Ігор ЛУШНІКОВ,
заступник міністра праці
та соціальної політики

У соціальній сфері можуть бути лише високоморальні, співчутливі, милосердні люди. Саме такі, а їх близько 205 тисяч по Україні, працюють у системі Мінпраці. Щодня своїми вчинками вони підтверджують здатність допомагати тим, хто потребує підтримки, турботи й уваги держави. Серед їхніх підопічних - ветерани, інваліди, люди похилого віку, інші категорії населення. Про соціальний захист та послуги, які їм надає держава, - у розмові кореспондента "УК" із заступником міністра праці та соціальної політики Ігорем ЛУШНІКОВИМ.

- Ігоре Миколайовичу, що нового планує уряд у системі соціального захисту населення?

- Ми визначили основні напрямки, які мають бути здійснені для посилення соціального захисту громадян. Вони закладені в Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна влада". Це - основна програма дій на сьогодні і в подальшому.

Не буду перераховувати те, що зроблено. Відомо, що і мінімальна зарплата, і пенсія, й інші соціальні виплати збільшились. Скажу про інше. Чи не вперше наші ветерани за багато років почали отримувати квартири. По всіх регіонах України нині вручають документи і ключі від автомобілів для інвалідів війни. Причому, зауважте, не одиниці на область, а десятки, іноді понад сотню автомобілів. Це свідчення того, що уряд планомірно виконує свої зобов'язання у соціальному плані.

Сьогодні вже майже 650 тисяч сімей оформили субсидії, а передбачається, за нашими даними, більше мільйона. Підкреслю: сімей, в яких проживають три-п'ять осіб. Порахуйте, скільки людей тепер захищені доступними субсидіями? Прийняті державні рішення та здійснені кроки -лише початок величезної роботи, яку потрібно виконати. Скажу відверто, у нашій системі - найнадійніші кадри, вони пройшли випробовування на стійкість і вірність обраній професії і працюють з повною віддачею, хоч би як важко їм було на ниві людській. Мільйони наших співвітчизників відчувають їхню турботу і щиро їм вдячні.

Особливої уваги потребують люди поважного віку, ветерани...

- Для них існує система пільг і компенсацій, які визначені Законом "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Назву основні.

Ветерани війни в нашій країні мають право:

► на знижку плати за житлово-комунальні послуги у межах середніх норм споживання (інвалідам війни - 100 %, учасникам бойових дій - 75 %, учасникам війни - 50 %);

 ►на придбання палива та скрапленого газу;

 ►на оплату послуг зв'язку;

 ►на безоплатний проїзд у міському, приміському та міжміському транспорті тощо.

Додам, що пільги щодо знижки плати за користування житлово-комунальними послугами, послугами зв'язку ветеранам війни надаються у повному обсязі.

- Наскільки мені відомо, соціальні послуги надаються громадянам також через досить розвинуту мережу стаціонарних та нестаціонарних установ.

- У стаціонарних установах для дорослих зараз проживають понад 48 тисяч громадян похилого віку, інвалідів. Загалом діяльність стаціонарних установ упродовж останніх років була спрямована на забезпечення комплексного соціального обслуговування, поліпшення умов проживання підопічних, підвищення рівня їх комунально-побутового та медичного обслуговування.

Останнім часом у системі праці та соціального захисту населення розвивається така альтернативна будинкам-інтернатам форма соціального обслуговування громадян, як територіальні центри, які забезпечують обслуговування громадян за місцем їх проживання. Вони діють у кожному адміністративно-територіальному районі, у містах, районних центрах та селах України.

- Чи змінився принцип їх надання в останні роки і чи є щось нове у системі соціальних послуг?

- Понад 40 тисяч соціальних працівників та соціальних робітників обслуговують майже 2 млн громадян, надаючи їм понад 50 видів послуг. Мінпраці постійно вживає заходів, у тому числі за ініціативи регіонів, щодо розширення переліку соціальних послуг, сприяє місцевим органам влади у впровадженні інноваційних форм соціальної роботи. Нові види соціальних послуг для осіб похилого віку, інвалідів розробляються з урахуванням попиту на такі послуги.

З прийняттям Закону "Про соціальні послуги" розпочався процес реформування системи соціальних послуг. Так, деякими документами введено низку нових положень, зокрема розширено категорії осіб, які мають право на отримання соціальних послуг у терцентрах. Відтепер право на їх отримання набули:

 ►інваліди ІІІ групи;

 ►хворі (із числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності) у разі, якщо вони не здатні до самообслуговування;

► малозабезпечені громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв'язку з безробіттям, за умови, що вони зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу;

► громадяни, які постраждали внаслідок стихійного лиха, катастроф і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів.

Місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування надано право створювати у разі потреби спеціалізовані відділення для обслуговування вдома інвалідів з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, інших категорій громадян, які не здатні до самообслуговування.

Знято обмеження щодо прийняття на обслуговування до терцентру інвалідів з психічними захворюваннями, осіб, які мають онкологічні захворювання ІV клінічної групи, СНІД.

У червні поточного року з метою врегулювання окремих проблемних питань уряд вніс зміни до зазначених нормативних документів, зокрема, з метою наближення соціальних послуг до жителів села терцентрам у сільській місцевості надано право за потреби вводити посади соціальних працівників.