ПОЗИЦІЯ

Перевіривши ціни у столичному супермаркеті, Микола Азаров зазначив: країні  потрібен закон «Про внутрішню торгівлю»

За київською адресою Печерська площа, 1/3 було дістатися легко, незважаючи на обідній час, — жодного затору на дорозі, бурульок над головою та залишків снігу під ногами. О чотирнадцятій годині у супермаркет мережі «Велика кишеня» завітав Прем’єр-міністр, щоб перевірити ціни, якість та походження товарів.

Після того як глава уряду оглянув молочний, овочевий, фруктовий відділи, проінспектував ціни на хлібобулочні вироби та поспілкувався з продавцями, журналісти почули з його вуст такі слова: «Аномальних цін я тут не побачив. Мій інтерес пов’язаний передовсім із тим, наскільки добре представлений асортимент продукції, який її відсоток припадає на вітчизняне виробництво, яка цінова складова та наявність соціальних продуктів. У цьому магазині я побачив те, що є у зведеннях, які мені подають щодня. Абсолютно всі товарні позиції, про які мені регулярно доповідають, відповідають дійсності».

Прем’єр переконався, що ціни у цьому супермаркеті не відрізняються від інших магазинів. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

А прочитавши в очах представників ЗМІ запитання, одразу додав, що виключає ймовірність зниження цін безпосередньо перед його приїздом: «Якби від мого приїзду до магазину залежало зниження цін, то я щодня виділяв би півгодини і навідувався би до магазинів».

Одначе глава уряду назвав актуальним та конче потрібним закон «Про внутрішню торгівлю». За його словами, за умови прийняття документа, уряду вдасться кардинально змінити на краще ситуацію в торговельних мережах та на ринках. «Торгівлю слід приводити до цивілізованих правил. Тому закон «Про внутрішню торгівлю» має бути ухвалений в найкоротший термін, — акцентував Микола Азаров. — Ми маємо намір прибрати бар’єри і тіньові схеми просування вітчизняних товарів і створити такі умови, щоб споживач міг купити якісний товар нарівні з імпортним».

У цьому контексті він навів і статистичні дані: майже 88% українців протягом двох останніх років надавали перевагу товарам вітчизняного виробника. «Нині в торговельних центрах кожен новоутворений квадратний метр в середньому дає 80% прибутку імпортерам і лише 20% — українським виробникам. Має бути принаймні порівну», — резюмував глава уряду.

Вже по завершенні прем’єрської інспекції я ознайомлююся з цінами як звичайний покупець. Маючи у кишені 100 гривень, перевіряю доступність потрібних для вжитку товарів.

Овочевий відділ просить за кілограм перцю помаранчевого та жовтого 42 гривні, помідорів — 32,7 гривні, огірків — 32 гривні, капусти савойської — 5,2 гривні, пекінської — 5 гривень, салатної цибулі — 7 гривень, картоплі — 2,5 гривні, моркви — 2,7 гривні, буряку — 3,38 гривні.

У фруктовому відділі ківі продають за 13,48 гривні, грейпфрути та лимони по 12 гривень, мандарини — 19 гривень, банани — 12,2 гривні.

У м’ясному відділі свинячий фарш коштує 35 гривень за кіло, фарш-асорті — 38 гривень, а сало — 21 гривню. Свинячі стейки на кістці продають за 49 гривень, а корейку за 59 гривень, ошийок можна знайти за 50 гривень. Печінка яловича коштує 39,19 гривні.

Наближаюся до молочних товарів, по дорозі звертаючи увагу на яйця. Їх асортимент великий, а ціна коливається від 9,56 до 17,49 гривні. Останні — продукт курей преміального класу. Отож молоко — від 5,60 до 10 гривень за літр, півлітра сметани — від 7 до 12,23 гривні, а плавлені сирки — від 1,42 до 4,56 гривні.

Щоправда, вже сири вражають вартістю. Улюблений багатьма «Російський» має ціну за кіло 70 гривень, «Сметанковий» — 66,38 гривні, а «Звенигородський» — 69,61 гривні.

У супермаркеті є й акційні пропозиції на морожену рибу. До уваги пропонують споживачам кіло лосося за 105 гривень, судака за 91 гривню, щуки за 42 гривні, а ляща за 31 гривню. Живий там плаває лише короп — за 27,60.

Та мене вже манить до себе духмяний запах свіжоспеченого хліба. Батон — 3,17 гривні, хліб «Український» — 3,04 гривні, а «Пшеничний» — 3,30 гривні.

На касі цього дня мені і в черзі не довелося стояти. На превелике диво, всі вони працювали «на повну потужність». Однак у кишені залишилося лише 22 гривні, щоб дістатися додому. Решта 78 були витрачені, як зафіксував чек, на майонез (маленька упаковка), грейпфрут, «Адигейський» сир (270 грамів), зелений горошок, закусочні шампіньйони, триста грамів  «Останкінської» ковбаси та літровий пакет кефіру...

Чи це задорого? Принаймні не дешевше, ніж у будь-яких інших торговельних точках столиці.