ДОСЯГНЕННЯ

Стаханівський рух, розпочатий колись на шахтах краю, свого часу підтримали у всіх галузях народного господарства. Досі зберігаються ці традиції в агропромисловому комплексі індустріальної Донеччини. В області зараз працюють 80 майстрів машинного доїння, чий щорічний показник - понад 5 тисяч літрів молока. Причому значна частина - з Мар'їнського району. Нещодавно тут відбулося засідання клубу "Доярки-п'ятитисячниці".

Всього зараз у районі 44 доярки, які за рік надоїли по 5 і більше тисяч літрів молока на одну фуражну корову. А доярка агрофірми "Нива" Любов Шановська та її колега з Павлівського філіалу фірми "Агротис" Світлана Стариченко по 7804 і 7 285 літрів відповідно. За словами голови Мар'їнської районної профспілки працівників агропромислового комплексу Алли Коломієць, в агрофірмах зберегли давню традицію - доярки-п'ятитисячниці отримують право носити на робочому місці червону хустину. А ось колишню рожеву стрічку замінили на барвисті шовкові шалики, а тим, хто двічі досяг такого високого результату, вручають ще й симпатичні пледи.

Оператори, які увійшли до клубу-п'ятитисячниць, розповідають, що високі надої це результат насамперед гарного харчування корів та ретельного за ними догляду. Тобто вони підтверджують - давня істина "молоко в корови на язиці" актуальна й досі. Хоча в агрофірмах також дедалі частіше вдаються до інновацій. Приміром, вже ні для кого не секрет, що надої збільшуються, якщо в корівниках звучить музика.

Зважаючи на високі результати, не виключено, що клуб "Доярки-п'ятитисячниці" у майбутньому доведеться перейменовувати у клуб шеститисячниць. Заступник голови Донецької облдержадміністрації Кім Берестовий зазначив: "Якщо вдасться зберегти подібну позитивну динаміку по всій області, то Донеччина зможе повністю сама себе забезпечувати молоком".