ПРІОРИТЕТИ

Президент і Прем’єр окреслили завдання для українських послів

 У рамках XI наради керівників закордонних дипломатичних установ України її учасники зустрілися з керівництвом держави. Під час свого виступу Віктор Янукович поставив вимогу дипломатам забезпечити можливість проголосувати за кордоном всім громадянам нашої держави, які мають на це передбачене законом право.

Президент зазначив, що виборчий процес перебуває під цілодобовим моніторингом відповідальних структур — йдеться насамперед про забезпечення його перебігу відповідно до чинного законодавства, своєчасний розгляд звернень і скарг, реакцію на них. «У цьому контексті наголошую, що вибори на закордонних виборчих дільницях повинні бути організовані зразково», — сказав Віктор Янукович.

Протидіяти дезінформації

Глава держави наголосив на тому, що всім учасникам виборчих перегонів забезпечені однакові умови. А причиною тих порушень, що інколи фіксуються у виборчому процесі, є, на його думку, радше «людський чинник». Однак Президент висловив переконання, що парламентські вибори пройдуть чесно і демократично. «Хочу ще раз підкреслити: і Президент України, і уряд більше, ніж будь-хто, зацікавлені, щоб ці вибори були проведені чесно, прозоро і демократично — відповідно до найвищих міжнародних стандартів», — цитує слова Віктора Януковича його прес-служба.

Таке саме переконання висловив і глава уряду Микола Азаров, який раніше зустрівся з дипломатами. За його словами, за волевиявленням слідкуватиме безпрецедентна кількість спостерігачів: 600 осіб вже зареєстровано і ще очікується майже 5 тис. Крім того, Прем’єр повідомив, що 16 жовтня закінчиться робота з обладнання виборчих дільниць камерами відеоспостереження. «Все буде абсолютно прозоро.

Технічним чином ми унеможливимо будь-які маніпуляції, розмови про фальсифікації тощо», — заявив Микола Азаров.

Водночас він звернув увагу дипломатів на те, що міжнародна спільнота має бути докладно поінформована про хід перетворень у нашій державі, про те, що Україна впевнено йде шляхом демократії та соціально-економічних реформ. Тому диппредставництва мають посилити роз’яснювальну роботу, послідовно ламати стереотипи, розвінчувати міфи, протидіяти цілеспрямованим дезінформаційним кампаніям, заявив глава уряду.

Керівники держави переконані: кордон має перетинати якомога більша кількість українських товарів.
Фото з сайту zakarpattya.net.ua

Є об’єктивні успіхи

Окрему увагу під час зустрічей приділено посиленню економічної складової вітчизняної дипломатії. «Сьогодні я бачу, що в цьому напрямку йде робота — співпраця з вітчизняними товаровиробниками, представниками бізнесу. Це нам вкрай потрібно — захист інтересів держави. Збільшення товарообігу і зростання економіки — наша головна мета», — сказав Президент. Він, зокрема, відзначив участь українських послів у роботі з організації бізнес-форумів, їх зусилля щодо зміцнення зв’язків між товаровиробниками України і споживачами на території тих держав, де вони працюють.

На переконання Віктора Януковича, створення гнучких механізмів співпраці в рамках державно-приватного партнерства, створення умов для бізнесу, залучення інвестицій — це той шлях, що приведе Україну до успіху.

Зі свого боку Микола Азаров наголосив: «Підкреслюю, головний пріоритет зовнішньої політики — це, перед?усім, наші економічні інтереси. Цей тезис мають всі чітко усвідомлювати».

За його словами, за останні два роки Україна досягла достатньо серйозного прогресу в подоланні економічної кризи та розвитку соціальної сфери: вдалося стабілізувати фінансово-економічну ситуацію, досягти економічного зростання, стійкості нашої грошової одиниці.

Прем’єр зазначив, що основою антикризового плану є підтримка внутрішнього ринку. Для цього було реалізовано низку інфраструктурних проектів. До того ж, послідовна реалізація соціальних ініціатив Президента уможливила реальне зростання доходів населення, що позначилося на збільшенні внутрішнього товарообігу.

«Є й об’єктивні показники. Згідно з міжнародним рейтингом конкурентоспроможності зі 144 держав Україна посідає 73 місце, піднявшись за останній рік на 9 позицій. Це проміжний результат, але позитивні зрушення спостерігаються. Ми покращили показники за такими позиціями: якість загальної інфраструктури — піднялися на 30 позицій, портова інфраструктура — на 12 позицій, дефіцити держбюджету — на 10 позицій, інфляція — на 27 позицій, наявність наукових та інженерних кадрів — на 29 позицій», — сказав Микола Азаров.

