 10 років, але прописана в Житомирській області в місті Коростені. Чи можу стати на біржу праці в Києві, бо житиму в столиці?

— Згідно з чинним законодавством, ви можете зареєструватися в найближчому для вас центрі зайнятості м. Києва та, за умови відсутності підходящої роботи для вас, отримати статус безробітної. Ця норма також закріплена в Законі України «Про зайнятість населення» (нова редакція).

— Якщо зареєструюсь у Києві, то хто мені надаватиме допомогу?

— Допомогу з безробіття призначають центри зайнятості за місцем перебування безробітного на обліку і виплачують в установленому порядку через банківські установи. Вона не може бути вищою за середню заробітну плату, що склалася в галузях національної економіки відповідної області за минулий місяць, і нижчою за прожитковий мінімум, встановлений законом.

З 1 січня 2013 року максимальний розмір допомоги з безробіття не може перевищувати чотириразового прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом.

Тамара ОМЕЛЬЧЕНКО:

— Чи можу як безробітна в період виборів тимчасово попрацювати у виборчій комісії? Чи не втрачу у зв’язку з цим допомогу з безробіття?

— Відповідно до частини 6 статті 47 Закону  «Про вибори народних депутатів України», праця, пов’язана з організацією підготовки і проведення виборів, осіб, визнаних безробітними відповідно до вимог чинного законодавства, не є підставою для зняття цих осіб з обліку в державній службі зайнятості як таких, що шукають роботу, або для припинення виплати їм допомоги з безробіття та інших видів допомоги.

Отже, враховуючи зазначене, в період вашого перебування на обліку в центрі зайнятості як безробітної ви можете долучатися до організації підготовки і проведення виборів народних депутатів України без зняття з обліку та припинення виплати призначеної допомоги з безробіття.

— Це не впливає на розмір призначеної їй допомоги з безробіття?

— Ні, на розмір допомоги це не впливає. Її виплата продовжується у призначених розмірах.

Віктор ПОЛІЩУК,
с. Ставище Попільнянського району Житомирської області:

— Чи передбачено преференції для фахівців аграрних спеціальностей, які працюють на селі? Маю на увазі ситуації, коли агрономи, зоотехніки чи економісти залишаються без роботи після банкрутства чи ліквідації сільгосппідприємства, а пропоновані нові вакансії — значно з меншими зарплатами. Вони часто не виплачуються, причому інколи роботу пропонують у сусідньому населеному пункті. Щоденно їздити туди проблематично, а переїжджати на постійне місце проживання невигідно.

— Преференцій немає. Є вакансії, з якими ми працюємо та про які нам заявляють роботодавці. Питання  в тому, що одним із критеріїв підходящої роботи є розташування місця майбутньої роботи в межах транспортної доступності. Межі транспортної доступності визначає кожна районна рада. Є роботодавці, які можуть організувати власними силами доставку працівників до місця роботи. Це додаткова соціальна гарантія роботодавця.

Олена Олександрівна,
м. Дніпропетровськ:

— Який порядок звільнення з роботи по догляду за дитиною і до якого віку це можливо? Що дає безробітному така умова звільнення на відміну від інших — за власним бажанням чи за згодою сторін? Чи можна у разі звільнення по догляду за дитиною реєструватися у центрі зайнятості?

— На це запитання відповім у межах компетенції державної служби зайнятості. Якщо ви звільняєтеся з роботи по догляду за дитиною та звернетеся до державної служби зайнятості для пошуку роботи, то вас реєструють у центрі зайнятості та, за умови відсутності підходящої роботи для вас, за вашою особистою заявою на восьмий день нададуть статус безробітного та призначать виплату допомоги з безробіття тривалістю 360 календарних днів.

Під час вашого звільнення з останнього місця роботи за власним бажанням (стаття 38 Кодексу законів про працю України) статус безробітного, за умови відсутності підходящої роботи та за вашою особистою заявою, вам буде надано на 8-й день після реєстрації в центрі зайнятості та призначено допомогу з безробіття. Але її виплата починається з 91-го календарного дня і тривалість виплати становить 270 календарних днів.

