Головною темою чергового засідання уряду стали підсумки зустрічі Президента з представниками Спілки промисловців та підприємців і Федерації профспілок України, під час якої Віктор Янукович розкритикував дії деяких органів центральної влади та поставив перед Кабміном низку завдань.

Найбільшу стурбованість викликає нинішня загрозлива ситуація для вітчизняної економіки. Так, керівники підприємств і профспілкових організацій вказують на те, що певні підприємства практично зупиняються, виникає загроза втрати робочих місць, доходів людей та бюджету. А це негативно вплине на можливість держави вчасно та повною мірою виконувати соціальні зобов’язання перед населенням.

«Глава держави поставив перед усіма органами державної влади завдання: зробити все можливе, щоб зупинити розвиток негативного сценарію. Це пряма відповідальність нашого уряду», — заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров. Тож він окреслив основні напрямки, на яких потрібно зосередитися для нормалізації ситуації в соціально-економічній сфері. 

Прем’єр-міністр переконаний: право охоронці мають забути шлях на ринки, якщо це не пов’язано з криміналом. Фото УНIAН

Чинник російського ринку

За словами глави уряду, найнегативніше на економіку України впливає затяжне скорочення попиту на наші товари на світовому ринку і масштабне скорочення (на чверть) товарообігу з Російською Федерацією. На переконання Миколи Азарова, нормалізація відносин із Росією є питанням номер один національної політики: «Можна сказати, що це наказ владі від реального сектору економіки. Промисловці і підприємці саме з розв’язанням  цієї проблеми прямо пов’язують свої можливості подолати негативні тенденції».

Прем’єр нагадав, що питанню врегулювання двосторонніх відносин було присвячено зустрічі на рівні президентів та прем’єрів наших держав. І в результаті останніх переговорів сторони домовилися про необхідність розв’язання наявних проблем, адже теперішня ситуація не відповідає довгостроковим інтересам ані України, ані Росії. У зв’язку з цим  Президент доручив уряду вжити комплекс відповідних заходів.

Дієвим механізмом для вирішення торговельно-економічних суперечок може стати головування України з 1 січня 2014 року в Співдружності Незалежних Держав. Глава уряду висловився за необхідність створити концепцію і порядок денний для СНД як генератора економічного зростання країн-учасниць та компенсатора рецесії на інших експортних ринках.

Посприяти цьому має повноцінне виконання положень Договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД. Про це, зокрема, йтиметься на засіданні ради глав урядів СНД, що відбудеться 20 листопада у Санкт-Петербурзі. З огляду на це, Прем’єр доручив Мінекономрозвитку разом з Мінагрополітики, Міненерговугілля, Міндоходів, Мінфіном, Мін’юстом і МЗС всебічно проаналізувати стан виконання всіх положень договору і подати уряду відповідні аналітичні висновки та пропозиції. Микола Азаров також повідомив, що він звернувся до глав урядів СНД та Голови Виконкому з пропозицією провести багатосторонні консультації і за їх результатами ухвалити консолідоване рішення для розблокування виконання принципових положень Договору про ЗВТ.

Податків «наперед» не буде

Внутрішніми чинниками істотного гальмування названо брак доступних довготермінових кредитів для реального сектору економіки і тиск контролюючих та правоохоронних органів на підприємства. Так, Прем’єр поінформував, що Президент запропонував Національному банку разом з урядом вжити заходів для зменшення вартості фінансових ресурсів і забезпечення доступності довготермінових кредитів для модернізації виробництв. «Національний банк має забезпечити максимально ефективне застосування механізму облікової ставки для пожвавлення фінансування реального сектору економіки», — переконаний глва уряду.

Для виправлення ситуації з адмініструванням бізнесу Президент доручив уряду невідкладно викорінити практику збору податків наперед та затримки відшкодування ПДВ, проаналізувати всі випадки податкових перевірок, що не мали результатом обгрунтоване рішення про нарахування податкових зобов’язань, та притягти до відповідальності винних у проведенні таких перевірок.

У свою чергу Микола Азаров доручив міністрові доходів і зборів Олександру Клименку навести лад у відомстві та забезпечити виконання доходів бюджету без тиску на платників. «Попереджаю, що факти необ∂рунтованих перевірок Президент і уряд розцінюватимуть як надзвичайну ситуацію, усувати яку ми будемо жорстко. Разом із тими, хто її створив», — заявив глава уряду. Водночас, звертаючись до міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, він підкреслив, що правоохоронці «взагалі повинні забути шлях на підприємства, на ринки тощо, тільки якщо це не пов’язано з розслідуванням кримінальних справ».

Критика матиме наслідки

Не менш категорично поставлено питання щодо виплати соціальної допомоги. «З усвідомленням власної відповідальності і відповідальності тих членів уряду, які зобов’язані ці проблеми розв’язувати, я вимагаю безумовного і вчасного виконання соціальних зобов’язань держави. Таку жорстку вимогу поставив перед урядом глава держави», — підкреслив Прем’єр.

Так, перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов повинен у найкоротший термін подати на затвердження глави уряду графік ліквідації затримок всіх соціальних виплат. А очільники Міндоходів, Мінінфраструктури, Міненерговугілля, Мінпромполітики, Мінагрополітики, Держагентства рибного господарства, Укравтодору, Фонду державного майна повинні забезпечити безумовне виконання доходів бюджету.

«Також попереджаю міністра доходів і зборів Олександра Клименка про персональну відповідальність за виконання бюджетного розпису щодо доходів. А міністра фінансів Юрія Колобова та міністра соціальної політики Наталію Королевську попереджаю про персональну відповідальність за виконання завдань, поставлених Президентом», — сказав глава уряду.

При цьому він заявив, що, на переконання глави держави, реалізація Програми активізації економіки перебуває на незадовільному рівні, тож усунення внутрішніх чинників гальмування економічного розвитку залежить виключно від керівників відповідних міністерств і відомств. «Я цілком згоден із критикою глави держави. Вважаю, що настав час зробити жорсткі кадрові висновки щодо тих керівників, які несуть відповідальність за невиконання поставлених перед ними завдань», — наголосив Прем’єр-міністр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014—2018 роки (проект Закону);

♦ Про зміни у складі групи представників України в Координаційній групі Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (проект розпорядження Президента);

♦ Про затвердження Порядку організації та проведення конкурсного відбору електронних майданчиків та операторів електронних майданчиків (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку здійснення державного нагляду за дотриманням вимог ядерної та радіаційної безпеки (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до переліку інвестиційних програм (проектів), що фінансуються у 2013 році за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку (розпорядження уряду).