ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр обіцяє зробити висновки щодо керівників областей, де неналежно підготувалися до літнього відпочинку та оздоровлення

Післязавтра розпочнеться перша зміна літнього відпочинку дітей шкільного віку. Цього року поставлено завдання  забезпечити відпочинок і оздоровлення 3 мільйонів дітей. У кожному регіоні повинні відпочити не менш як 70% дітей шкільного віку, а ще принаймні 40%, або 1 мільйон 100 тисяч школярів, мають не тільки відпочити, а й отримати якісне оздоровлення. Для цього у 2013 році фінансування з бюджетів усіх рівнів збільшено на 20%.

«Це не просто статистичні показники. Це абсолютно необхідна турбота про наших дітей, які — передовсім в індустріальних містах — зазнають стресів, перевтомлюються, недостатньо рухаються та мало відпочивають на свіжому повітрі. Тому ми зобов’язані безумовно виконати поставлене завдання», — заявив глава уряду Микола Азаров. У цьому контексті він підкреслив, що головний зміст соціальних ініціатив Президента щодо дітей — створити умови для здорового гармонійного розвитку, компенсувати ризики середовища.

Прем’єр-міністр зазначив, що більшість регіонів готові до літнього відпочинку школярів. Утім, наприклад, у Луганській області 27 закладів оздоровлення, а в Сумській — 15 не отримали дозволів на відкриття. Чиновники запевняють, що дозвіл на прийняття дітей — справа формальностей, і якщо не вдасться відкрити табір до 1 червня, мовляв, відкриють пізніше.  

Поки чиновники обіцяють, діти дбають самі про себе. Фото з сайту esb.dp.ua

Критичні зауваження

«Не приймаю такі пояснення. Тому що в одних областях усі заклади встигли підготувати і перевірити, а в інших ось такі проблеми. А початок роботи пізніше 1 червня означає тільки одне: менше дітей встигнуть відпочити за літо. А це критично. Уряд заслухає відповідальних керівників згаданих обладміністрацій: чому їм не вистачило року для організації дитячого відпочинку і як вони виправлять ситуацію. Думаю, що не вистачило єдиного, про що я говорив: реальної турботи цих керівників про дітей. І уряд зробить із цього висновки», — заявив Микола Азаров.

Це стосується й інших областей. Так, на Львівщині планують централізовано забезпечити відпочинок лише 56% школярів, в Івано-Франківській і Закарпатській — 57%, Волинській — 59%. При цьому оздоровити планують: у Закарпатській області — 12% школярів, Чернівецькій — 15%, Івано-Франківській — 17%.

Прем’єр-міністр України
Микола АЗАРОВ:

«Наші люди, коли йдеться про урядову політику, повинні орієнтуватися на цілком доступну офіційну інформацію та коментарі — на Урядовому порталі, в газеті «Урядовий кур’єр», інших офіційних джерелах».

У цьому контексті глава уряду наголосив на необхідності виправити ситуацію з тим, аби не менше 70,5% дітей із кожного регіону відпочили цього року. «Вимагаю від глав регіональних адміністрацій: не вистачає у вас місць для відпочинку — звертайтеся до колег в інших регіонах, домовляйтеся, але безумовно забезпечте, щоб діти відпочили. І головне — зробіть так, щоб наступного року, коли ми точно ще вище піднімемо планку, місць у таборах і будинках відпочинку було достатньо», — чітко окреслив завдання Микола Азаров.

Він також звернувся до членів уряду, щоб ті предметно попрацювали з підшефними регіонами та детально проаналізували проблеми буквально кожного закладу, який ще не отримав дозволу на приймання дітей.

Туризм як індустрія

Не все гаразд у нас і у сфері туризму. У той час, коли у країнах ЄС туризм формує 8% сукупного ВВП, а кількість робочих місць в індустрії туризму становить близько 12% загальної чисельності зайнятих, в Україні за всі роки незалежності навіть не було створено державної цільової програми розвитку туризму та курортів. «Державне агентство туризму і курортів вже майже два роки розробляє цю програму на виконання завдання уряду. Хіба це нормальна робота? Розвиток туризму — це водночас розвиток інших секторів економіки, таких, як транспорт, зв’язок, будівництво, торгівля тощо. Тому настав час узятися за розвиток туристичної галузі як індустрії», — наголосив Прем’єр.  

За його словами, для розв’язання комплексу проблем у галузі необхідно створити нормативно-правові засади розвитку цієї сфери відповідно до директив ЄС та рекомендацій Всесвітньої організації туризму, розробити концепцію та проект Державної цільової програми розвитку туризму та курортів на період до 2023 року тощо. Микола Азаров додав, що необхідно орієнтуватися на держави ЄС, досягти рівня яких у галузі туризму цілком реально.

Довіряйте офіційним джерелам

Окремо Микола Азаров привернув увагу до не завжди правдивого інформування суспільства. «Раз по раз громадян лякають «таємними зловмисними планами» влади. То нібито тарифи збираються підвищувати, то зарплати бюджетникам зменшити. Остання «страшилка» — це начебто підвищення акцизів на автомобільне пальне наполовину», — стенув плечима глава уряду.

Однак найбільш резонансним питанням залишається тема ціни на російський газ. За словами Прем’єра, деякі політики розповсюджують «абсолютно брехливу інформацію» про те, що нібито влада навіть не намагалася розірвати цю кабальну угоду, і навіть ініціюють позов до Кабінету Міністрів щодо нібито бездіяльності уряду в цьому питанні.

«Хочу з усією відповідальністю заявити: всі три роки кожна зустріч на вищому рівні — між президентами України і Росії, прем’єр-міністрами, профільними міністрами починалася і закінчувалися нічим іншим, як вимогою української сторони переглянути укладений Тимошенко газовий контракт», — заявив глава уряду. При цьому він додав, що, на думку експертів-юристів, контракт складено настільки вигідно для Росії та настільки невигідно для України, що розірвати його в інший спосіб, аніж шляхом переговорів, просто неможливо.

«Скажу одразу з приводу всіх провокаційних «інформаційних викидів»: довіряти треба тільки офіційній інформації уряду. За цю інформацію ми несемо персональну відповідальність. Тому наші люди, коли йдеться про урядову політику, повинні орієнтуватися не на дискусії і особисті думки, тим більше не на чутки і політичні провокації, а на цілком доступну офіційну інформацію та коментарі — на Урядовому порталі, в газеті «Урядовий кур’єр», інших офіційних джерелах», — резюмував Прем’єр-міністр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ 

♦ Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про радіочастотний ресурс України» (проект Закону);

♦ Про внесення змін до Водного і Земельного кодексів України щодо земель водного фонду (проект Закону);

♦ Про затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Індія про співробітництво у сфері оборони (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку порушення клопотання про призначення пенсій за особливі заслуги перед Україною (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення проекту Угоди про співробітництво у сфері офіційної статистики (розпорядження уряду).