У 1992 році я не приватизував, а викупив свою квартиру. Отже, тоді ми з дружиною не використали наші приватизаційні чеки. Такими вони залишаються і досі, про що маємо офіційні довідки від Ощадного банку України.

Аж ось  ми вирішили отримати адекватну цим чекам кількість землі. Із цим питанням звернулися до міського голови та Хмельницької міської ради, але отримали відмову. Мотивували тим, що ми із дружиною перебуваємо на черзі на отримання земельних ділянок на підставі Земельного кодексу, за яким громадяни України мають право на отримання безкоштовної земельної ділянки.

Отже, ми доводимо, що маємо право отримати дві земельні ділянки. А місцеве керівництво не згодне, і нам постійно відмовляють.

Але де ж справедливість? Квартиру ми викупили, сплативши за неї державі живі гроші. Інші ж люди приватизували свої квартири безплатно. А тепер нам відмовляють в обміні чеків на землю, бо вже стоїмо у черзі на виділення ділянки на загальних підставах. Та це ж різні речі.  То чи мають право чиновники нам відмовляти?

В. ШАХОВАЛ,
м. Хмельницький

Євген БЕРДНІКОВ,
заступник голови
Держземагентства:

— Відповідно до абзацу першого частини першої статті 116 Земельного кодексу,  громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їхніх повноважень, визначених цим кодексом.

У частині третій статті 116 Земельного кодексу передбачена безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян, яка провадиться у разі одержання земельних ділянок із земель державної й комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом.

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим кодексом, провадиться один раз за кожним видом використання.

Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами визначений статтею 118 Земельного кодексу.

Відповідно до пункту 6 статті 118 цього кодексу, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства).

Статтею 121 Земельного кодексу встановлені норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам, зокрема для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більш як 0,25 гектара, в селищах — не більш як 0,15 гектара, в містах — не більш як 0,10 гектара.