Під час звільнення з останнього місця роботи за угодою сторін (пункт 1 статті 36 Кодексу законів про працю України) статус безробітного, за умови відсутності підходящої роботи та за вашою особистою заявою, вам буде надано також на 8-й день після реєстрації в центрі зайнятості та цього самого дня призначено та розпочато виплату допомоги з безробіття. Відповідно до норм чинного законодавства, з 271-го календарного дня її виплату буде скорочено. Загальна тривалість її  виплати становить 270 календарних днів.

Соціальні послуги нададуть спеціалісти

Тамара ОНИЩЕНКО,
м. Київ:

— Моя подруга живе в сільській місцевості. Після школи одразу народила дитину й не працювала. Тепер, коли дівчинці 7 років,  хоче піти працювати, але в неї освіта — 10 класів. Чи можна їй зареєструватися в центрі зайнятості й здобути якусь спеціальність?

— Так, вона може звернутися до найближчого до неї центру зайнятості й зареєструватися з метою пошуку роботи.

Якщо у вашої подруги є земля, виділена для ведення особистого селянського господарства, то їй необхідно надати довідку про припинення ведення особистого селянського господарства чи про вихід із такого господарства, видану сільською, селищною чи міською радою за місцем розташування земельної ділянки. Спеціалісти центру зайнятості їй нададуть усі соціальні послуги, передбачені чинним законодавством, зокрема з підбору підходящої роботи та професійної підготовки у професійно-технічних закладах чи навчальних закладах державної служби зайнятості.

— А коли вона зареєструється в ЦЗ, чи зможе отримати допомогу з безробіття?

— За умови відсутності підходящої роботи та за її особистою заявою вашій подрузі на 8-й день після реєстрації в центрі зайнятості нададуть статус безробітного та з цього дня буде призначено і розпочато виплату допомоги з безробіття, яку вона отримуватиме протягом 180 календарних днів в мінімальному розмірі. Протягом 2012 року цей розмір становить 544 грн.

Лідія СТЕПАНОВА,
м. Вишгород:

— Нині школярам дуже важко визначитися з пошуком місця навчання. Вони не знають, ким би хотіли бути. У школі профорієнтаційна робота незначна. Чи є при службах зайнятості підрозділи, куди б могли прийти школярі, щоб фахівці їх проконсультували й, можливо, щось підказали?

— Звичайно, в кожному центрі зайнятості створено відділи профорієнтації, спеціалісти яких працюють з різними категоріями клієнтів, зокрема зі школярами. Є широкий спектр послуг, якими можуть скористатися школярі, звернувшись до центру зайнятості. Фахівці державної служби зайнятості в межах компетенції нададуть їм кваліфіковані консультації.

Галина,
м. Київ:

— Мама пенсіонерка. Їй 56 років. Чи можуть їй запропонувати якусь роботу? Свого часу вона працювала приватним підприємцем, а до цього була агрономом, займалася озелененням.

— Відповідно до чинного законодавства, ваша мама не може отримати статус безробітного в державній службі зайнятості, але консультаційні послуги з підбору роботи фахівці можуть їй надавати. Отримати їх вона може, звернувшись особисто до найближчого центру зайнятості Києва. Крім того, якщо ваша мама вміє користуватися комп’ютером та працювати в Інтернеті, вона може самостійно ознайомлюватися з вакансіями, які розміщені на Інтернет-порталі державної служби зайнятості України (www.trud.gov.ua).

— А наскільки затребувані люди такого віку? Складається враження, що пенсіонери на роботі вже нікому не потрібні.

— Є проблема в цій царині, але ми співпрацюємо з роботодавцями. Якщо вони зацікавлені у фахівцях, людина працюватиме у будь-якому віці.

— Чи може за новим законом мама отримати ваучер?

— Ваша мама не зможе отримати ваучер для підтримання конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації, оскільки його надаватимуть особам, старшим 45 років, до досягнення ними встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку.

Олеся БОЙКО,
м. Тернопіль:

— Місце моєї реєстрації — Львів, але тривалий час проживаю в Тернополі. Донедавна працювала на тернопільському підприємстві й отримувала високу заробітну плату. Чи можу зареєструватися у Тернопільському центрі зайнятості і який буде розмір моєї допомоги з безробіття?

— Згідно з чинним законодавством, ви можете зареєструватися в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості та за умови відсутності підходящої для вас роботи отримати статус безробітної.

