ЕСТЕТИКА

Завдяки спеціальним маскам домашнього виробництва шкіру обличчя можна підготувати  до весни. «УК» пропонує ефективні рецепти

Природа помилок не визнає. Можливо, тому для людини вона створила унікальний захисний механізм — шкіру, яка приймає всі удари негативного впливу навколишнього середовища, а в стресовий екологічно несприятливий час ще й вступає в боротьбу з погодними умовами, пилюкою та бактеріями. І хоч наша шкіра дуже міцна, швидко самовідновлюється, вона потребує дбайливого ставлення.

Найбільш безжалісна у цьому плані зима, яку супроводжують вітри й морози. На зміну їй приходить весна. Ось у цей період міжсезоння людська шкіра засвідчує нестачу сонячних променів і вітамінів сухістю, блідістю, кволістю. Як же її відновити, коли в кишені нема зайвих коштів на французькі креми з натуральних екстрактів? Масками домашнього приготування, рецепти яких зберегли ще наші прабабусі!

Натуральний вітамін С відбілить шкіру так, що не знадобиться й пудра. Фото з сайту mk-up.ru

Очищення —  це перший крок

При мінусовій температурі вмиватися потрібно теплою водою з пінкою для вмивання чи м’якими очисними засобами (мило знежирює та зневоднює шкірний покрив, у результаті в судинах застоюється кров, а на щоках та носі з’являються червоні плями). Після цього виходити надвір косметологи радять не раніше, ніж за півгодини — так шкіра менше обвітрюється.

Два рази на тиждень не завадить парова ванночка для обличчя. Для цього достатньо підігріти воду, додавши шавлію, ромашку чи м’яту, а потім злегка розпарити обличчя над каструлею з кип’ятком. Цю процедуру може замінити гарячий компрес — змочений трав’яним відваром рушник тримати до вистигання. Потім обличчя протирати слід паперовою серветкою та очищати скрабом.

А ці відновлювальні процедури роблять удома навіть косметологи. Один зі спеціалістів мені ось що порадила: «Вмиватися водою кімнатної температури, кілька разів споліскувати обличчя то гарячою, то льодяною водою. Завершувати — льодяною та не витирати потім рушником». Наталя Ларіонова віддає перевагу масці з висівок. Заливає їх теплою кип’яченою водою, молоком чи трав’яним відваром, настоює до 5 хвилин і товстим шаром накладає на обличчя на 20 хвилин. А раз на тиждень косметолог пестить шкіру особливо поживною сумішшю із 2 столових ложок м’якого сиру, чайної ложки меду та жовтка. За 20 хвилин вона це все змиває теплим відваром ромашки чи м’яти (1—2 столові ложки трави на склянку кип’ятку).

Людям із жирною шкірою з розширеними порами косметологи радять віддавати перевагу масці із м’якоті помідорів (тримати 10—20 хвилин); огірків зі збитим білком чи полуничній із сиром. У полуницях міститься багато сірки, яка добре впливає на подразнену шкіру.

Цинкова мазь —  від вітру бар’єр

Інший косметолог-дерматолог Наталя Гордійчук застерігає, що до тривалих прогулянок при мінусовій температурі слід готуватися ретельно, аби убезпечити шкіру від впливу морозу й вітру. «За годину до виходу вмийтеся теплою кип’яченою водою й на вологу шкіру нанесіть тонкий шар захисного крему: для сухої, чутливої й зрілої шкіри поєднайте чайну ложку будь-якого жирного крему з чайною ложкою оливкової олії. А для жирної і змішаної шкіри — столову ложку оливкової олії й цинкової мазі. За 20 хвилин промокніть обличчя серветкою. І вже перед виходом надвір припудріть обличчя, — розкриває секрети майстер. — Захисний крем — прекрасний бар’єр від впливу вітру й низьких температур».

До слова, губи вона радить захищати від розтріскування такими способами: змішати жовток, чайну ложку борної кислоти та дві столові гліцерину; у рівних пропорціях — мед і обліпихову олію; столову ложку сиру й півтори чайної ложки морквяного соку.

Весну  зустріньте  з тоніком!

Однак не лише косметичний догляд ззовні допоможе шкірі скинути «зимові залишки». На початку весни обов’язково потрібно вживати вітаміни й мінерали; пити напої, збагачені вітаміном С (шипшина, журавлина, смородина), чи знову ж таки зробити вдома молодильний напій, до складу якого входитиме сік грейпфрута, апельсина й лимона з чайною ложкою лляної олії.

Коли ж термометр перетне позначку плюс, уже можна надати шкірі енергії, застосовуючи тоніки й лосьйони. Для всіх типів шкіри я знайшла такий рецепт: розмішати у склянці кип’яченої води чайну ложку меду, додати сік половини лимона. Тримати в холодильнику, а обличчя протирати ввечері перед нанесенням нічного крему. Можна чайну ложку подрібнених м’ятних листків прокип’ятити кілька хвилин у склянці води й виноградного (яблучного) оцту. Настоювати суміш треба десять днів. Цей м’ятний лосьйон тонізуватиме вас уранці й увечері. Дехто вважає, що змарнілу за зиму шкіру освіжити здатен замість умивання і такий лосьйон: у сік половини лимона додається чайна ложка гліцерину та чверть склянки води.

