Чи належним чином забезпечено захист та створено всі умови для дитини від часу, коли мама носить її під серцем, до моменту, коли вона піде в самостійне доросле життя, — один з головних показників ефективності суспільства і держави. Адже той, хто не може захистити власну дитину, не матиме майбутнього. На цьому наголосила міністр соціальної політики Наталія Королевська на Всеукраїнській нараді щодо реалізації соціальних ініціатив Президента у сфері захисту прав дитини. І додала, що із семи соціальних ініціатив Президента на 2013 рік, за які відповідає Мінсоцполітики, виконуються всі.

Нині в Україні проживають понад 8 мільйонів дітей, що становить 18% усього населення країни. З них 167 100 хлопчиків і дівчаток з особливими потребами, 91 700 дітей-сиріт та малюків, позбавлених батьківського піклування. Понад 3,5 мільйона сімей з дітьми отримують різні види соціальної допомоги.

— Ми підвищили розмір надбавки на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А (з виключно високим ступенем втрати здоров’я) з 50% прожиткового мінімуму до 100% на суму від 486 до 605 гривень залежно від віку дитини. Надбавку у підвищеному розмірі вже отримують 11,1 тисячі непрацюючих батьків, які доглядають дитину-інваліда такої категорії. Крім того, 1,6 тисячі дітей-інвалідів, над якими встановлено опіку чи піклування, отримуватимуть державну допомогу, збільшену на 894 гривні, — поінформувала міністр.

Всі діти мають право бути щасливими. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Вона також зауважила, що дітей з особливими потребами забезпечують необхідними засобами реабілітації. На початок вересня їм видали 10 016 одиниць протезно-ортопедичних виробів та 12 555 колісних крісел, що на 40% та 134% відповідно перевищує торішній показник. Також Мінсоцполітики надало пропозицію про внесення змін до бюджету щодо збільшення фінансування цієї статті, аби повністю забезпечити всі потреби.

Особливу увагу Наталія Королевська звернула на соціальні послуги з денного догляду за дітьми-інвалідами. Їх надання забезпечено завдяки спільним діям Мінсоцполітики та регіональних органів виконавчої влади. Нині при територіальних центрах, будинках-інтернатах, центрах соціальної реабілітації та соціально-психологічної реабілітації створено і працюють 63 відділення денного перебування малюків з особливими потребами. А до кінця року їх буде ще 18.

— Крім того, станом на 1 вересня в Україні працюють 17 соціальних центрів матері та дитини, які надають послуги вагітним жінкам і матерям з дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах. Це допомагає зменшити кількість відмов від новонароджених. До кінця року такі центри запрацюють у 25 областях, а ще 2 — на початку 2014 року. Тобто вони надаватимуть медичні та соціальні послуги по всій Україні, — зауважила міністр.

Також нині вже підготовлено всі нормативні документи, аби у 2014 році запрацювала пряма телефонна лінія, своєрідний телефон довіри  для неповнолітніх та сімей з дітьми. Тут маленькі українці зможуть розповісти про свої проблеми, страхи й біди та своєчасно отримати консультацію і дієву допомогу.