Допомогу з безробіття призначають центри зайнятості за місцем перебування безробітного на обліку і виплачують в установленому порядку через банківські установи. Якщо у вас була висока заробітна плата, то допомога з безробіття не може перевищувати середньообласну заробітну плату по Львівській області.

До служби зайнятості можна звернутися повторно

Ірина,
Київська область:

— Моя сестра закінчила юридичний технікум і довго шукала роботу, стала на облік в центрі зайнятості, згодом знайшла роботу, щоправда, не за спеціальністю. Певний час пропрацювала, та фірма збанкрутувала і її звільнили за скороченням штатів. Уже рік без роботи. Чи може вона повторно до вас звернутися й стати на облік?

— Звісно, ваша сестра може повторно звернутися до державної служби зайнятості та за умови відсутності підходящої для неї роботи отримати статус безробітної з призначенням допомоги з безробіття відповідно до норм чинного законодавства.

Наталя НЕДОВБА,
випускниця Запорізького вишу, безробітна,

м. Запоріжжя:

— Після закінчення вишу (навчалася на бюджеті) не можу працевлаштуватися, а центр зайнятості відмовляється надавати допомогу, мотивуючи тим, що повинен працевлаштувати навчальний заклад. Замкнене коло. Що робити?

— Згідно з чинним законодавством, для реєстрації в центрі зайнятості вам необхідно подати такі документи: паспорт, диплом, довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний код). Разом з оригіналами документів подаються їх копії. Якщо ви навчалися за державним замовленням і звертаєтеся до державної служби зайнятості протягом року з дня закінчення навчання, вам потрібно подати довідку про надання можливості самостійно працевлаштовуватися або направлення на роботу та скріплену печаткою замовника довідку про відмову в працевлаштуванні.

У разі неподання вами документів, необхідних для реєстрації, спеціалісти центру зайнятості вам надають лише профорієнтаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням.

Тетяна БОГДАН,
м. Чернігів:

— За фахом я бібліотекар. У нас відбулося скорочення, тож вирішила перевчитися на продавця. Моя колега це зробила трохи раніше й потрапила в неприємну ситуацію. Кілька місяців пропрацювала в магазині як стажист, і зарплату їй не виплатили. Як мені не втрапити в таку саму халепу?

— Відносини між роботодавцем і найманим працівником закріплює Трудовий кодекс. І якщо виникає така ситуація, то є територіальні інспекції з питань праці, які стежать за дотриманням цього законодавства. Безпосередньо державна служба зайнятості не регламентує ці відносини.

У разі якщо особа проходить стажування за сприяння служби зайнятості і в договорі на проходження цього стажування обумовлено, що воно буде на платній формі, то ці кошти ви отримуватимете.

— Як зареєструватися  в центрі зайнятості за новим законом, який набере чинності з 1 січня 2013 року?

— Перелік основних документів, які необхідно подати для реєстрації в центрі зайнятості, не змінився. Але все-таки є певні зміни. Статус безробітного надається людям за їхньою особистою заявою у разі відсутності підходящої роботи з першого дня реєстрації в територіальних органах центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості та трудової міграції, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування.

Потрібно скласти бізнес-план

Тетяна,
м. Київ:

— Живу в сільській місцевості,  хочу вирощувати овочі в теплиці. Скажіть, чи може служба зайнятості надати мені кошти на цю теплицю, щоб не брати кредит у банку?

— Відповідно до чинного законодавства, державна служба зайнятості може виплачувати безробітному призначену допомогу з безробіття одноразово для організації ним підприємницької діяльності. Для цього ви повинні зареєструватися в центрі зайнятості та, за умови відсутності підходящої роботи, отримати статус безробітного з призначенням виплати допомоги з безробіття. Коли ви востаннє працювали?

— Два роки вже не працюю.

— Оскільки ви протягом 12 місяців, які передують дню звернення до центру зайнятості, не працювали на умовах найму, то для реєстрації в центрі зайнятості вам додатково потрібно надати ще довідку про припинення ведення особистого селянського господарства чи про вихід з такого господарства, видану сільською, селищною чи міською радою за місцем розташування земельної ділянки. З огляду на те, що останні два роки ви не працювали, то допомогу з безробіття вам буде призначено в мінімальному розмірі, на 2012 рік він становить 544 грн. За якою статтею ви звільнені з останнього місця роботи?

