Мабуть, кожен християнин мріє хоч раз у житті побувати в Єрусалимі — єдиному місті у світі, яке має понад 70 назв, столиці стародавнього Юдейського царства (нинішнього Ізраїлю), розташованого між Середземним і Мертвим морями, центрі трьох релігій: юдаїзму, християнства та ісламу.

Біля Храму Гробу Господнього, цього знаменитого релігійного та архітектурного комплексу, збираються тисячі туристів різних віросповідань. Особливо багато їх перед Великоднем. Фото автора

Мені нещодавно пощастило здійснити таку поїздку і походити вуличками Старого міста, оточеного стіною та розділеного на єврейський, християнський, вірменський та мусульманський квартали. Там найголовніші релігійні святині: Стіна плачу (місце молитов та закладання у щілини між величезними каменями записок із проханнями до Бога), Храм Гробу Господнього та купол Скелі на Храмовій горі.

У Єрусалимі багато церковних крамниць. Тут можна придбати все і на згадку про місто, і для задоволення релігійних потреб

На Воскресіння Христове (Великдень), найбільше церковне свято християн, побувати в Єрусалимі було б найбільшим щастям. Але відчув і 11 квітня 2019 року той піднесений, урочистий настрій, який оволодіває прочанами під час Пасхального свята. Крокуючи Скорботним шляхом (Віа Долороза), яким, згідно із християнськими переказами, йшов Христос від судилища на Голгофу, бачив, ніби в кіно, цей найдраматичніший момент із життя Ісуса.

Члени нашої групи довго й заворожено дивилися на благодатний вогонь, від якого кожен запалив свою єрусалимську свічку. Цей святий снопик вони потім повезуть додому

А відвідини Храму Гробу Господнього, де зберігаються найважливіші християнські цінності (зокрема Камінь помазання, на який було покладено тіло Христа перед похованням), вразили: скажу щиро, відчув глибоке хвилювання, коли поклав руку на Камінь помазання, який мироточить тисячоліттями. Його аромат тримався цілий день на моїй хустині.

Постояв також біля благодатного вогню, від якого запалив єрусалимську свічку — факел, що складається із 33 свічок. У православному світі його вважають духовним даром. Вірю, що єрусалимська свічка зберігатиме святість та енергетику чистоти  цілий рік, а також очистить мій дім, витіснить із нього негативну енергію.

Здійснив сходження (щоправда, двома ярусами Храму Гробу Господнього) і на Голгофу, де схилив голову перед кам’яним знаком у тому місці, де стояв хрест, на якому розп’яли Ісу­са Христа. Переказати те, що відбувалося в душі, не можу — це потрібно відчути.

Великій кількості прочан потрібно забезпечити комфортні (наскільки це можливо) умови відвідування святинь і гарантувати безпеку. Цим займаються бійці спеціального підрозділу, як розповів мені цей поліцейський

Поїздка до Єрусалима — міста миру, яке захоплювали 80 разів і 36 разів знищували, але воно знову відроджувалося — залишиться в пам’яті на все життя. У цьому місті-музеї кожен камінь — історична пам’ятка, до якої доторкнутися — означає отримати потужний заряд енергії. До речі, Єрусалим — єдине місто в Ізраїлі, де всі будинки мають однаковий вигляд, бо облицьовані плитами з єрусалимського каменю. А в Гетсиманському саду (історичний центр Єрусалима) можна постояти під оливковим деревом, якому, як сказав гід, 900 років.

Стіна плачу — місце, де ти можеш побути на самоті з Богом, повідати йому найпотаємніше й попросити благословення. Я теж щиро помолився тут

Закінчилася поїздка до Єрусалима біля Стіни плачу. У щілини між каменями поклав записку до Бога і я. Сподіваюся, що все те, що попросив у Всевишнього, здійсниться.