Понад півроку тому Національний банк України значно спростив процедуру відкриття рахунків фізичними особами в закордонних банках. Фактично ліквідовано інститут отримання спеціальних ліцензій від регулятора для відкриття таких рахунків за межами нашої держави.

Що відбувається нині з відкриттям рахунків у закордонних банках і чи стало воно масовим і популярним?

У самому регуляторі такої інформації не мають. Там зазначають, що з середини минулого року українці можуть переказувати валюту за кордон в обсягах ліміту (50 тисяч доларів на рік) шляхом отримання так званої е-ліцензії. За даними Нацбанку, з початку 2018 року українці переказали близько 25 мільйонів доларів.

Насправді до скасування спеціальних ліцензій на отримання рахунків в іноземних банках значна частина фізичних осіб уже їх мала. Однак оцінити масштабність відкриття таких рахунків дуже складно. Якщо такої інформації не має Нацбанк, то жодна аналітична фінансова фірма також нічого не зможе сказати з цього приводу. Проблема полягає в тому, що тільки 5—10% громадян інформує українську владу і регулятора про відкриття таких рахунків.

Значну їх частину використовують не тільки фізичні особи, а й індивідуальні підприємці (резиденти України), і цей показник може значно варіювати залежно від різних причин.

У цьому контексті є цікава аналітика. За даними Державної фіскальної служби, з 1,9 мільйона самозайнятих осіб офіційні банківські рахунки в Україні мають лише 964 тисячі. Решта ж використовують позабанківські розрахунки або проводять гроші через іноземні фінансові установи. Відстежити і порахувати масштабність таких дій досить складно.

Велика частина фізосіб, які виїхали на заробітки в інші країни, зокрема ЄС, відкривають там такі рахунки. Вони це роблять не за власним бажанням, а на прохання роботодавців.

Тож оцінити кількість рахунків, відкритих в такий спосіб за кордоном, теж неможливо. Але тут важливо інше: все це свідчить про те, що масового прямого виведення валюти з України внаслідок значного спрощення процедури відкриття рахунків за кордоном немає.

Пригадується, як відразу ж після такого нововведення Нацбанку деякі аналітики були впевнені, що гроші відтепер потечуть рікою з нашої країни в західні банки. Проте цього не сталося.

Чи відкривають українці за кордоном не тільки рахунки, призначені для розрахунків, а й депозитні? З наявної мізерної інформації, якою володіємо, можна зробити висновок, що ця цифра навіть після всіх спрощень фактично дорівнює нулю. У західних банках відсотки за депозитами дуже низькі — 2—3%, а то й менше. З цієї точки зору їх привабливість для українських громадян не виправдана.

Нині фізичні особи в Україні не звертають уваги на дуже важливий аспект: західні банки надійні й безпечні не тільки в сенсі трансакцій, а й зберігання коштів (нехай і з малими відсотками за депозитами). Але українців більше приваблюють підвищені відсотки за вкладами в деяких вітчизняних банках, хоч співвітчизники забувають, що такі фінустанови, особливо в наш час, мають вагомі ризики.