ІНІЦІАТИВА

Влада Хмельницького завершує створення міської програми розвитку української мови, культури та історичної свідомості жителів

До роботи над документом залучено не тільки депутатів міськради, представників освіти і культури, а й архітекторів, громадські організації.
 
Уже зараз серед пунктів документа, спрямованого на популяризацію та розвиток рідної мови, - підтримка українського книгодрукування (це додаткові пільги видавцям української книги), різноманітні олімпіади знавців мови та історії України конкурси творів, що видаватимуться окремими альманахами. Полиці місцевих книгарень та бібліотек поповняться новими виданнями українських авторів - як сучасних місцевих, так і класиків. У правовому аспекті члени робочої групи прагнуть запровадити жорсткий контроль за дотриманням закону про мову в рекламних оголошеннях, які розміщуються в транспорті, закладах торгівлі, на вулицях міста Хмельницького.
 
Загалом програма, спрямована на підтримку української мови у Хмельницькому, розробляється вже вдруге. Проте цього разу влада обіцяє зробити її дієвою. Передусім це пов'язано із фінансовим забезпеченням виконання документа коштом міського бюджету.
 
- На відміну від попередніх, нова програма розвитку української мови, культури та історичної свідомості хмельничан буде підкріплена фінансово, - говорить куратор гуманітарної галузі, заступник Хмельницького міського голови Віктор Байдич. - Все те, що не може бути профінансовано галузями, візьме на себе міський бюджет, в який буде закладено відповідні видатки.
 
Також на думку членів робочої групи з підготовки документа, для кращого контролю за виконанням програма має бути короткотерміновою - на два роки. Щоправда, виконувати її вже доведеться депутатському складу нового скликання. Адже остаточний варіант документа буде затверджений на останній сесії міськради цього скликання і стане своєрідним наказом для нових обранців міста.