Об одинадцятій ранку в Міжнародному конгрес-центрі «Український дім» люд прощався з убитим журналістом Павлом Шереметом. У цей самий час його світлу пам’ять вшанували хвилиною мовчання в Будинку уряду. А Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив: результати розслідування цього резонансного вбивства обов’язково мають бути публічними.

Глава уряду нагадав про 100-й день роботи його уряду, наголошуючи на потребі затвердити подальший план дій Кабінету Міністрів. Завдання всіх — відповідально його виконувати. Пріоритетом за будь-яких обставин має стати забезпечення обороноздатності держави включно з урахуванням підходів до формування держбюджету наступного року. «Український воїн має бути забезпечений нормальною зарплатою, озброєнням, формою, харчуванням», — додав він.

Глава уряду повідомив: найближчим часом у кожному міністерстві буде запроваджено онлайн-моніторинг виконання програм. Така система внутрішнього контролю корисна як для міністрів, так і для Прем’єра. Перші полегшать собі роботу, фіксуючи перебіг виконання завдань, а той, хто давав вказівки, зможе перевірити результати дій керівництва кожного відомства.

Привіт Укравтодору!

Восени уряд перевірятиме якість виконання дорожніх робіт і стан дорожнього господарства. Інспекцій слід чекати всім регіонам. «Вони будуть глибокими, проводитимуться з урахуванням оцінки тендерних процедур та організації оплати проведених робіт, — розставив крапки над «і» Прем’єр. — Реакція на факти порушення законодавства у разі їх виявлення буде максимально жорсткою — до порушення кримінальних справ і винесення суворих вироків. Ми розпочали масштабний ремонт доріг у країні, але дуже важливо, щоб Укравтодор ефективно використовував кожну гривню. Оберемо три, п’ять, сім об’єктів, перевіримо все, що було зроблено, знайдемо всіх, кому перераховували гроші. Якщо виявимо, що якісь гроші були переведені в готівку, посадовець сяде за ∂рати».

Наступного тижня Володимир Гройсман присвятить засідання уряду реформуванню системи медицини в Україні. Над змінами, передовсім приємнішою для ока ціною на медичні препарати працюватимуть разом із народними депутатами в парламентських комітетах фахівці з Міністерства охорони здоров’я.

У цьому контексті завдання Володимира Гройсмана звучало так: «Потрібно вибудувати систему референтного ціноутворення для стримування будь-якого несправедливого завищення цін на ліки. Закон дасть змогу встановити справедливі ціни на ліки в Україні. Справедлива система реімбурсації, коли люди із хронічними захворюваннями отримуватимуть ліки з компенсацією держави, а не закуповуватимуть їх за корупційною ціною. За кожну людину, яка потребує таких ліків, заплатить держава знову-таки адресно». Сприяти наведенню ладу в цій царині має й учорашнє кадрове рішення — Кабмін призначив волонтера Уляну Супрун на посаду заступника міністра охорони здоров’я.

Окрім цього, уряд розпочне публічні конкурси щодо обрання на посади державних службовців. Як відомо, Кабінет Міністрів уже затвердив склад комісії з питань найвищого корпусу державної служби. «Затверджуватимемо критерії підбору кандидатів і запускатимемо конкурси, щоб публічно залучити на державну службу кращих із кращих», — у такий опосередкований спосіб Прем’єр запросив скористатися можливістю українців, які мають бажання працювати і змінювати державу на краще.

Прем’єр заспокоїв українців: «Ціни в аптеках будуть прийнятними». Фото УНІАН

Плагіату зв’язали руки

Під час урядового засідання також ухвалили рішення про запровадження електронного документообігу в Кабміні, передбачили 17 мільйонів гривень на підтримку і модернізацію веб-порталу державних закупівель ProZorro.

Режим електронного документообігу сприятиме швидкому проходженню необхідних процедур, підвищить відповідальність працівників уряду. А підтримка веб-порталу державних закупівель потрібна для того, щоб підготувати систему ProZorro до повноцінної роботи для всіх замовників з 1 серпня. Кошти спрямують на розроблення, придбання, комплектацію і модернізацію програмно-апаратного комплексу.

Кабінет Міністрів підтримав розпорядження щодо створення Національного репозиторію академічних текстів. Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що завдяки такому рішенню можна буде надати вищим навчальним закладам, науковим установам технічні засоби для запровадження технологій із запобігання та виявлення академічного плагіату. «Створення Національного репозиторію академічних текстів допоможе автоматизувати виявлення академічного плагіату», — наголосила міністр, додавши, що це рішення не потребує додаткового фінансування з бюджету.

А ще урядовці продовжили до 30 листопада цього року терміни проведення приватизації через фондові біржі 25-процентних блокуючих пакетів акцій «Донбасенерго», «ДТЕК Дніпроенерго», «ДТЕК Західенерго», «ДТЕК Дніпрообленерго», «ДТЕК Донецькобленерго», «Київенерго», «Одесаобленерго». «Плани розміщення акцій цих компаній передбачали терміни їх продажу на фондових біржах. Раніше встановлені терміни закінчилися в липні. Цим розпорядженням пропонується продовжити ці терміни до 30 листопада 2016 року», — пояснив перший заступник голови Фонду державного майна Дмитро Парфененко, представляючи розпорядження КМУ.

Переговорів із «Газпромом» не буде?

Міністри утворили організаційний комітет та затвердили план заходів з підготовки та відзначення у 2016 році Дня хрещення Київської Руси-України.

Перед голосуванням висловлювався міністр культури Євген Нищук: «Враховуючи важливість прийняття християнства для розвитку українського суспільства як невід’ємної частини європейської цивілізації, визнання ролі хрещення Київської Русі для України, для української державності, збереження і розвитку національної культурної спадщини прошу підтримати це розпорядження».

До речі, цей оргкомітет доручив утворити КМУ Президент Петро Порошенко 23 червня. Програма заходів має містити зокрема підготовку та проведення 28 липня урочистостей за участю представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, релігійних організацій. Уряд має забезпечити проведення цього та наступного років робіт з ліквідації аварійного стану, реставрації та реабілітації комплексу споруд Національного заповідника «Софія Київська» у Києві та собору Святого Юра у Львові.