ДІАЛОГ

Прем’єр закликав бізнесменів розробити вигідні зміни до умов нашого членства в СОТ

Зустріч з представниками Об’єднаного руху роботодавців Микола Азаров присвятив двом темам: поліпшенню роботи податкової та митної служб, а також змінам до умов членства нашої країни в Світовій організації торгівлі.

Щодо першої теми глава уряду попередив: глибока модернізація податкової та митної служб ведеться для створення привабливого інвестиційного клімату в країні, тож процес триває. «І хоча нині дуже багато претензій на адресу цих служб, не можна не відзначити, що їхня робота поліпшується. Це об’єктивна оцінка», — сказав Микола Азаров. У цьому контексті найголовнішими критеріями є боротьба з корупцією у вищезгаданих структурах.

Уряд чекає пропозицій

Власне Прем’єр зібрав роботодавців у малій залі засідань Кабміну, щоб долучити їх до роботи, пов’язаної з удосконаленням Податкового кодексу (саме тих норм, які вже працюють в Україні близько року) та розробкою Митного кодексу (тут главі уряду потрібні конкретні пропозиції).

Плавно перейшовши до іншої теми зустрічі, він запропонував бізнесменам взяти активну участь у напрацюванні змін до угод зі Світовою організацією торгівлі. Нині Міністерство економічного розвитку і торгівлі працює над відповідними пропозиціями. Як пояснив Прем’єр, згідно з угодами наша держава має право внести пропозиції щодо коригування умов її членства в організації, але вона не займатиметься протекціонізмом у процесі перегляду умов, зокрема щодо зміни розміру митних зборів. Навпаки — намагатиметься знайти баланс інтересів виробників держави і торгових партнерів, які є членами організації. «Звичайно, ми чудово розуміємо, що нам дуже важливо дотриматись балансу між нашими інтересами та інтересами країн, з якими ми свого часу уклали угоди. Тому ми не займатимемося відвертим протекціонізмом. Але нам потрібно працювати з тими позиціями, перегляд яких очевидний уже зараз», — описав перспективи Прем’єр.

Цю позицію він мотивував тим, що протягом 2009-2011 років 36 країн-учасниць СОТ уже скористалися правом перегляду умов участі в організації, тож наша держава не буде першопрохідцем. Окрім того, за три роки членства в СОТ Україна набула досвіду з використання інструментів митного захисту, а також інших заходів підтримки ринку і вітчизняного виробника. Це передовсім антидемпінгові заходи, надання дозволених субсидій, обмеження імпорту в разі погіршення платіжного балансу, компенсаційні заходи тощо.

В інтересах виробника

Окремий наголос Микола Азаров зробив на тому, що можливі зміни умов членства в СОТ не призведуть до необхідності перегляду домовленостей, досягнутих у переговорах щодо підготовки угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.

У свою чергу, голова Об’єднаного руху роботодавців Дмитро Фірташ подякував Прем’єр-міністру за активізацію діалогу між бізнесом та владою. «Насправді, до СОТ необхідно було вступати, це було важливо, і не можна було вчинити інакше», — сказав він, додавши, що по завершенні обговорення наслідків вступу України до організації стало зрозумілим: бізнес відчуває себе незахищеним, оскільки під час вступу держава не врахувала належним чином його потреби. «Необхідно, щоб відбувався постійний діалог між урядом і роботодавцями. Дуже важливо, щоб ми виступили однією командою, консолідуючи сили влади та бізнесу. За кожною пропозицією бізнесменів стоятимуть їхні власні гроші, а краще за них ніхто не зможе захистити їх», — резюмував він. Такий підхід, на переконання Дмитра Фірташа, має бути задіяний і до переговорів щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС.

На це Микола Азаров відреагував словами, що саме практика роботи в умовах СОТ визначає, де необхідне коригування в інтересах вітчизняного виробника, і доручив включити представників сторони роботодавців, а також галузевих асоціацій до урядових робочих груп, які опрацьовують питання змін до угод із СОТ.