ДОПОМОГА

У Чернігівській виправній колонії N44 працював виїзний юридичний консультаційний пункт.

Невисока чорнявка, назвемо її Поліною, прийшла на зустріч з юристами в розпачі: "У мене забирають дитину!". Вона схвильовано і емоційно розповіла свою життєву історію, не приховуючи, що у свій час наробила чимало помилок, унаслідок чого позбавлена батьківських прав щодо 14-річного сина, а півторарічна донька перебуває в Будинку маляти. Тільки тепер, в ув'язненні, жінка зрозуміла, наскільки легковажно розпорядилася таким цінним даром, як життя по той бік високих стін виправної колонії...

А нещодавно з Будинку маляти надійшов лист, котрий відбирав шанс виправити минуле: Поліну вирішили позбавити батьківських прав, а її доньку віддати під опіку сторонній людині.

Спеціалісти головного управління юстиції в області Інна Кебець та Олександр Мишко розповіли засмученій жінці про її права: оскільки суд проходив без участі матері, яку про нього навіть повісткою не повідомили, вона має заперечити проти його рішення листом, у якому слід зазначити, що від дитини не відмовляється, однак фізично зараз не може її забрати, бо відбуває покарання. Після закінчення його терміну мати хоче ростити доньку сама.

У ході розмови виплив ще один варіант: маленьку поки що може забрати її батько, однак він не записаний у свідоцтві про народження дитини. Як вийти з цієї ситуації, розповіла провідний спеціаліст відділу державної реєстрації актів цивільного стану Чернігівського міського управління юстиції Тетяна Адамчук. Виявляється, жінка може у письмовій формі доручити третій особі клопотати про виправлення запису у свідоцтві про народження, аби перетворити номінального батька в законного. Однак Поліну попередили, що це допоможе лише в тому разі, якщо чоловік матиме позитивні характеристики і створить усі умови для проживання і повноцінного розвитку дитини. Подумалося: можливо, пройшовши таким важким шляхом, народиться справжня родина, для якої сімейні цінності не будуть порожнім звуком. Цікаво, скільки на це шансів?

У подруги Поліни - Олександри - інша ситуація: вона хоче розлучитися з чоловіком, однак це зробити неможливо, тому що він потрапив до СІЗО і навряд чи найближчим часом буде на волі. На думку фахівців, тут теж може допомогти лише третя особа, котра візьме на себе судові клопоти. Не пощастило тим жінкам, які потрапили до місць позбавлення волі в зрілому віці: у законодавстві немає статті, що давала б їм право на одержання пенсії, доки не відбудуть покарання.