Російська окупаційна влада Криму чинить неправомірні дії щодо ув’язнених українських громадян, які відбувають незаконні покарання на території півострова. За останні роки з 3400 ув’язнених там громадян України 2200 осіб було насильно вивезено до Росії, до 43 тюремних установ, розташованих у 22 суб’єктах РФ. Цю інформацію було оприлюднено під час круглого столу «Крим: окупація як привід для переміщення ув’язнених», який відбувся у Страсбурзі в межах сесії ПАРЄ.

Ув’язнених українських громадян, серед яких сотні жінок і неповнолітніх, вивозять із Криму до пенітенціарних установ Пермської, Оренбурзької, Челябінської, Омської областей, Якутії та Республіки Комі. Їх змушують відмовлятися від українського громадянства, до них не пускають українських консулів, умови їхнього утримання в тюрмах гірші, ніж решти ув’язнених, їм вчасно не надають необхідної медичної допомоги.

У цих фактах правозахисники вбачають грубі порушення Росією Женевської конвенції та Римського статуту. На думку експерта Регіонального центру із захисту прав людини Романа Мартиновського, депортацію та вимушене переміщення можна кваліфікувати як злочин проти людяності. За його словами, європейський механізм передачі ув’язнених з однієї країни для відбуття тюремного покарання на територію іншої у цьому випадку неприйнятний. «Адже якщо Україна піде на це, то фактично визнає належність Криму Росії», — пояснює правозахисник.

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Української православної церкви Київського патріархату Климент, котрий приїхав до Страсбурга для участі у цьому заході, розповів, що окупаційна влада півострова відмовила йому у відвіданні ув’язнених у СІЗО Сімферополя. «Згодом я дізнався, що майже всіх тих людей, які звернулися до мене з проханням відвідати їх, було відправлено етапом до Росії», — розповів отець Климент. Він закликав членів асамблеї боротися за всіх українських політв’язнів. «Серед ув’язнених російською владою мої парафіяни — Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Микола Семена. Нам потрібна ваша допомога, щоб витягти їх із російської тюрми», — звернувся до присутніх священнослужитель. За його словами, українська спільнота в Криму наразі перебуває «на межі знищення». «Це етноцид», — заявив священнослужитель.

Українську православну церкву КП в Криму вважають незаконною, оскільки, згідно з постановою, підписаною прем’єр-міністром РФ Медведєвим, єпархії, які не перереєструвалися за російськими законами, є нелегальними, а все їхнє майно підлягає конфіскації. Оскільки Українська православна церква в Криму принципово відмовляється від реєстрації, то, за словами отця Климента, вона втратила свої приміщення, землю і транспортні засоби.

Член української делегації в ПАРЄ Мустафа Джемілєв констатував, що механізми асамблеї не ефективні у справі «звільнення Криму від російського терору». «Після окупації було ухвалено не одну резолюцію ПАРЄ щодо деокупації півострова і захисту прав людини в Криму, але й досі нічого з того не зроблено, і навряд чи буде», — вважає пан Джемілєв.

Унаслідок незаконних російських парламентських виборів, які відбулися на території Криму, було обрано сім «депутатів» Держдуми РФ. Серед них —«командир загону кримської самооборони і так званий генпрокурор Криму, — люди, які робили жахливі речі проти тих, хто протистояв російській окупації». «Всі вони обралися за списками від президентської партії «Единая Россия», тож прихильники діалогу з Росією в ПАРЄ мають шанс із ними особисто познайомитися», — сказав Мустафа Джемілєв, наголосивши, що у разі повернення в ПАРЄ російської делегації, «українська делегація тут не залишиться».

Учора ПАРЄ ухвалила дві резолюції щодо українського питання: «Політичні наслідки конфлікту в Україні» та «Правові методи захисту прав людини на українських територіях, які перебувають поза контролем уряду». Мустафа Джемілєв наголосив, що це «хороші резолюції і їх треба ухвалювати, хоча їх не виконують». «Але ж асамблея не має інших інструментів, тому ми будемо поводитися з Росією як цивілізовані люди, бо поведінка самої Росії далека від цивілізації», — заявив кримськотатарський політик.