Учора Кабінет Міністрів затвердив чотири  законопроекти,  які стосуються пенсійної реформи в Україні. Урядовці врахували й рекомендації Національної ради реформ щодо  цієї чутливої для значної частини українського суспільства теми. 

Як зазначив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, подальше  ухвалення законопроектів сприятиме  позитивним  змінам у системі пенсійного забезпечення. 

«Ми боремося і фактично знайшли шлях подолання бідності українських пенсіонерів. Проводимо осучаснення і підвищення пенсій. Повертаємо справедливість у систему — пенсія залежатиме від того трудового стажу, який є у людини. Ми не робимо жодного кроку на підвищення пенсійного віку. Ліквідуємо оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Від моменту прийняття закону працюючі пенсіонери отримуватимуть 100% пенсії. Ми ліквідуємо дефіцит Пенсійного фонду», — зазначив глава уряду. Тож Кабінет Міністрів України вніс до  Верховної Раду остаточно узгоджений проект пенсійної реформи, ухвалення якої передбачає осучаснення пенсій для 9 мільйонів пенсіонерів з 1 жовтня цього року. 

За словами Володимира Гройсмана,  осучаснення пенсій враховуватиме збільшення втричі бази нарахувань, а з наступного року осучаснення стане автоматичним. Окрема увага — подоланню дефіциту Пенсійного фонду, який становить понад 140 мільярдів гривень і не дає змоги змінити ситуацію, коли 80% пенсіонерів живуть на мінімальну пенсію.

Прем’єр наголосив, що урядові пропозиції — це спільний продукт, розроблений за участі експертного середовища і за підтримки Президента України та народних депутатів.

«Нині  переходимо до нового етапу — ухвалення пенсійної реформи у Верховній Раді. Переконаний, що спільно з Президентом і парламентом незалежно від політичних поглядів об’єднаємо зусилля й ухвалимо рішення, на яке очкують 12 мільйонів  пенсіонерів. Це спільна відповідальність, спільна реформа. Маємо все зробити, щоб виконати те, чого очікують наші громадяни», — сказав Прем’єр-міністр.

Уряд обіцяє ліквідувати оподаткування пенсій для тих, хто не бажає йти на заслужений відпочинок. Фото УНIAН

Додаткові доходи — на проекти

Кабінет Міністрів у  межах перерозподілу 24 мільярдів гривень на перевиконання планового показника доходів державного бюджету України на 2017 рік пропонує внести зміни до держбюджету і спрямувати кошти на соціальні, інфраструктурні та оборонні проекти. Про це сказав Прем’єр-міністр під час урядового  засідання.

Він наголосив, що досягнутий результат — це робота з детінізації та зміцнення  економіки. На думку глави уряду,  якби Україна не зіткнулася  з блокадою Донбасу цього року взимку і не сповільнила темпів економічного зростання через цей чинник, перевиконання бюджету було б значно більшим.

«Ми спрямовуємо  кошти на нагальні  потреби, зокрема 14 мільярдів — на субсидії. Також надаємо кошти на будівництво дороги Львів — Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Умань — Одеса — Миколаїв. Продовжимо програму безкоштовних ліків, передбачаємо 200 мільйонів  для повноцінного фінансування програми й розширення переліку ліків», —  поінформував глава уряду.

Окремий рядок фінансування: 400 мільйонів гривень — додаткова медична субвенція;  500 мільйонів  — додаткові ресурси для академії медичних наук, 300 мільйонів — на забезпечення зарплат шахтарям, 60 мільйонів  —  на закупівлю дитячого ангіографа, а також видатки на Міністерство оборони і МВС.

Прем’єр сподівається, що Верховна Рада у четвер проголосує за внесення змін до держбюджету.

Гонор  і довкілля   не постраждають?

Під час урядового засідання Володимир Гройсман звернувся до львів’ян і запевнив їх, що питання утилізації сміття, актуальне для міста понад рік, буде вирішено і уряд не залишить містян сам на сам з проблемами.

«Звертаюся до жителів Львова: ніхто не залишить вас сам на сам із цією проблемою. Допомагатимемо», — сказав глава уряду і додав, що оскільки проблема вийшла на загальнодержавний рівень, то є сенс продумати можливість будівництва переробних комплексів в українських містах.

Він нагадав, що у Львові працює  віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, який спільно з групою урядовців, міських голів  області розробляє системне розв’язання сміттєвої проблеми Львова.

«Нині головне — щоб місцева влада визначила новий полігон, зробила документацію, інвестувала туди кошти», — підсумував Прем’єр.

Уряд схвалив проект закону України «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему».

«Враховуючи рекомендації парламентських слухань Верховної Ради останніх років, у яких постійно наголошували на необхідності актуалізувати загальнодержавну програму, ми розробили зміни до неї, які необхідно затвердити, щоб виконати основні заходи зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Виконання цих завдань гарантуватиме національну безпеку України і дасть змогу створити умови для захисту наступних поколінь від дії іонізуючого випромінювання і радіоактивних речовин», — прокоментував рішення голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

За його словами, актуалізована загальнодержавна програма створить правові підстави для подальшого розроблення і можливості виконати до 2020 року такі основні заходи:  розпочати роботи з консервації блоків 1, 2, 3; ввести в експлуатацію друге сховище відпрацьованого ядерного палива і розпочати роботи з перевезення відпрацьованого ядерного палива зі СВЯП-1; розпочати роботи з переробки радіоактивних відходів, накопичених за період експлуатації ЧАЕС; ввести в експлуатацію новий безпечний конфайн­мент; виконати проектування нових установок для поводження з радіоактивними відходами і розпочати їх монтаж.