Досвід Японії  й Китаю

Західна косметична індустрія останнім часом додає в різноманітні серії для догляду за обличчям зелений чай. Ми, як і азіатські жінки, можемо виготовляти з нього дива вдома. Достатньо подрібнити чай у кавоварці, перемішати із трьома столовими ложками йогурту.

Моя ж бабуся витребеньок не полюбляла. Згадую, зовсім малою споглядала крадькома, як раз на тиждень вона робила обличчю масаж із підігрітою олією протягом п’яти хвилин чи «прикрашала» себе сумішшю з чайної ложки подрібненого до появи соку кропу, чайної ложки олії, вівсяного борошна чи перемелених у кавоварці пластівців. Я на власному досвіді переконалася, що колір обличчя може поліпшити маска зі столової ложки вівсяного чи пшеничного борошна з молоком та соком половини лимона. А моя мама стала «мадам Помпадур», випробувавши однойменну маску. На тертці натерла лимон із цедрою, влила 100 грамів спирту, процідила через марлю й додала склянку сметани, збитий білок яйця й чайну ложку гліцерину.

Насправді таких рецептів живильної краси безліч. Для кожного типу шкіри, для будь-якої вікової категорії. Головне — зрозуміти методами спроб та помилок, які харчі вам варто не вживати, а споглядати на собі.

Мені особисто якнайкраще підходить рецепт, який дав ще кілька років тому дерматолог столичної Олександрівської лікарні Сергій Зайко. За його словами, немає різниці, яка нині пора року. Головне — увечері змастити обличчя кефіром до висихання. Потім умитися зеленим чаєм. І вже замість крему накласти ряжанку, яку також опісля змити чаєм. Дерматолог категорично відкидає необхідність витрачати гроші на дорогі креми й переконує, що гігієнічна чистка обличчя ще нікому не допомогла при жирній шкірі, а сухій — навпаки шкодить.

Сергій Зайко розкрив іще один секрет. Молодість навесні, незалежно від того, якими засобами людина змащує себе, гарантують здоровий сон і харчування.

ПОРАДИ ФАХІВЦЯ

«Вівсяні пластівці краще, ніж нічого»

Ірина МЕДВЕДЄВА,
президент Всеукраїнської асоціації
спеціалістівз прикладної естетики:

— Коли надворі буде плюсова температура, слід м’яко відлущити ороговілий прошарок шкіри. В домашніх умовах — застосовуючи будь-які скраби, сіль «екстра» чи кавову гущу. Процедуру роблять у ванній кімнаті: після того, як розпарилися, м’якими масажними рухами починайте відлущувати ороговілі частинки. А після цього нанесіть обов’язково поживний зволожувальний крем залежно від типу шкіри.

Нині до стандартних процедур входить гігієнічне очищення обличчя з відповідними масками. Ми ж звикли чистити зуби вранці й увечері, тож і шкіру на обличчі слід звільняти від надмірних накопичень шкірного жиру в середньому раз на місяць. Єдине: йти потрібно до перевіреного косметичного салону. Там, до речі, непогано було б зробити біоревіталізацію, редермалізацію, мезотерапію, тобто ввести в шкіру поживні речовини, вітаміни, мікроелементи, гіалуронову кислоту. Це зволожить її й надасть додатковий стимул і життєву енергію.

Чоловіки, до речі, вже також свідомі, що одного гелю після гоління недостатньо, аби зберігати обличчя в пристойному вигляді довгі роки. Тому й не бояться звертатися по допомогу в косметичні салони. Людина в домашніх умовах не може правильно очистити шкіру, підібрати собі косметичні засоби для повсякденного догляду за обличчям. У чоловіків будова шкіри від жіночої відрізняється, тому й текстура косметичних препаратів має бути інша. Наприклад, чоловіча шкіра не витримає обтяжливого жирного крему. Його замінник — насичені гелеві текстури.

Шкіру ви носите все життя. Тож запорука її краси — догляд. Якщо людина не має коштів на дорогі креми, можна застосовувати продукти з холодильника. Запарити вівсяні пластівці й розім’яти їх — вийде маска. Застосовуючи її щодня, ви, звісно, не заміните дорогого крему, однак і шкірі не нашкодите. У вівсяних пластівцях дуже багато вітамінів групи В, є арбутин, який дає легкий ефект відбілювання шкіри.

Можна заварити й перші листки кульбаби або ж покласти на ніс шматочок огірка і почуватися королевою. Слід постійно думати, як підтримати шкіру, а не збирати кошти, аби коли-небудь піти до косметолога і придбати в люксовому магазині дорогий крем.

РЕКОМЕНДАЦІЯ

Три правила для масок

1. Накладати їх на добре очищену шкіру обличчя.

2. Готувати безпосередньо перед застосуванням.

3. Тримати на шкірі не більш як 30 хвилин (оптимальний час — 15—20 хвилин).