ТРАДИЦІЇ

Стрітенська водиця — наша чарівниця, од бід захисниця! 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Хоч цьогорічна зима вступила у свої права аж наприкінці січня, і снігу насипавши, й на мороз не поскупившись, з кожним днем сонечко піднімається дедалі вище, обігріває землю довше. А лютий надворі — весна на порі, каже народна мудрість. Щоправда,  за давніми прикметами, місяць (назва ж зобов’язує) завше проявляє свій норовистий характер. Але, як стверджують старі люди,  лютнева негода — для літа погода.

Щоб складати прогнози, здавна спостерігали за станом погоди у дні релігійних свят або окремих святих. Зокрема в лютому знаковими для спостережень є такі дні: Макара-Весноукажчика (1), Тимофія-Напівзимника (4), Оксани (6), Стрітення (15), Власа (24).

Якщо на Макара-Весноукажчика день погожий, сонячний — весна буде ранньою і теплою. Яка погода цього дня, такою буде впродовж усього місяця і в березні.

На Тимофія зима ще може показати свій суворий характер: холоди й заметілі бувають сильніші, ніж у січні. У народі кажуть: «Півзимник якщо морозом не візьме, то всі дороги снігом замете». Якщо в цей день почнеться хурделиця, то триватиме упродовж тижня. Чисте небо і яскраве сонце опівдні вістить ранню весну.

 

Фото Володимира ЗАЇКИ

Ксенія-Веснопровідниця спонукає господарів ретельно перевірити зимові запаси для себе і для худоби: чи вистачить продуктів і збіжжя до нового врожаю, а сіна до першого випасу? Ощадливість — запорука достатку. Якщо цього дня гарна погода, то й весна буде гарною; якщо хмар у небі мало і пливуть вони високо, погода до кінця місяця буде стійкою. Яка Оксана — така й весна. 

Стрітення Господнє — головне релігійне свято лютого — вважають традиційним орієнтиром багатьох зимово-весняних звичаїв. Воно знаменує собою зустріч зими з весною. Цього дня у церквах освячують воду і свічки. Господарі обходили з ними своє хазяйство, обкурювали корів перед першим вигоном у поле, щоб «Боже тепло корівки держалося і молоком наливалося». Водою пасічники кропили вулики, щоб «бджоли плодилися і добре роїлися». Після Стрітення можна починати роботи у городі й садку, обрізати і прищеплювати дерева. «Прищепа й підщепа просипаються  і добре зростаються», — стверджують досвідчені садівники. Жодне релігійне свято не має такої великої кількості прикмет і афоризмів, як Стрітення. Ось деякі з них:

♦ Якщо на Стрітення дощ іде — господаря скрута жде.
♦ Якщо на Стрітення морозно і ясно — весна буде красна.
♦ Якщо на Стрітення сніг літає — весна не скоро завітає.
♦ На Стрітення птиці повертаються до луга, а хлібороб до плуга.
♦ Якщо на Стрітення випав сніг, весна буде дощовою, холодною.

За легендою, Влас жив у ІV столітті н.е. Він опікувався бідними людьми і звіриною, його вважають захисником і покровителем свійських тварин. Власові морози тривають три дні до нього (21, 22, 23 лютого) і три після (25, 26, 27). За народними прикметами, його морози останні. «Прийшов Улас —  із печі злазь», — кажуть трудівники села.

За доброю традицією, на Стрітення вшановуємо учасників бойових дій на території інших держав.  Символічно, що в цей день зустрічаються бойові побратими.  Згадаймо добрим словом тих, хто поліг у мирний час, виконуючи «інтернаціональний обов’язок»…

23 лютого маємо привід зайвий раз  віддати заслужену шану всім причетним до Дня захисника Вітчизни.  Побажаємо міцного здоров’я,  ветеранам Великої Вітчизняної війни, і тим, хто  сьогодні виконує свій військовий обов’язок.

НАШ КАЛЕНДАР

4 лютого      —Всесвітній день боротьби проти раку.
6 лютого
      —Оксани. Ксенії-Веснопровідниці.
12 лютого
  — Собор Вселенських вчителів і святителів  Василія Великого, Григорія Богослова, Іоанна Златоустого.
14 лютого
     — День Святого Валентина — свято закоханих.
15 лютого
    — День вшанування  учасників бойових дій на території інших держав; Всесвітній день онкохворої  дитини; Стрітення Господнє.
20 лютого
    — Всесвітній день соціальної справедливості;
20—25
          — Масляна.
21 лютого
    — Міжнародний день рідної мови.
23 лютого
    — День захисника Вітчизни.
25 лютого
  — народилася Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка. 1871—1913), геніальна українська поетеса і  громадська діячка.
27 лютого
   — 125 років від дня народження П.М. Нестерова (1887—1914), українського військового льотчика,  основоположника вітчизняного вищого пілотажу.