Реформа митниці найбільш очікувана. На цьому переконливо наголошував міністр фінансів Олександр Данилюк, схвалюючи чергове нововведення на митниці — «єдине вікно», що значно спрощує та пришвидшує митне оформлення, мінімізує людський фактор. Нарешті одна з найефективніших у світі електронних систем обміну даними на митниці під час імпортно-експортних операцій чи транзиту (йдеться про митний, санітарно-епідеміологічний, ветеринарно-санітарний, фітосанітарний, екологічний, радіологічний та інші види контролю) починає працювати й в Україні. 

Запасний інструмент

Але це одна з чотирьох реформ, які розгортаються на митниці. Серед інших — відеофіксація на пунктах пропуску та митних постах (нині також в тестовому режимі), мобільні групи з боротьби з порушеннями на митниці, куди увійшли митники, податкові міліціонери, прикордонники та представники поліції. Вони у вересні мають активізувати роботу. З цього місяця  має запрацювати й Міжрегіональна митниця Державної фіскальної служби.

Цей підрозділ голова ДФС Роман Насіров називає запасним інструментом боротьби з корупцією та контрабандою на митницях. Обов’язки його  працівників — аналіз ризиків і в разі необхідності виїзд без попередження на будь-яку митницю для оперативного втручання. На період їх перебування  тут  митників відсторонюватимуть від виконання обов’язків. Міжрегіональну митницю буде наділено правами здійснювати повний митний контроль, перевіряти відомості в митних деклараціях і правильність нарахування митних платежів, виявляти і припиняти порушення як суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, так і працівників ДФС.

Усі ініціативи ДФС Роман Насіров позиціонує як дієві кроки на шляху не лише подолання корупції, а й спрощення умов ведення бизнесу.

Фахівці вважають: податкова та митна служби повинні бути розділені. Фото Володимира ЗAЇКИ

Водночас керівник практики непрямого оподаткування Ernst & Young в Україні Ігор Даньков  відзначає ризики, пов’язані зі створенням Міжрегіональної митниці.  

«Розглянемо нинішню структуру ДФС. Запобігання та протидія контрабанді, боротьба з порушеннями митних правил на всій митній території України — це завдання департаменту боротьби з митними правопорушеннями. Запобігання кримінальним та іншим правопорушенням у митній сфері, їх розкриття та припинення — компетенція Головного оперативного управління (податкова міліція).  Забезпечення заходів щодо запобігання корупції і контроль за їх реалізацією в ДФС  здійснює Головне управління внутрішньої безпеки. Більше того, нещодавно при Міністерстві фінансів уряд створив Міжвідомчий цільовий центр (МЦЦ) із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи і 20 спільних мобільних груп з представників ДФС, Державної прикордонної служби та Національної поліції. Тобто метою Міжвідомчого цільового центру та мобільних груп також є боротьба з митними правопорушеннями», — каже експерт.

Є нюанси

Він констатує, що в структурі ДФС є як мінімум три департаменти, а також МЦЦ, які повинні займатися боротьбою з контрабандою, митними правопорушеннями та корупцією на митниці. Міжрегіональна митниця буде п’ятим органом, який долучиться до цієї справи. Методи такої боротьби можуть відрізнятися залежно від конкретного органу. Наприклад, Міжрегіональна митниця набуде повноважень колишньої Оперативної митниці, яка існувала на початку 2000-х у структурі митної служби. Тобто зможе здійснювати митний контроль з повною заміною чергової зміни митного органу, діяльність якого перевіряють. Зазначені вище департаменти ДФС і МЦЦ такого робити не можуть.

«Уже  нині є небезпека дублювання повноважень різних органів, а можливо, й міжвідомчого конфлікту інтересів. Не зрозуміло, як координуватимуть діяльність департаменти ДФС і МЦЦ. Створення ще одного органу  для боротьби з контрабандою і корупцією (Міжрегіональної митниці) навряд чи покращить ситуацію, але може ускладнити координацію і знизити ефективність діяльності державних органів у сфері боротьби з митними правопорушеннями і корупцією. При цьому, крім підрозділів ДФС, у процес митного оформлення під приводом боротьби з корупційними проявами у митній сфері активно втручаються й інші правоохоронні органи (насамперед оперативні працівники СБУ та поліції)», — констатує Ігор Даньков.

Він вважає, для того, щоб виправити  теперішню ситуацію, коли боротьбою з порушеннями на митниці займаються майже всі правоохоронні органи країни, в ДФС необхідно створити єдиний підрозділ з протидії митним правопорушенням із відповідними повноваженнями. Таким чином, доцільним може бути налагодження більш ефективної внутрішньої міжвідомчої взаємодії та розділення функцій боротьби з митними правопорушеннями і боротьби з корупцією у лавах митниці.

«Під час реформування правоохоронної функції митних органів Україна в межах Угоди про асоціацію з ЄС має імплементувати митні прототипи (Сustoms Blueprints) Євросоюзу. Стандартом 12 «Слідча та правоохоронна діяльність» передбачено повний перелік заходів зі створення ефективної митної служби, що здатна протидіяти митному шахрайству та притягувати порушників до відповідальності (зокрема оперативна діяльність, слідство, міжнародне співробітництво, використання баз даних тощо). Впровадження митних прототипів може дати набагато відчутніший ефект у боротьбі з митними правопорушеннями», — резюмує Ігор Даньков.

Дуже слабкою з  погляду структурних реформ та боротьби з корупцією ідею створення Міжрегіональноїмитниці назвавексперт з податкової та митної політики Реанімаційного пакета реформ Вячеслав Черкашин. Він заявляє, що втрачається єдиний центр контролю за процесом. На його думку, вже давно на часі розділення на податкову та митну службу. «Їхнє поєднання дало фіскалам фантастичні права. А треба віддати податкову міліцію, бази даних   про підприємців Мінфіну, забрати в ДФС функцію податкового контролю на районному рівні, тоді служба стане справді сервісною. А якщо виникають ідеї підпорядкувати Міжрегіональну митницю самому міністру фінансів, то це означає, що корупцію і порушення під час визначення митної вартості нині не можуть побороти», — зауважує Вячеслав Черкашин.

«УК» звернувся в ДФС, щоб дізнатися, чи не дублюватиме Міжрегіональна митниця повноваження департаментів ДФС і МЦЦ та як координуватимуть діяльність департаментів, центру та цієї митниці. У відповідь отримали лише таке: «Кабінет Міністрів ухвалив постанову від 08.08.2016 № 495 «Про утворення Міжрегіональної митниці Державної фіскальної служби». Зокрема прийнято рішення, що Положення про Міжрегіональну митницю має затверджувати Міністерство фінансів. На цей час проект Положення про міжрегіональну митницю опрацьовують структурні підрозділи ДФС. Після проходження узгоджувальних процедур воно буде скеровано для затвердження до Міністерства фінансів. Отже, поки що   надання  відповіді щодо завдань, повноважень Міжрегіональної митниці, порядку координації її діяльності та взаємодії зі структурними підрозділами ДФС є передчасним».

До речі, відповідь прес-служби ДФС надійшла 26 серпня. А Роман Насіров 17 серпня заявляв, що Міжрегіональна митниця запрацює вже у вересні. Тож залишається сподіватися, що цю ініціативу таки добре проаналізують, щоб не додалося нових проблем.