— За власним бажанням.

— За умови вашого звільнення з останнього місця роботи за власним бажанням (ст. 38 Кодексу законів про працю України) в день надання статусу безробітного вам буде призначено допомогу з безробіття, але її виплата починається з 91-го календарного дня і тривалість  становитиме  270 календарних днів. Крім того, вам потрібно буде написати бізнес-план на обгрунтування отримання цих коштів. Тобто ви можете розраховувати на отримання одноразової допомоги з безробіття в сумі 544 грн х 9 місяців.

— З якого віку реєструють у центрі зайнятості та коли призначається державна допомога?

— Безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через брак роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Також безробітними можуть бути визнані громадяни віком до 16 років, які працювали і були вивільнені у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, реорганізацією, перепрофілюванням і ліквідацією підприємства, установи та організації або скороченням чисельності (штату), за згодою батьків. Порядок реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних державною службою зайнятості затверджений постановою Кабінету Міністрів  від 14.02.2007 року №219.

Умови, тривалість та розмір виплати допомоги з безробіття визначаються статтями 22 та 23 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі — Закон) та Порядком надання допомоги з безробіття, зокрема одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики від 20. 11. 2000 р. №307, зареєстрованого в Мін’юсті 14 грудня 2000 р. за №915/5136 (далі — Порядок).

Статтею 22 вищезазначеного Закону передбачено, що застраховані особи, визнані у встановленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) не менше 26 календарних тижнів та сплачували страхові внески, мають право на допомогу з безробіття залежно від страхового стажу.

Частиною першою статті 23 цього закону встановлено, що допомога з безробіття визначається у відсотках до середньої заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів  від 26 вересня 2001 року №1266 (зі змінами), залежно від страхового стажу: до 2 років — 50%; від 2 до 6 років — 55%, від 6 до 10 років — 60%, понад 10 років — 70%.

Залежно від тривалості безробіття допомога з безробіття зменшується і виплачується у відсотках до визначеного розміру: перші 90 календарних днів — 100%; протягом наступних 90 календарних днів — 80%; надалі — 70%.

Допомога з безробіття виплачується з 8-го дня після реєстрації застрахованої особи у встановленому порядку в державній службі зайнятості.

Ігор ФЕЩЕНКО,
м. Київ:

— Від чого залежить розмір допомоги з безробіття? Чи існує максимальна межа?

— Умови, тривалість та розмір виплати допомоги з безробіття визначаються статтями 22 та 23 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», а саме від:

— кількості років страхового стажу;

— кількості календарних тижнів, коли особа працювала та сплачувала страхові внески протягом 12 місяців, які передують початку безробіття;

— статті звільнення з останнього місця роботи.

Частиною четвертою статті 23 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» передбачено, що допомога з безробіття не може бути вищою за середню заробітну плату, яка склалася в галузях національної економіки відповідної області за минулий місяць, і нижчою за прожитковий мінімум, встановлений законом. З 1 січня 2013 року максимальний розмір допомоги з безробіття не може перевищувати чотириразового прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом.

Олена СОБОЛЄВА,
Київська обл.:

— Чи змінюватиметься система виплати допомоги з безробіття з набранням чинності нового Закону «Про зайнятість населення»?

— Підходи до призначення, умови виплати та тривалість виплати допомоги з безробіття не змінюватимуться, їх регламентують статті 22 та 23 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та Порядок надання допомоги по безробіттю, зокрема одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності.

 

ДОСЬЄ «УК»

Любов БЕРШАДСЬКА. Народилася 1978 року на Черкащині. Закінчила Черкаський університет ім. Б. Хмельницького та Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості України. У державній службі зайнятості працює з жовтня 2000 року, в Державному центрі зайнятості — з березня 2010-го. Пройшла шлях від спеціаліста першої категорії до заступника директора Черкаського міського центру зайнятості та начальника відділу Державного центру зайнятості.

 

«Пряму лінію» підготувала і провела Валентина КОКІНА, «Урядовий кур’єр»

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни Шиканової за електронною адресою:  imrich@ukcc.com.ua.