РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ

Сировина з великих фермерських підприємств дорожча, але якісніша, ніж із домашніх господарств

Коли дивишся на асортимент молочної продукції, представлений у вітчизняній торговельній мережі, напрошується запитання: а чи вся вона справжня? Тобто скільки молока в тих сирах та сирках, йогуртах, кефірах тощо? І чи справді все воно коров’яче, а не такий собі рослинний замінник? Проте експерти переконують: мовляв, молока у нас навіть більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання. Тож наші виробники можуть не лише нас із вами, тобто вітчизняних споживачів, нагодувати молочними продуктами, а ще й за кордон їх експортувати.

Тим часом часто доводиться чути, що молокопереробні заводи купують сировину в селян буквально за копійки.

— Вартість молока у наших виробників значно вища від світових, — розповідає директор аналітичного агентства «ІНФагро» Василь Вінтоняк. — Я б сказав, що нашим сільгосппідприємствам можуть позаздрити і німці, й французи. Адже сьогодні літр молочної сировини, виготовлений на вітчизняних сільгосппідприємствах, коштує від 4 до 4,5 гривні. Звісно, молоко від домашніх господарств коштує дешевше: залежно від регіону від 2,20 до 3 гривень за літр. Великим виробникам переробники за сировину платять більше, бо, з одного боку, вона якісніша, а з другого — вони можуть запропонувати більші обсяги, до того ж, у них все молоко однакової якості. А ось із сировиною від корів з домашніх господарств ситуація зовсім інша. Так, одна бабуся може здати сьогоднішнє молоко, друга — вчорашнє, а третя взагалі трохи розбавлене водою. Тож якість такої молочної сировини кульгає.

В Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» із посиланням на дані Держстату переконують, що рівень рентабельності виробництва молока, за підсумками економічних результатів основної діяльності сільськогосподарських підприємств, торік становив лише 2,3%. Таким чином, прибутковість виробництва значно знизилася, оскільки в 2011 році рентабельність була 18,5%.

Тож 2012 року в 11 областях України виробництво молока було збитковим. Лідирує в цьому антирейтингу Чернівецька область. Адже саме тут спостерігалася найнижча рентабельність, яка становила 17,0%. Недалеко відійшли й Дніпропетровська та Одеська області — приблизно 10,3%. Найкраще жилося підприємствам Закарпаття, які в 2012 році змогли отримати рентабельність приблизно 40%. Проте експерти «Українського клубу аграрного бізнесу» зазначають, що поголів’я корів цієї області, та й валові надої найменші в Україні, тому обнадійливими ці показники важко назвати.

— Кожен рентабельність вираховує сам по собі. Торік закупівельні ціни на молоко справді були значно нижчими, ніж сьогодні, в тому числі й для сільськогосподарських підприємств, — переконує Василь Вінтоняк. — Тоді на ситуацію певним чином впливала заборона Росії щодо імпорту українських сирів. Як наслідок, з’явився чималий надлишок незатребуваної переробниками сировини. Особливо в період «великого молока» (приблизно з квітня по жовтень). У цей час зростають надої, тож «зайві» обсяги було б доцільно експортувати. Але не було куди. Звісно, з цих надлишків можна було б виготовляти сухе молоко і для продажу в сусідні країни, але світові ціни на нього були також низькими. А який сенс виробнику закуповувати сировину, не маючи з цього економічного зиску?

Але нині експорт сирів до наших східних сусідів відновився, молочна сировина знову затребувана, тому й рентабельність також поступово почала зростати.

А ось аналітики «Українського клубу аграрного бізнесу» пов’язують зменшення рентабельності зі зростанням цін на корми та зниженням закупівельних цін на молоко. З березня 2012-го і до кінця року вартість молочної сировини від сільськогосподарських підприємств була нижчою, ніж ціна попереднього року. Торік взимку та влітку ціни на молоко були навіть нижчими, ніж у 2010 році — тому що збільшилися обсяги молока. У 2012 році його валове виробництво в сільгосппідприємствах становило 2,5 мільйона тонн, що на 13,1% більше, ніж у попередньому році. Натомість обсяги молока в домашніх господарствах залишилися стабільними. Але зважаючи на те, що його виробництво саме в сільгосппідприємствах збільшилося, відповідно зросло його надходження на переробку, і це також вплинуло на ціну.