Потрібно більше інвестицій

Торік на третину збільшився експорт української продукції, а також обсяг іноземних інвестицій. Так, за словами Прем’єра, в 2011 році надійшло 6,5 млрд дол. США, а за перше півріччя цього року — понад 3 млрд. Співвідношення обсягу інвестицій на душу населення вперше перевищило позначку 1000 дол. «Однак ми не задоволені цими результатами. Вважаю, що ми ще не досягнули необхідного рівня як зовнішніх, так і внутрішніх капітальних інвестицій, що дало б змогу протягом короткострокового періоду ліквідувати структурну диспропорцію в економіці, модернізувати виробництво, перейти на нові енергоефективні технології», — зауважив глава уряду.

У цьому контексті  він наголосив на потребі проведення за кордоном широкомасштабної роз’яснювальної роботи щодо реалізації в Україні системної дерегуляції, податкової та митної реформ, створення правових основ для державно-приватного партнерства, державної підтримки інвестування в пріоритетні національні проекти.

Також для залучення іноземних фінансових ресурсів, підкреслив Прем’єр, слід активізувати співпрацю з міжнародними фінансовими інституціями: Міжнародним і Європейським банками реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком тощо. «Посольства у відповідних країнах повинні тримати руку на пульсі процесів, що відбуваються в цих інституціях, щоб не тільки зберегти, а й посилити позиції України», — поставив завдання Микола Азаров.

Рекламуйте українське

Відповідно до деяких економічних теорій та прогнозів, кризові процеси, що нині спостерігаються у світі, триватимуть щонайменше 10 років. Тож, за словами Прем’єра, Україні слід до цього підготуватися. Глава уряду звернув увагу на те, що заходи, яких вживають Сполучені Штати Америки та Євросоюз, можуть призвести до здешевлення долара. А це в свою чергу спричинить зростання цін на енергоносії, зокрема і на природний газ. Зважаючи на такі прогнози, Микола Азаров ще раз наголосив на необхідності активізації роботи із залучення інвестицій в енергоефективні та енергозберігаючі технології.       

Водночас він підкреслив, що зменшення темпів зростання таких провідних економік, як Китай та Індія, може позитивно вплинути на попит на наші традиційні товари експорту. «Саме тому уряд розробив програму розвитку внутрішнього ринку та програму імпортозаміщення. Ми очікуємо, що наші шановні дипломати, наші посольства активно долучаться до реалізації цих програм», — сказав Микола Азаров.

За його словами, українські підприємства можуть запропонувати якісні та конкурентоспроможні з точки зору вартості товари. «У цьому зв’язку я хотів би, щоб міністр закордонних справ і ви, як представники міністерства, активно сприяли презентації наших товарів, проведенню бізнес-форумів, просуванню і представленню наших найкращих технологій і науково-технічних досягнень. Саме з цих позицій потрібно оцінювати роботу посольств», — звернувся до дипломатів Прем’єр. 

Він нагадав, що згідно з даними СОТ, за останні роки Україна стабільно входить до ТОП-30 найбільших імпортерів світу. Проте ми навіть не наблизилися до «тридцятки» експортерів. Микола Азаров зазначив, що є багато випадків, коли Україна імпортує товари та продукцію, які також виробляються вітчизняними підприємствами. При цьому наші вироби не гірші за іноземні аналоги, а іноді кращі. У цьому контексті глава уряду докорив дипломатам, що за два роки він жодного разу не отримував хорошої доповіді від посольств про співвідношення експорту-імпорту.

Також він критично висловився про бездіяльність окремих диппредставництв у випадках відвертого застосування в низці держав протекціоністських та обмежувальних заходів стосовно наших компаній, фірм і товарів. Прем’єр  висловив сподівання, що в цьому напрямку наші дипломати займуть активнішу позицію. 

Інтеграція як форма виживання

У позитив роботи дипломатів Микола Азаров заніс підписання низки міжнародних договорів про економічну інтеграцію. Це парафування Угоди про Асоціацію з ЄС загалом та розділу про створення ЗВТ зокрема. Досягненням Микола Азаров назвав і створення зони вільної торгівлі з країнами Співдружності.

«Політична Асоціація з ЄС і ЗВТ в рамках СНД — це два епохальних договори. Не можу не висловити вдячність від імені уряду всім дипломатам, які брали участь у розробці цих дуже серйозних документів. Нині перед нами стоїть завдання наповнити ці угоди реальним змістом», — підкреслив Прем’єр. 

Він також наголосив на необхідності активізувати співпрацю з Євразійською економічною комісією (уряд вже прийняв рішення, що при цьому органі працюватиме наш представник), а також прискорити переговори про створення ЗВТ з Туреччиною, Канадою, Ліваном, Ізраїлем, Марокко. «Міжнародна економічна інтеграція — це форма боротьби за виживання в нинішньому конкурентному світі», — заявив Микола Азаров.